Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: T-20 + e-3

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    T-20 + e-3

    Jutro awaryjnie muszę zrobić dla kogoś zdjęcia z imprezy (duża sala, ale nie wiem jakie światło) a nie mam jeszcze lampy nowszej, tylko starą T-20 z ustawieniami manualnymi m.in auto. Powiecie mi jak to pożenić z E-3. Szkło wezmę 14-54.

  2. #2
    | OlyJedi
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    680
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jako ze lampa nie bedzie sie kontaktowac z body wiec zostaje tylko tryb M, czas 1/100~1/200sek, na lampie ustawiasz przyslone jak w aparacie, a reszte kontrolujesz przy pomocy iso. Ja w ten sposob robie z 14-54 i e510 i mom tumax'em.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Krakowie
    Posty
    8.679
    Siła reputacji
    112
    Moja galeria
    Uważaj z tym podpinaniem, bo możesz zjarać elektronikę aparatu. Nie znam się na tym, ale zaraz pojawi się ktoś mądrzejszy i powie Ci jakie maksymalne napięcie może dawać lampa, żeby nie zepsuć aparatu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.096
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    na forum był taki temat i link do tabeli napięć lamp różnych producentów, także olka. Poszperaj.

    Już znalazłem:
    http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

    nie ma za co

    PS: 5-7.4V as it charged, measured by Brian Zimmerman,
    only 2.6v from Greg

    czyli spokojnie powinna dać radę.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 27.11.08 o 11:26

  5. #5
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Mieszka w
    Galicja
    Posty
    1.025
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Musisz zdac sie na automartyke lampy, nie wiem jak dobrze pracuje w twoim modelu. Ustaw czas ale nie krotszy niz czs synchronizacji. Najlepiej dosc dlugi by wpuscic wiecej swiatla zastanego, jak Ci nie zalezy na zamrozeniu ruchu w drugich planach to mozesz wsadzic 1/40-1/60.
    Ustaw iso na aparacie i odczytaj jakie przyslony lampa obsluguje na tym iso??
    Na wysokim iso lampa bedzie chyba żadała zbyt malej dziury?? Moze f.5,6 albo f.8??
    Starsze lampy z automatyka mialy ze 3-4 zakresy auto, wiec duza dziure ustawia sie z nimi na wzglednie niskim iso, np f.2,8 najczesiej na iso 200 a na iso 400 juz f.4,0.
    Sprawdz jak jest w tej lampie.
    Wady automatyki koryguj przyslona w aparaci, mysle, ze korekcje nie beda wieksze niz 0,3-0,7 EV i to raczej przy odbiciach od scian- sufitu, wtedy nawet i 1EV.
    czesc.Ch.

  6. #6

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Dzięki

    Bardzo Wam dziękuję za szybką pomoc, dla początkującego z cyfrą wprost bezcenną, bo analogi łatwiej przyswajałem
    Trochę mnie Rafał CZ. wystraszył tym możliwym impulsem zwrotnym z lampy do aparatu, sam o tym nie pomyślałem a wartości V nie zdążyłem już sprawdzić. Także imprezę robiłem z wmontowanej lampki, korzystając głównie z reflektora sympatycznego operatora ekipy TV. Ale wcześniej popróbowałem trochę i miałeś rację Chomsky, korekcje były gdzieś tak +/- 05 EV, ale nie było łatwo sensownie to wszystko zgrać.
    Poza tym T-20 bez dyfuzora to masakra, efekt "step zimą"
    Morał z tej akcji taki, że muszę się jeszcze cholernie dużo nauczyć.

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Mieszka w
    Galicja
    Posty
    1.025
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Antyk Zobacz posta
    Bardzo Wam dziękuję za szybką pomoc, dla początkującego z cyfrą wprost bezcenną, bo analogi łatwiej przyswajałem
    Trochę mnie Rafał CZ. wystraszył tym możliwym impulsem zwrotnym z lampy do aparatu, sam o tym nie pomyślałem a wartości V nie zdążyłem już sprawdzić. Także imprezę robiłem z wmontowanej lampki, korzystając głównie z reflektora sympatycznego operatora ekipy TV. Ale wcześniej popróbowałem trochę i miałeś rację Chomsky, korekcje były gdzieś tak +/- 05 EV, ale nie było łatwo sensownie to wszystko zgrać.
    Poza tym T-20 bez dyfuzora to masakra, efekt "step zimą"
    Morał z tej akcji taki, że muszę się jeszcze cholernie dużo nauczyć.
    Sam uzywam najczesciej lamp pracujacych z podzialem blysku z jednym tylko stykiem, zoom lampy ustawiam na szeroko raczej i wale w sufity albo sciany, doczepiam tacki na gumce roznej wielkosci, by pchnac troche swiatla do przodu, ale nie za duzo. teraz uzywam dwoch lamp jedna na szynie i kabelkiem- Cullmann a druga ze stopki. Obie pracuja w manualu- podzial blysku z poziomu lampy. Moge manipulowac reflektorami jak chce takze przy pracy w pionie. Tym bardziej, ze Cullmann ma maly palnik z przodu- czasem uzywam.
    Srednie sale mam oswietlone doskonale na iso 200. Zdjecia sa w miare plastyczne i przypominaja te robione w swietle zastanym. Wazne by lampy byly silne i wydajne pradowo.
    Fajne sa Metze z wiatraczkami w glowicy. Teraz to jest tanie. Przy szybkim reportazu jednak polecam FL50/Metz 58. Szczegolnie wtedy gdy kto ma mniejsze doswiadczenie z ptrykaniem z blyskiem.
    Czesc.Ch.

  8. #8

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Patent na dwie lampy to b. pomysł, kumpel go używał podczas zdjęć fortyfikacji gdzie było ciemno jak w grobie i bardzo różna faktura różnego typu tła ( beton, farba, stal czysta i zardzewiała, woda itd) Ja jeszcze nie gram w tej lidze co Ty i jestem dziennolubny, dlatego bo nie umiem jeszcze po ciemku pstrykać Jednak cyfra jest dla mnie zupełnie inna niż analog i cały czas kombinuję aby to ogarnąć, bo to moje pierwsze lustro cyfrowe. Pzdr.

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Mieszka w
    Galicja
    Posty
    1.025
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie jest to takie trudne, szczegolnie gdy masz podglad tego co sie dzieje na biezaco. Niegdys musialem czekac na wywolanie filmu, by sie przekonac, ze powalilem, dzis mam to na ekraniku w jednym momencie.
    czesc.Ch.

  10. #10

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zaiste, szybkość wyniku to olbrzymi plus i duże ułatwienie podczas prób i błędów. Mam nadzieję że "O" przyśle pod choinkę lampę.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.