Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Olympus C-770 - kilka pytań "nowego"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam

Mam również problem z tym aparatem.....

Podczas zapisu sekwencji video, gdy jaśniejsze światło znajduje się w tle, to pojawiają się fioletowe smugi !!

Efekt ten można zobaczyć tu:
    http://www.bt.1000lecie.pl/videos/20...2/P8221165.MP4 - pod koniec filmu
    lub tu:
    http://www.bt.1000lecie.pl/videos/20...2/P8221166.MP4

Ten sam efekt powstaje przy robieniu zdjęć - jak naciskam spust do połowy (aparat ustawia ostrość) to na LCD mam pionowe fioletowe smugi - na zdjęciu, na szczęście tego nie widać - jedynie podczas ustawienia ostrości.

Czy to normalne, czy aparat posiada jakąś wadę i nadaje się do reklamacji ?

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam,

Co do smug na wyświetlaczu to jest to normalne. W moim C-765 jest identycznie, gdy nakieruję obiektyw w stronę silnego źródła światła powstają pionowe filoletawe pasy. Nie ma to najmniejszego wpływu na robione zdjęcia, a wynika prawdopodobnie z niedoskonałości samego LCD.

Filmików nie mogę obejrzeć i ocenić, bo nie za bardzo wiem jakim softem to odpalić. Domyślnie mam do tego RealPlayer, ale cały czas wypisuje mi, że musi ściągnąć jakiś dodatek, który już jest ściągnięty

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    WAW
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C770 problem z LCD cd.

Kupilam C-770 jakies 3 tyg temu. Wszystko bylo OK przez 1 tydzien.
    Po pierwszym tygodniu robienia zdjęć ( robiłam je najcześciej w domu) pojechalam nad zalew i okazało sie, że LCD(również wizjer) przybiera bardzo mocne fioletowe barwy i to nie tylko wtedy gdy świeci słońce. Nawet kiedy słońce jest za chmurami, ale jest dość jasno fioletowe smugi są bardzo widoczne. Wystarczy trochę jaśniejszych elementów w obrębie ekspozycji jak woda, łódka, szyby budynków białe ściany.

Zaobserwowałam pewną zależność, niestety nie rozgryzłam jeszcze mechanizmu.
    Fioletowe pasy pojawiają się wyłącznie wtedy kiedy ostrzeniu towarzyszy charakterystyczny chrzęst. Czasem jednak, kiedy aparat ostrzy - wcale nie wydaje tych dźwięków i wtedy fioletowe barwy nie pojawiają się.
    Czy zauważyliście tę zależność? Napiszcie kiedy wasz C770 chrzęszczy, a kiedy nie - może razem znajdziemy wyjaśnienie pojawiania się fioletowych pasów.

W zasadzie nie bylo by się do czego czepiać, skoro zdjęcia rzekomo wychodzą OK, ale tak do końca nie jest. Fioletowe pasy znikają dopiero wtedy kiedy zdjęcie jest zrobione. Niestety ta fioletowa barwa często uniemożliwia mi prawidłową ocenę czy warto zdjęcie robić przy takich ustawieniach, czy nasycenie barw jest odpowiednie i czy przypadkiem nienależało by skorygować balansu bieli. Fioletowe pionowe pasy są tak intensywne, że w dobrym świetle prawie nic w wizjerze nie widać tylko biało-fioletowe smugi.
    Nie ejstem zadowolona z odwzorowania kolorów przez ten aparat. jeszcze żadne na 1000 zrobionych zdjęć nie miało prawdziwych kolorów.

Wydaje mi się ,że aparat w tej cenie ,nie powinien mieć już takich niedociągnięć.
    Może to jest jakaś wadą konkretnej serii aparatów.

Ciekawa jestem, czy wszyscy posiadacze C770 mają ten problem.

Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    C-770 nie oddaje ci wiernie kolorów? no to chyba jakaś pomyłka. Wiekszosc opini na temat Olympusów to wlasnie bardzo dobre odwzorowanie kolorow, ja tez tak twierdze W tej cenie niestety wady aparatu są nieuniknione, nie tak jak napisalas ze ten model nie powinien miec zadnych... kup lustrzanke cyfrową za co najmniej 5000zł, wtedy nie powinnas miec zadnych WIEKSZYCH zastrzezen... co do smug na LCD, u mnie w kompakcie C-350 jest to samo, podczas wciskania spustu do polowy pojawiaja sie, ale nie maja zadnego wplywu na wykonywane zdjecie. pozdrawiam
    Olympus C-350 ZOOM z dziwnymi plamami na wyswietlaczu LCD , 128MB+16MB XD, 2xPanasonic 2000mAh 4xDuracell 1800mAh, pokrowiec...

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, posiadam instrukcję pełną do C-770 ok. 140 stron oczywiście po polsku, jeśli ktoś jest zainteresowany to służę pomocą. Plik w PDF zajmuje ok 8MB...
    Oluś C-770 UZ, tulejka, UV King, CPL King, Close-Up+, Xd32/128/512, MAUSB-100, Velbon DX-888,

Awatar jimorrison
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    hehe ;].. przeciez w/w instrukcja wisi na serwerze klubu/forum juz ponad 2 miesiace :P...
    Pozdr. Jimorrison
    Olympus c-770 UZ (sliver) + Olympus 256MB xD + tuleja + filtr UV + Vivitar 950, Hanimex HX-80;
    moja galeria: www.jimorrison.prv.pl oraz plfoto

Awatar anitka24
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez neoeinz
    a ja dolanczam sie do pytania lub bardziej prosby, czy moze ktos podeslac instrukcje do 770 lub powiedziec gdzie mozna sciagnac, oczywiscie polska instrukcje

Dzieki i pozdrawiam

Ja znalazłam ostatnio istrukcje do 770 na stronce

http://www.olympus.pl/manuals/C_770_Zoom_FULL_POL.pdf

Życzę miłej lekturki....