Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Niewypełniona karta gwarancyjna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czy wpis do gwarancji jest w jakis sposób weryfikowany przez serwis??? Czy po numerze seryjnym można sprawdzić gdzie dany aparat był sprzedany???
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moim zdaniem mozna, pytanie czy Oly to robi. Gdyby nie robil to wystarczy od znajomego zeskanowac dowod zakupu i sprawa zalatwiona

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shaqal Zobacz posta
    Czy wpis do gwarancji jest w jakis sposób weryfikowany przez serwis??? Czy po numerze seryjnym można sprawdzić gdzie dany aparat był sprzedany???
    w moim przypadku nie moze, co najwyzej moze sprawdzic kiedy byl sprzedany np. do hurtowni z jego magazynow.
    Ale tego kiedy hurtownia sprzedala do sklepu, albo sklep juz koncowemu klientowi - juz nie (przynajmniej w mojej firmie nie). Tak wiec musi uwierzyc to co jest w karcie gwarancyjnej oraz na dowodzie zakupu.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hmmm racja, wydaje mi sie ze zalezy to od systemu informatycznego sprzedawcy. Oly wie tylko pewnie co i kiedy zeszlo z magazynu do hurtowni ale potem sklep - klient koncowy juz nie. Nie skojarzylem Czyli teoretycznie przy odrobinie szczescia mozna miec gwarancje dozywotnia

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez boomer Zobacz posta
    Hmmm racja, wydaje mi sie ze zalezy to od systemu informatycznego sprzedawcy. Oly wie tylko pewnie co i kiedy zeszlo z magazynu do hurtowni ale potem sklep - klient koncowy juz nie. Nie skojarzylem Czyli teoretycznie przy odrobinie szczescia mozna miec gwarancje dozywotnia
    Na tyle dozywotnia na ile sprzet jest w sprzedazy.
    Inna sprawa - jezeli ktos zarejestruje zakup sprzetu na stronie tej czy innej firmy, to wpisuje date zakupu i nr seryjny .
    Aczkolwiek, to juz kiedys udalo mi sie obejsc
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cool

...niektóre sklepy w tym np. w USA w dowodzie zakupu wpisują numer seryjny sprzętu...

Awatar Pierzu
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dozywotnia gwaramcja:-)

Jesli korzystasz z gwarancji producenta potrzebna ci jest karta gwarancyja i dowod zakupu (potwierdzajacy legalne zdobycie sprzetu oraz czas jego nabycia). Czasem wazniejszy jest dowod zakupu (tak jak w przypadku Olka-ktos to pisal w watku). Jesli w warunkach gwarancji masz jasno i wyraznie zaznaczone ze trwa ona 2 lata od dn zakupu to nie jest dozywotnia. I jesli nie masz paragonu faktury moze byc nie uwzgledniona przez producenta i z reguly tak jest, dlaczego, ciezko jest okreslic jak dlugo sprzet jest w twoich rekach.
    Druga sprawa, mozna skorzystac z niezgodnosci towaru z umowa, odpowiedzialnosc sprzedawcy - 2 lata od dn zakupu (zachowaj paragon, fakture)
    wiecej info-ustawa o sprzedazy konsumenckiej, kodeks cywilny,
    ciekawa stona http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

do shaqal - temat postu niewypelniona karta gwarancyjna.
    Ostatnio edytowane przez Pierzu ; 27.11.08 o 18:56

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jesli zalatwisz sobie paragon bez numeru seryjnego sprzetu i do tego masz czysta gwarancyjna to teoretycznie jak ci ktos udowodni ze juz dawno gwarancji nie masz? Co do federacji to pytanie czy komus bedzie chcialo sie zajac 1 sprzedawca, 1 transakcja, 1 szklem, 1 zdaniem o dozywotniej gwarancji Sadze ze mozna ten watek podsumowac jednym zdaniem: czytaj dokladnie co kupujesz, ludziom nie wierz, sam sie dowiedz
    Ostatnio edytowane przez boomer ; 27.11.08 o 16:35

Awatar Pierzu
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    i wszytko jasne, dzieki boomer.
    Dodam tylko: umiesz liczyc licz na siebie troche nie z tematem ale mi sie podoba.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pierzu Zobacz posta
    Jesli korzystasz z gwarancji producenta potrzebna ci jest karta gwarancyja i dowod zakupu (potwierdzajacy legalne zdobycie sprzetu oraz czas jego nabycia). Czasem wazniejszy jest dowod zakupu (tak jak w przypadku Olka-ktos to pisal w watku). Jesli w warunkach gwarancji masz jasno i wyraznie zaznaczone ze trwa ona 2 lata od dn zakupu to nie jest dozywotnia. I jesli nie masz paragonu faktury moze byc nie uwzgledniona przez producenta i z reguly tak jest, dlaczego, ciezko jest okreslic jak dlugo sprzet jest w twoich rekach.
    Druga sprawa, mozna skorzystac z niezgodnosci towaru z umowa, odpowiedzialnosc sprzedawcy - 2 lata od dn zakupu (zachowaj paragon, fakture)
    wiecej info-ustawa o sprzedazy konsumenckiej, kodeks cywilny,
    ciekawa stona http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

Według mnie wypisana gwarancja a dowód zakupu muszą być traktowane równorzędnie, jak jadę autem do serwisu na naprawę gwarancyjną to serwisant patrzy jedynie w ksiązkę przeglądów, gdzie widać kiedy i gdzie auto było kupione, nie muszą pokazywać faktury zakupu.
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...