Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Dlaczego właśnie e510

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W Alfie wszystko jest plastikowe nawet bagnet... ale podobno wytrzymuje kilka lat
    /*...................*/
    /* ...........................*/

krys staw
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta
    Witam wszystkich

Stoję przed wyborem zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Nie muszę chyba wspominać ze jestem w tym temacie kompletnym amatorem i aparat ma służyć do zdjęć amatorskich (rodzina, dzieci, trochę widoczków jakieś portrety) Spędziłam wiele czasu w necie i jedyna decyzja jaką podjęłam jest taka ze to na pewno będzie Olimpus. Ze względu na pozytywne opinie o kitowych obiektywach.
    Na tym forum króluje e510 – naczytałam się wiele pozytywów o tym modelua ale być może nie dotarłam do wszystkich info. Jak dla amatora polecacie właśnie e510. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad kupnem e420. Dlaczego właśnie e510? (jestem w tym temacie nowa)
    Z góry dziękuje za odpowiedzi
    Poleciłbym 330-tkę o wiele więcej możliwości kadrowania,lub zasłużoną 500-tkę,bo i po co przepłacać
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ela27 Zobacz posta
    Mnie do zakupu E-510 skusiła i cena i "miłość" do Olympusa. Jednak w 510 nie zakochałam sie tak jak w moim wysłużonym kompakciku C300 od pierwszego zdjęcia
    Po przeczytanaych komentarzach stwierdziłam, że jest to aparat jaki chcę mieć, ale dzisiaj mam mieszane uczucia.
    Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.
    Mam nadzieję, że jeszcze pokocham swój nowy aparat zanim się zestarzeje, aparat oczywiście
    Bo nie PSocisz
    Ostatnio edytowane przez krys staw ; 3.12.08 o 14:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ela27 Zobacz posta
    Wszędzie gdzie nie czytałam to wszyscy zalecają na dzień dobry obniżenie kontrastu, przeciez to nie zlikwiduje przepaleń przy dużym słońcu a ja czasami muszę robić zdjęcia właśnie w dużym słońcu. I co w takiej sytuacji moge uczynić, kiedy ze zdjęcia nie można niczego poźniej odczytać.
    Ja to tak rozumiem:

Obniżenie kontrastu powoduje że ciemne partie zdjęcia są bardziej widoczne ...
    Czyli przy zmniejszeniu ekspozycji w celu mniejszych przepaleń na niebie można potem obniżyć kontrast żeby dół który sie przyciemnił był bardziej widoczny ....

| OlyJedi Awatar kalafiorek
    Mieszka w
    w domu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Daniell... Pytałeś co mojej koleżance przeszkadza w "zaawansowanym kompakcie"... Brak możliwości podpięcia fajnych szkieł, nie może sobie kupić rybiego oka, jak macro to tylko konwerter... Jej to trochę przeszkadza... Na początku było fajnie, bo nie musiała biegać z torbą pełną szkła, ale teraz już nie wystarcza. Poza tym, w opcji M, ma możliwość ustawiania ISO, migawki i przesłony. Nie ma ręcznego ustawiania WB (chodzi o temperaturę barwową)... Manualne ustawianie ostrości to koszmar, kadrowanie przez wizjer jest beznadziejne... Wymieniać można w nieskończoność... Po prostu dziewczyna rozwinęła się szybciej niż myślała, że się rozwinie i jej już aparat nie wystarcza...

Aaaa... No i o ładny bokeh w kompakcie trudniej
    E-510 + ZD 14-42 + ZD 40-150 + Raynox DCR-250 + Pentacon 1.8/50 + inne duperele do makro.
    A w planach E-30 i może ZD 12-60 ^^

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Ja to tak rozumiem:

Obniżenie kontrastu powoduje że ciemne partie zdjęcia są bardziej widoczne ...
    Czyli przy zmniejszeniu ekspozycji w celu mniejszych przepaleń na niebie można potem obniżyć kontrast żeby dół który sie przyciemnił był bardziej widoczny ....

Troche sie pogubilem. To nie powinno byc przypadkiem na odwrot, czyli ze czym wiekszy kontrast tym np wieksze "zroznicowanie" czerni, a tym samym lepsza jej przejrzystosc?

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    Troche sie pogubilem. To nie powinno byc przypadkiem na odwrot, czyli ze czym wiekszy kontrast tym np wieksze "zroznicowanie" czerni, a tym samym lepsza jej przejrzystosc?
    Zgadza sie ...
    Ale przy podnoszeniu kontrastu ciemne obszary zdjęcia robią sie coraz ciemniejsze a co za tym idzie zdjęcie traci szczegóły ...

Takie przynajmniej moje zdanie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeżeli fizyczne właściwości matrycy są takie a nie inne - to podwyższenie kontrastu nie zwiększy rozpiętości tonalnej. Mniejszy kontrast powinien dać większą możliwość korekcji - ale tak naprawdę to dobry test by się przydał.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta
    Witam wszystkich

Na tym forum króluje e510 – naczytałam się wiele pozytywów o tym modelua ale być może nie dotarłam do wszystkich info. Jak dla amatora polecacie właśnie e510. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad kupnem e420. Dlaczego właśnie e510? (jestem w tym temacie nowa)
    Witaj !

Rozpatrywalem kupno e510 i e410.

Dla mnie jednak wazniejsze okazaly sie mniejsze gabaryty i
    przy okazji... nizsza cena - wzialem e410.

Pozniej dolozylem sobie kasy i kupilem ZD 14-54 i to
    przepieknie sie sprawuje

Wszystko zalezy, jakie masz potrzeby i do jakiej
    fotografii szukasz sprzetu.

Na pewno e510 jest nowszy i ma wiecej... a
    wbudowana stabilizacja sie przyda

Najwazniejsze, ze e410 i e510 oraz e420 i e520 zrobisz
    bardzo ladne zdjecia.

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak