Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Niewypełniona karta gwarancyjna.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    powiem szczerze ze ja swoje 14-54 sciagalem z usa i z wysylka wyszlo mnie 670zl (wprawdzie $ wtedy stal 2,3 i szkielko uzywane przez 7 miesiecy - ale w stanie idealnym - z filtrem hoya uzywanym od poczatku).
    Niemniej jezeli istnieje prawdopodobienstwo tego ze obiektyw mogl przezyc jakies upadki itp to lepiej sprawdzic przed zakupem osobiscie albo sobie odpuscic i dodac pare zl, a miec i gwarancje i pewnosc, ze obiektyw posluzy jeszcze jakis czas, a nie ze bedziemy sie wsciekac ze cos jest nie tak.
    Co do olympusa to jak juz wczesniej stwierdzono nie potrzebna im karta gwarancyjna - liczyc sie dla nich glownie dowod zakupu - na podstawie ktorego bezproblemowo wykonuja wszystkie naprawy.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Co do zamieszczonej aukcji, to nie ma żadnego powodu, aby ją usunąć. Nie narusza ona regulaminu Allegro. Gość pisze, że gwarancja jest dożywotnia i tyle. Podstawą do roszczeń będzie to, jak się z tej obietnicy nie wywiąże.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jak masz dowód zakupu - nie ma problemu - gwarancja jest liczona od daty na nim. Nie daj się jednak zwieźć ofertom, że masz wówczas wieczystą lub dożywotnią gwarancję - to naciągactwo - niedawno na Allegro ktoś sprzedawał ZD 50 z takim argumentem...
    Miałem nawet wstawić aukcję do działu humor ale nie chciałem robić gościowi reklamy.

http://www.allegro.pl/item481960202_..._gwarancj.html

Omijać takie oferty łukiem szerokim...
    Też pisałem do gościa, żeby nie wprowadzał w błąd ludzi to mi odpowiedział, że on o tym wie a to taki chwyt marketingowy.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    Też pisałem do gościa, żeby nie wprowadzał w błąd ludzi to mi odpowiedział, że on o tym wie a to taki chwyt marketingowy.
    Chwyt nie chwyt - w sumie teoretycznie można sobie wyobrazić sytuację kiedy ktoś kupuje ten przedmiot i domaga się za jakiś czas realizacji owej wieczystej gwarancji - sprzedający jej udzielił informując o niej w tytule i opisie aukcji więc do niego chyba można by było słać roszczenia z tego tytułu a nawet go pozwać jakby się migał... - tak sobie teoretyzuję.
    Poza tym jak ktoś świadomie wprowadza w taki błąd nie jest dla mnie wiarygodny jako sprzedawca - osobiście wątpiłbym w rzetelność innych informacji - np. co do stanu obiektywu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Bez kłopotów "serwisowałem" ostatnio E-510 "zza bajora" - choć gwarancja też nie była podbita.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Chwyt nie chwyt - w sumie teoretycznie można sobie wyobrazić sytuację kiedy ktoś kupuje ten przedmiot i domaga się za jakiś czas realizacji owej wieczystej gwarancji - sprzedający jej udzielił informując o niej w tytule i opisie aukcji więc do niego chyba można by było słać roszczenia z tego tytułu a nawet go pozwać jakby się migał... - tak sobie teoretyzuję.
    Poza tym jak ktoś świadomie wprowadza w taki błąd nie jest dla mnie wiarygodny jako sprzedawca - osobiście wątpiłbym w rzetelność innych informacji - np. co do stanu obiektywu.

No ale nie przesadzajmy ...
    Każdy człowiek powinien mieć swój rozum i nie wierzyć we wszystko co napiszą ....
    Bo to że śnieg jest żółty wcale nie oznacza że jest słodki

Warto zainteresować sie tematem i popytać ludzi którzy sie znają na temacie ... tak jak to zrobił kolega dominius ...
    Tyle ...

Pozdrawiam ...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Każdy człowiek powinien mieć swój rozum i nie wierzyć we wszystko co napiszą ....
    Pozdrawiam ...
    Zgadzam się, co nie znaczy, że ktoś inny powinien pisać bzdury i nazywać kilkumiesięczną gwarancję gwarancją dożywotnią.
    Poza tym jak piszemy o naiwniakach lub cwaniakach to jakoś wolę i tak tych pierwszych...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.11.08 o 12:45
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Zgadzam się, co nie znaczy, że ktoś inny powinien pisać bzdury i nazywać kilkumiesięczną gwarancję gwarancją dożywotnią.
    Masz racje ...
    Ale wiadomo jacy są ludzie ...
    Zależy im tylko na pieniądzach ...
    Więc nie ma co sie dziwić ...
    A w/w sprzedawca z Alledrogo to nikt inny jak zwykły złodziej ...

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar szepnik
    Mieszka w
    Tarnów <=> Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam po raz drugi

Moze ja sie wypowiem. Mialem taka sytuacje ze swojego e-510 kupilem w UK i placil mi kuzyn prze paypal. W przesylce dostalem karty gwarancyjen na korpus i obiektywy ale bez dowodu zakupu.

Zadzwonilem do serwisu i gdy im wyslalem potwierdzenie licytacji plus potwierdzenie z paypal plus list przewozowy to bez najmniejszego problemu dostalem duplikat kart gwarancyjnych (orginaly wyslalem do serwisu a dostalem jedynie duplikaty)

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co do zamieszczonej aukcji, to nie ma żadnego powodu, aby ją usunąć. Nie narusza ona regulaminu Allegro. Gość pisze, że gwarancja jest dożywotnia i tyle. Podstawą do roszczeń będzie to, jak się z tej obietnicy nie wywiąże.

Nie jest tak do końca. Po pierwsze - gość uzasadnia, dlaczego "udziela" gwarancji dożywotniej, a to uzasadnienie jest nieprawdziwe. Po drugie - sugeruje jednocześnie, że gwarantem jest Olympus, co jest również nieprawdą.
    W mailu napisanym do mnie gość się przyznał, że gwarancja nie jest dożywotnia.