No dobra, można trafić na lepszy egzemplarz, ale to nie zależy od rodzaju napisów czy numerku w nazwie.
No dobra, można trafić na lepszy egzemplarz, ale to nie zależy od rodzaju napisów czy numerku w nazwie.
Fuji S5 Pro
Ciężko tu mówić o wykorzystywaniu potencjału, po prostu będzesz mieć nieostre zdjęcia jeśli źle trafisz.
Pentacon jest znacznie bezpieczniejszy i jaśniejszy.
Fuji S5 Pro
Jeśli ktoś nie umie ostrzyć manualnie, to żaden wypasiony obiektyw pod m42 mu nie pomoże. A pisanie, że wszystkie Heliosy są tak samo słabe jest niestety nieporozumieniem.
Nie jestem mistrzynią manuali, ale to zdjęcie wykonałam właśnie Heliosem 44M-6 za kilkanaście złotych:
http://www.annaw.pl/foto/albums/user...001/rsl_1p.jpg
te muszki na maku są niesmaczne ...![]()
Czyli powinienem najpierw pobróbować takim obiektywem, jak rozumiem? Ciekawe, czy poradzę sobie z tym manualem
Muszę tylko znaleźć jakiegoś posiadacza z okolicy i pożyczyć na dzionek lub dwa i po prostu spróbować.
Obaczym, co mi wyjdzie.
ja wszedlem w posiadanie Heliosa 44m4 i jestem z niego bardzo zadowolony
kupiony w komisie za 40zl, stan idealny
mimo iż początkującemu mi przysparzalo troche problemow ostrzenie manualne, to już powoli go wyczulem i wiem kiedy lapie ostrosc na tym co powinien...
No i oczywiscie pozytywnie mnie zaskoczyl, jak na obiektyw za takie pieniadze, tym jak pięknie potrafi oddac to co sie fotografuje![]()
Olympus e-500 + 17.5-45mm + helios 44m4 m42 + 2gb CF x233 + 256mb H xD + sakar 29MZ + AAA z tesco + cin scoop + torba z biedronki + who knows?
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14895
Ja także zakupiłem 44-4 za "psie pieniądze". Stan idealny, prawie jak fabryczny - nawet nie wiem czy ktoś tego używał... Fakt, trudno na początku wyczuć dokładnie ostrość na punkcie, na którym by się jej oczekiwało ale dzieje się tak przede wszystkim na wizjerze, który jest w olkach dość mały (jeśli nie mamy muszli powiększającej). Na LV jest właściwie idealnie jeśli chodzi o ustawianie ostrości, a w przypadku portretu nic nie stoi na przeszkodzie by użyć LV![]()
Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB