Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: format RAW

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

format RAW

Witam
    Nabyłem ostatnio Olympus E- 510 dostałem soft na cd wszystko ładnie fajnie ale.... zrobiłem kilka zdjęć tak dla zapoznania z aparatem chciałem je uruchomic jako RAW oczywiscie w załączonym programie Olympus master i wyświetla mi się komunikat iż "niektóre wybrane pliki nie mogą być użyte razem z ta fukcją, pilki te nie zostana dodane". Wcześniej przestawiłem w aparacie opcje na JPG+ RAW .
    Prosze o pomoc co robic ?

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W jaki sposób kopiowałeś pliki? Używałeś OM czy eksploratora?

Już wiem. Jeżeli w czasie odpalania wywoływania RAW focus (żółte podświetlenie) jest na obrazku jpg (zobacz 1 foto) to wywali Ci taki komunikat jak na drugim zdjęciu.

Zrób eksperyment, zaznacz na żółto plik RAW, i kliknik wywoływanie RAW. Komunikat nie powinien się pojawić.

I jeszcze jedno. Komunikat nie wpływa na nic (przynajmniej u mnie) klikam OK, i zaczynam zabawę z raw-kami.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	263
Rozmiar:	52,2 KB
ID:	10190   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	264
Rozmiar:	70,7 KB
ID:	10191  
    Ostatnio edytowane przez Rinho ; 1.12.08 o 22:12

| OlyJedi Awatar Emild
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jeśli nie dasz rady metodą z postu powyżej ,możesz jeszcze odseparować pliki RAW i jpg z poziomu Windowsa. Wejdź do folderu do którego skopiowałeś zdjęcia , kliknij opcje wyszukaj-> pliki lub foldery,w oknie wyszukiwania wpisz: .jpg lub .orf. To co wyszuka wytnij i przenieś do innego folderu. Później otwórz OM, przejdz do folderu z plikami .orf i wybierz opcje wywoływania RAW.
    Pozdrawiam.Emil

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Osama[pl] Zobacz posta
    ...chciałem je uruchomic jako RAW oczywiscie w załączonym programie Olympus master i wyświetla mi się komunikat iż "niektóre wybrane pliki nie mogą być użyte razem z ta fukcją, pilki te nie zostana dodane". Wcześniej przestawiłem w aparacie opcje na JPG+ RAW .
    Prosze o pomoc co robic ?
    Nic! Prawdopodobnie chcesz wywoływać RAW-y, więc aparat Ci melduje, że niektóre pliki (jpg-i) nie zostaną dodane do zbioru przeznaczonego do wywoływania. Jpg-ów nie trzeba wywoływać. Możesz nie zwracać uwagi na ten komunikat, nie oznacza on żadnego błędu, rób dalej swoje. Jeżeli bardzo irytuje ten komunikat, zrób tak jak pisze Emild.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rinho sęk w tym, że pomimo,że tak jak mówiłem zamieniłem w aparacie na jpg-raw w przeciwieństwie do tego skrina jako dałeś nie mam zadego foto oznakowanego jako raw a poza komunikatem wczesniej wspomnianym nie wyswietla sie nic poza białym ekranem . Pliki kopiowałem OM .

Jeszcze przed chwila specjalnie ustawiłem w aparacie tylko RAW zgrywam OM i w programie widnieją jako jpg ...
    Ostatnio edytowane przez Osama[pl] ; 1.12.08 o 23:15

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Osama[pl] Zobacz posta
    Jeszcze przed chwila specjalnie ustawiłem w aparacie tylko RAW zgrywam OM i w programie widnieją jako jpg ...
    Niemożliwe! Jeżeli robisz RAW- to zrzucasz do PC-ta RAW-y. Jpg-i dopiero będziesz miał po wywołaniu RAW-ów. Chyba coś pokręciłeś
    Główny Prostownik TWA

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zrzuciłem na PC w OM wybieram opcje "otwórz okno wywoływania RAW" pojawia sie wspomniany komunikat klikam ok i poza białym tłem nic .

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Ustaw robienie zdjęć w RAW-ie i zrób testowe zdjęcie. Podłącz aparat do PC-ta. Jeśli otworzy Ci się automatycznie OM to go zamknij. Wejdż w Mój komputer>Dysk wymienny (tak jak ci Windows nazwie aparat). Sprawdż w tym folderze jakie masz rozszerzenia plików. Jeżeli ustawiłeś RAW to powinno być ORF.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Osama[pl] może spróbuj najpierw wejść w OM2 do >Narzędzia>Opcje>Format i zaznacz formaty zdjęć, które chcesz obsługiwać (wspomniany *orf).

Pozdrawiam

Awatar Osama[pl]
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    git udało się doszedłem do tego dzięki bardzo za pomoc .
    A moze poleci ktos dobry program do obróbki dla amatora .
    Pozdrawiam