Czy wpis do gwarancji jest w jakis sposób weryfikowany przez serwis??? Czy po numerze seryjnym można sprawdzić gdzie dany aparat był sprzedany???
Czy wpis do gwarancji jest w jakis sposób weryfikowany przez serwis??? Czy po numerze seryjnym można sprawdzić gdzie dany aparat był sprzedany???
VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl
E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...
Moim zdaniem mozna, pytanie czy Oly to robi. Gdyby nie robil to wystarczy od znajomego zeskanowac dowod zakupu i sprawa zalatwiona![]()
w moim przypadku nie moze, co najwyzej moze sprawdzic kiedy byl sprzedany np. do hurtowni z jego magazynow.
Ale tego kiedy hurtownia sprzedala do sklepu, albo sklep juz koncowemu klientowi - juz nie (przynajmniej w mojej firmie nie). Tak wiec musi uwierzyc to co jest w karcie gwarancyjnej oraz na dowodzie zakupu.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Hmmm racja, wydaje mi sie ze zalezy to od systemu informatycznego sprzedawcy. Oly wie tylko pewnie co i kiedy zeszlo z magazynu do hurtowni ale potem sklep - klient koncowy juz nie. Nie skojarzylemCzyli teoretycznie przy odrobinie szczescia mozna miec gwarancje dozywotnia
![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
...niektóre sklepy w tym np. w USA w dowodzie zakupu wpisują numer seryjny sprzętu...
Jesli korzystasz z gwarancji producenta potrzebna ci jest karta gwarancyja i dowod zakupu (potwierdzajacy legalne zdobycie sprzetu oraz czas jego nabycia). Czasem wazniejszy jest dowod zakupu (tak jak w przypadku Olka-ktos to pisal w watku). Jesli w warunkach gwarancji masz jasno i wyraznie zaznaczone ze trwa ona 2 lata od dn zakupu to nie jest dozywotnia. I jesli nie masz paragonu faktury moze byc nie uwzgledniona przez producenta i z reguly tak jest, dlaczego, ciezko jest okreslic jak dlugo sprzet jest w twoich rekach.
Druga sprawa, mozna skorzystac z niezgodnosci towaru z umowa, odpowiedzialnosc sprzedawcy - 2 lata od dn zakupu (zachowaj paragon, fakture)
wiecej info-ustawa o sprzedazy konsumenckiej, kodeks cywilny,
ciekawa stona http://www.federacja-konsumentow.org.pl/
do shaqal - temat postu niewypelniona karta gwarancyjna.
Ostatnio edytowane przez Pierzu ; 27.11.08 o 18:56
Jesli zalatwisz sobie paragon bez numeru seryjnego sprzetu i do tego masz czysta gwarancyjna to teoretycznie jak ci ktos udowodni ze juz dawno gwarancji nie masz? Co do federacji to pytanie czy komus bedzie chcialo sie zajac 1 sprzedawca, 1 transakcja, 1 szklem, 1 zdaniem o dozywotniej gwarancjiSadze ze mozna ten watek podsumowac jednym zdaniem: czytaj dokladnie co kupujesz, ludziom nie wierz, sam sie dowiedz
![]()
Ostatnio edytowane przez boomer ; 27.11.08 o 16:35
i wszytko jasne, dzieki boomer.
Dodam tylko: umiesz liczyc licz na siebietroche nie z tematem ale mi sie podoba.
Pozdrawiam
VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl
E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...