Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: C-4000, problemy z ostrościa ?

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ehh chyba zrobie jakis kurs fotografii, bo bardzo mi sie ten temat podoba, ale nie trybie tylu rzeczy, ze az boje sie w rece brac manuala, a bardzo chcialbym

Dziekuje za rady, wiele rzeczy powyzej napisanych jest dla mnie nie zrozumiałych. Jestem typowym laikiem, ktory zainwestował w aparat z manualem, ktorego nie trybi i pewnie wielu innych rzeczy zwiazanych z foto tematem.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jesli jeszcze nie masz, to polecam:
    http://olympusclub.pl/?s=news&id=76dzial=3

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A teraz kilka slow od ojca prowadzacego :

Przy f11 istnieje mozliwosc ze fotki moga byc z deka rozmazane, gdyz otwor wzgledny jest bardzo maly i przy cyfrowkach ktore maja male rozmiary matrycy zachodzi juz zjawisko dyfrakcji swiatla. Juz kiedys o tym pisalem: przy aparatach takich jakich my uzywamy, C4000, c-750 itp najlepszy stosunek glebi ostrosci do jakosci zdjecia jest przy f5.6. Jak zauwazycie, przy wyborze programu tematycznego krajobraz, aparat najczesciej zastosuje ta wlasnie przeslone.

@kondi szczerze Ci polecam zalatwienia sobie Szkoly fotografowania National geographic. Jest tam wszystko objasnione z przykladami, oraz wersjami interaktywnymi, ze ty bedziesz ustawial parametry ekspozycji i bedziesz widzial to samo zdjecie wykonane przy roznych parametrach. Najleszy sposob na nauke.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wrocek
    Jesli jeszcze nie masz, to polecam:
    http://olympusclub.pl/?s=news&id=76dzial=3
    Dziekuje, juz 3x pod rząd przeczytałem. Przeczytam jeszcze raz i jesli dalej nic, to Ogolnie szybko sie ucze, jesli tylko ktos wprowadzi mnie w temat. Zapozna z podstawowymi rzeczami.

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kondi
    Dziekuje, juz 3x pod rząd przeczytałem. Przeczytam jeszcze raz i jesli dalej nic, to Ogolnie szybko sie ucze, jesli tylko ktos wprowadzi mnie w temat. Zapozna z podstawowymi rzeczami.
    Może poczytaj sobie o podstawowych pojęciach w fotografi. To powinno pomóc.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Arram
    Cytat Zamieszczone przez kondi
    Może poczytaj sobie o podstawowych pojęciach w fotografi. To powinno pomóc.
    Okey, dziekuje za link. Jak cos nie bedzie zrozumiałe, bede głosno wołał

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    "najlepszy stosunek glebi ostrosci do jakosci zdjecia jest przy f5.6".... Hmmmm... Vodnik co masz na mysli? Jaki stosunek? Pytam bo słyszałem o tym juz wczesniej wiec poeksperymentowałem w trybie manualnym na f11 oraz f5,6 (uzywałem statywu) i nie zauwazyłem róznic... głębia była taka sama (?)...
    A propos ostrosci... czasem miewam tez wrazenie ze aparat w miarę w normalnch/porównywalnych warunkach robi trochę mniej ostre fotki w trybie automatycznym ale to sporadyczne ujęcia... więc moze jest jakis zewnętrzny czynnik "psujacy" który uchodzi mojej uwadze w momencie pstrykania...
    Tym niemniej jak kupiłem aparat 2 lata temu to najpierw byłem zadowolony ale potem zobaczyłem inne fotki cyfrowe (takze wykonane C4000Z) i odniosłem wrazenie ze moje są mniej ostre. Pytałek, radziłem sie... w rezultacie uwierzyłem ze jestem przewrazliwiony ale ... wysłałem do Eurocoloru jak gwarancja sie konczyła i... o dziwo dostałem aparat z wymienioną matrycą! Więc jednak cos było nie tak...
    Jezeli potrzebujesz kilka obrazków dla porównania to: http://www.pbase.com/cameras/olympus/c4000z
    parę wskazówe:
    http://www.irphotoschool.com
    Powodzenia!

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qwerty
    Jezeli potrzebujesz kilka obrazków dla porównania to: http://www.pbase.com/cameras/olympus/c4000z
    parę wskazówe:
    http://www.irphotoschool.com
    Powodzenia!
    Hmm, zdjęcia z pierwszego linka sa rowniez nie ostre moim zdaniem. Chyba ze ja mam cos z oczami badz monitorem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    właśnie... ja tez miewam rózne odczucia... najlepiej jednak mieć mozliwosc bezpośredniego porównania 2 aparatów na tych samych ustawieniach, w tych samych warunkach ale to bywa problemem... Proponuję zrobic inne doswiadczenie. Wykonaj fotki tego co stwierdziłes jako nieostre w podobnych warunkach i tych samych ustawieniach jak poprzednio innego dnia. Moze wyjdą trochę ostrzejsze - to oznaczałoby ze jednak wina nie lezy całkowicie po stronie aparatu? Kiedys miałem "chwilową" nieostrosc fotografując w iESP...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @qwerty chodzi mi o to, ze przy f5.6 obiektywy aparatow z naszej polki maja bodajze najwieksza rozdzielczosc optyczna. To ponoc wychodzi z pewnych wzorow matematycznych, na ktore maja wplyw: rozmiar elementu swiatloczulego oraz otwor wzgledny. Z uwagi na male rozmiary matrycy, w aparatach najwieksza liczba przeslony to zazwyczaj 8 albo 11, a nie jak w analogach lub lustrzankach cyfrowych 22 albo i wiecej.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888