Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Dlaczego właśnie e510

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ela27 Zobacz posta
    Mnie do zakupu E-510 skusiła i cena i "miłość" do Olympusa. Jednak w 510 nie zakochałam sie tak jak w moim wysłużonym kompakciku C300 od pierwszego zdjęcia
    Po przeczytanaych komentarzach stwierdziłam, że jest to aparat jaki chcę mieć, ale dzisiaj mam mieszane uczucia.
    Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.
    Mam nadzieję, że jeszcze pokocham swój nowy aparat zanim się zestarzeje, aparat oczywiście
    Aparat zdjęć nie robi..

Awatar Rybmar
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.

Miałem tak samo. Ale po pewnym czasie doszłem do wniosku, że problem tkwi nie w aparacie tylko w tym gościu, który go trzyma
    A wracając do tematu to w kwesti wygody, najlepiej bedzie jak udasz się do sklepu i własnoręcznie pomacasz 520 i 420, a sama zobaczysz.
    Mój wybór na początku padł na 410, ale dzięki koledze, który doradził Mi 510 wziołem ten drugi. Dzisiaj trzymając w ręku 420 wiem (brak gripa), że wybór 510 był bardzo dobry (oczywiście uwzględniając Moje amatorskie potrzeby).
    Ostatnio edytowane przez Rybmar ; 3.12.08 o 11:40
    XZ-2 / E-510 / ZD14-42 / ZD 14-54 / ZD 70-300 / FL36R / statyw SLIK PRO 330D

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

Popatrzcie na działanie AF, albo na komfort kadrowania. Lustro można używać z power-zoomem w trybie P + auto iso.

E-510 będzie dobrym aparatem do takiego zastosowania pod warunkiem przeklikania paru opcji w menu (dla uniknięcia przepalonego nieba).

Moi rodzice w taki sposób używają E-510 i są zadowoleni.
    Gdyby przeklikanie paru opcji w 100% załatwiało problem. Nie załatwia do końca bo uzyskamy ciemniejsze niebo ale średnie tony będą za ciemne i całe zdjęcie robi wrażenie niedoświetlonego. I w prostej, pamiątkowej fotografii to może przeszkadzać. Osobiście dziwię się że w trybie auto Olympus nie wprowadził większej ingerencji w pliki JPEG aby skompensować to zjawisko.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wracając nieco to czy zaawansowany kompakt czy lustro typu e-4xx nie można napisać że szkoda kasy na lustro bo tutaj może się okazać że kompakt będzie droższy. To czy lustro czy nie to odpowiedz sobie czy ci się będzie chciało zmieniać obiektywy bo to częsta bolączka osób które zachciały mieć lepsze fotki a potem się okazuje że nie zdejmują krótkiego KIT'a. Ja swojej żonie zaplanowałem kompakt pomimo tego że ma świetne oko do zdjęć to wiem że nie będzie miała zamiaru targać paru kg szpejów ze sobą.
    mente et malleo

Awatar luuba
    Mieszka w
    Skoki k/Poznania
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Obiektywów od zenitha nie mam zamiaru używać...

przerażają mnie te ciemne kitowe obiektywy w zestawach - a żeby wymienić na 14-54/2.8 trzeba minimum 1200zł ...
    pocieszające to, że kit z alfy kosztuje 190 plastikowe soczewki są?
    a jeśli kompakt to jaki?SP-570?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Gdyby przeklikanie paru opcji w 100% załatwiało problem. Nie załatwia do końca bo uzyskamy ciemniejsze niebo ale średnie tony będą za ciemne i całe zdjęcie robi wrażenie niedoświetlonego.
    Pisałem o obniżeniu kontrastu a nie kompensacji naświetlenia.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W moim odczuciu aby zminimalizować możliwość przepaleń świateł w JPEG, sama korekcja kontrastu to za mało. Trzeba też skorygować ekspozycję o przynajmniej -0,3 -0,7 EV. Efekt jak wspominałem. Oczywiście wiele zależy od motywu i oświetlenia. Dla mnie jest to właściwie jedyna wada e-510. Gdyby nie ona, miłość byłaby bezgraniczna.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta
    a jeśli kompakt to jaki?SP-570?
    Kompaktów jest jak naprał np. Olympus Sp-565, Sony R1......
    mente et malleo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co daje obniżenie kontrastu, kiedy ja testując aparat zauwałyłam że w wielu sytaucjach to właśnie podwyższenie kontrastu daje lepszą jakość zdjęcia. Czy to oznacza, że mój aparat ma cos na odwrót zamontowane
    Wszędzie gdzie nie czytałam to wszyscy zalecają na dzień dobry obniżenie kontrastu, przeciez to nie zlikwiduje przepaleń przy dużym słońcu a ja czasami muszę robić zdjęcia właśnie w dużym słońcu. I co w takiej sytuacji moge uczynić, kiedy ze zdjęcia nie można niczego poźniej odczytać.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Obiektywów od zenitha nie mam zamiaru używać...
    A warto, warto... Tylko jeszcze przelotka M-42/ 4/3 Ale tak serio to, co kto lubi. Fajnie, że nie jest to Twój pierwszy aparat, to zmienia postać rzeczy.

pocieszające to, że kit z alfy kosztuje 190 plastikowe soczewki są?
    Pocieszające jak pocieszające Nam już to nie pomoże
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.