Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Helioski

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Helioski

Tak ostatnio coś mnie naszło (chandra jesienna chyba ) i postanowiłem pobawić się troszkę w portretowanie.
    Zwietrzyłem na alledrogo heliosków niemało na M42. Jako, że one przeróżne są, tedy spytać wypada, któryż lepszy, któryż gorszy, bowiem zakupu nader przemyślanego mam zamiar dokonać.
    Czy wielmożni współforumowicze, rzekną mi słówko czy szukać najnowszej wersji neleży, czy tylko na stan patrzeć? Bo, że MC to bezdyskusyjna wydaje się być sprawa. A szukać modelu z rosyjskim opisem (cyrylica) czy te drugie pod uwagę brać wypada?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rinho Zobacz posta
    Tak ostatnio coś mnie naszło (chandra jesienna chyba ) i postanowiłem pobawić się troszkę w portretowanie.
    Zwietrzyłem na alledrogo heliosków niemało na M42. Jako, że one przeróżne są, tedy spytać wypada, któryż lepszy, któryż gorszy, bowiem zakupu nader przemyślanego mam zamiar dokonać.
    Czy wielmożni współforumowicze, rzekną mi słówko czy szukać najnowszej wersji neleży, czy tylko na stan patrzeć? Bo, że MC to bezdyskusyjna wydaje się być sprawa. A szukać modelu z rosyjskim opisem (cyrylica) czy te drugie pod uwagę brać wypada?
    To nie tak - Heliosy należy wybierać egzemplarzami bo poszczególne bardzo się różną. Ja mam akurat dobry egzemplarz ale widywałem i takie, które bez znacznego przymknięcia dawały straszne mydło. Na Allegro to niestety loteria, czasem taniej kupić Zenita z obiektywem niż sam obiektyw.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czyli, optymalnie to podpiąć do puszki, i przetestować przed zakupem. Tak chyba będzie najbezpieczniej.

Toster_88
    Gość
    Pamietaj ze z aparatem, to troche jak z czlowiekiem. Za duzo podpinac nie wolno, bo sie puszka jeszcze jakiejsc choroby nabawi (np. grzyb)

edit: powodzenia

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja ostatnio nabyłem Heliosa 44-2 58mm. Kupiłem na allegro za śmieszną cenę kilkunastu złotych. Dopiero jak dostałem to zauważyłem, że jest cyrylica, nie wiedziałem czy to dobrze czy źle. Ale do rzeczy - bardzo fajny obiektyw za nie wielkie pieniądze! Jeżeli chodzi o moje nowe szkło to jestem zadowolony!

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie kupować w ciemno, nie sugerować się napisami. Można trafić na denko butelki.

Chyba lepiej wziąć Pentacona, jest bezpieczniejszy.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    miałem w rękach parę heliosów od 44-2 do 44-6 generalnie polecał bym szukać modeli 44-6 44-7 i dobrze utrzymanych modeli . W domu mam nieużywanego prawie a oryginalnym pudelki heliosa 44-2 i używanego Heliosa 44-2 ten używany już jest w nieco gorszym ale da sie niem robić zdjęcia

modele 44m-x są bardziej ostrzejsze
    choć kiedyś testowałem 44-3 ( rzadki model ) i najbardziej przypadł mi do gustu
    Ostatnio edytowane przez Rennsport ; 21.11.08 o 12:34
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jest Helios z F1.8, ten jest dobry.
    Inne są mocno średnie, bardzo duży rozrzut jakościowy i bardzo słabe pod światło.
    Na stan też raczej nie ma co patrzeć, ja ma Heliosa w stanie idealnym (od nwości w domu) i jest kiepski optycznie.
    Fuji S5 Pro

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Helios 85mm f1,5 - magiczne szkło...
    Zdaje się że nie o takie chodzi ;>
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów