Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.
Miałem tak samo. Ale po pewnym czasie doszłem do wniosku, że problem tkwi nie w aparacie tylko w tym gościu, który go trzyma
A wracając do tematu to w kwesti wygody, najlepiej bedzie jak udasz się do sklepu i własnoręcznie pomacasz 520 i 420, a sama zobaczysz.
Mój wybór na początku padł na 410, ale dzięki koledze, który doradził Mi 510 wziołem ten drugi. Dzisiaj trzymając w ręku 420 wiem (brak gripa), że wybór 510 był bardzo dobry (oczywiście uwzględniając Moje amatorskie potrzeby).
Ostatnio edytowane przez Rybmar ; 3.12.08 o 11:40
XZ-2 / E-510 / ZD14-42 / ZD 14-54 / ZD 70-300 / FL36R / statyw SLIK PRO 330D
Gdyby przeklikanie paru opcji w 100% załatwiało problem. Nie załatwia do końca bo uzyskamy ciemniejsze niebo ale średnie tony będą za ciemne i całe zdjęcie robi wrażenie niedoświetlonego. I w prostej, pamiątkowej fotografii to może przeszkadzać. Osobiście dziwię się że w trybie auto Olympus nie wprowadził większej ingerencji w pliki JPEG aby skompensować to zjawisko.
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
Wracając nieco to czy zaawansowany kompakt czy lustro typu e-4xx nie można napisać że szkoda kasy na lustro bo tutaj może się okazać że kompakt będzie droższy. To czy lustro czy nie to odpowiedz sobie czy ci się będzie chciało zmieniać obiektywy bo to częsta bolączka osób które zachciały mieć lepsze fotki a potem się okazuje że nie zdejmują krótkiego KIT'a. Ja swojej żonie zaplanowałem kompakt pomimo tego że ma świetne oko do zdjęć to wiem że nie będzie miała zamiaru targać paru kg szpejów ze sobą.
mente et malleo
Obiektywów od zenitha nie mam zamiaru używać...
przerażają mnie te ciemne kitowe obiektywy w zestawach - a żeby wymienić na 14-54/2.8 trzeba minimum 1200zł ...
pocieszające to, że kit z alfy kosztuje 190plastikowe soczewki są?
a jeśli kompakt to jaki?SP-570?
W moim odczuciu aby zminimalizować możliwość przepaleń świateł w JPEG, sama korekcja kontrastu to za mało. Trzeba też skorygować ekspozycję o przynajmniej -0,3 -0,7 EV. Efekt jak wspominałem. Oczywiście wiele zależy od motywu i oświetlenia. Dla mnie jest to właściwie jedyna wada e-510. Gdyby nie ona, miłość byłaby bezgraniczna.
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
Co daje obniżenie kontrastu, kiedy ja testując aparat zauwałyłam że w wielu sytaucjach to właśnie podwyższenie kontrastu daje lepszą jakość zdjęcia. Czy to oznacza, że mój aparat ma cos na odwrót zamontowane
Wszędzie gdzie nie czytałam to wszyscy zalecają na dzień dobry obniżenie kontrastu, przeciez to nie zlikwiduje przepaleń przy dużym słońcu a ja czasami muszę robić zdjęcia właśnie w dużym słońcu. I co w takiej sytuacji moge uczynić, kiedy ze zdjęcia nie można niczego poźniej odczytać.![]()