Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Kiedy ze zdjęcia się robi kicz i nie tylko

| OlyJedi Awatar Szogo
    Mieszka w
    Wisznia Mała
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Dlatego powinno się rzeczy nazywać po imieniu i nie zestawiać w jednym szeregu grafiki komputerowej i zdjęcia. Problematyczne w tym momencie jest tylko określenie granicy manipulacji, po której zdjęcie przestaje być zdjęciem.

A to jest o tyle istotne, że to forum o fotografii
    Zgadzam się z Tobą. Chciałem tylko podkreślić że temat wątku nie pasuje do naszej dyskusji, bo co innego kicz a co innego PSucie.

A co do granicy obróbki zdjęcia to zależy dużo od jej przeznaczenia, bo jeśli mają to być wspomnienia do albumu to lepiej nie tykać nic niech będą autentyczne a jeśli fota modelki do reklamy za którą bierzesz kasę to tyle ile klient sobie życzy.
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Szogo Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą. Chciałem tylko podkreślić że temat wątku nie pasuje do naszej dyskusji, bo co innego kicz a co innego PSucie.
    Właśnie o taka dyskusję mi chodził jaka się wywiązała. Złe słowo użyłam w tytule, rzeczywiście słowo kicz tutaj nie pasuje.

I jeszcze czy polecacie jakieś sprawdzone programy do retuszu

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    O programach już się sporo pisało na forum - wystarczy zgłębić szukajkę
    Co do zdjęć - udawanie GO jest no takie nie bardzo
    Dziwactwa - czemu nie, dla relaksu chyba każdy lubi czasem coś pokombinować, tylko czy pokazywać już to na szerszą skalę to inna bajka. Wtedy - za przedmówcami - trzeba sporych umiejętności.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Niby PS jest do fotek, bo do grafiki niby Illustrator, ale skoro tyle można poPSuć na fotkach...

Lubię czasem różne efekty, ale nie wszystkie. Zestawienie violetu z błękitkiem wali mnie po oczach..

Jeśli jednak produktem finalnym ma być fotka, to staram się ją zrobić jak najlepiej, a grzebać w niej - jak najmniej. Wole trzy razy strzelić do kaczki, niż potem wsadzać ją na inną wodę. Zresztą nigdy tego nie robiłam...
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nevrah Zobacz posta
    Niby PS jest do fotek, bo do grafiki niby Illustrator, ale skoro tyle można poPSuć na fotkach...

Lubię czasem różne efekty, ale nie wszystkie. Zestawienie violetu z błękitkiem wali mnie po oczach..

Jeśli jednak produktem finalnym ma być fotka, to staram się ją zrobić jak najlepiej, a grzebać w niej - jak najmniej. Wole trzy razy strzelić do kaczki, niż potem wsadzać ją na inną wodę. Zresztą nigdy tego nie robiłam...
    PS jest do grafiki rastrowej AI do wektorowej.
    Photoshop nie jest programem do zdjęć - samo wykorzystywanie go tylko do wywoływania fotografii to jak strzelanie z atomówki do kaczek...

Maadziaw - to kwestia wewnętrznych zasad, poglądów itp itd.
    Jeden zdjęcia będzie retuszował inny nie. Dla jednego HDR jest nie akceptowalny dla innego to dzień powszedni

Tyle ile ludzi tyle poglądów.

Nikt Ci nie powie "rób fotomontaże bo to jedyna słuszna droga." albo " nie rób fotomontaży bo to nie moralne i nie etyczne"

Ja się trzymam zasad takich jakie panują w konkursach typu Wildlife Photographer Of The Year - zdjęcie ma być dobre z aparatu - a programu używam do wywołania RAWA.

to jest mój swiatopogląd.

Ale każdy ma prawo mieć inny - jedyne co chcę wiedzieć patrząc na czyjeś zdjęcie to jaką drogą ossiągnął dany efekt. Bo jesli zrobił to bo dobry z niego fotograf - zsyka moje wielkie uznanie - jeśli zrobił to bo dobry z niego grafik - nie imponuje mi gdyż dla mnie idolami są fotografowie, a nie graficy

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Warto zauważyć, że na kanwie zdjęć powstaje wiele dobrych grafik. Tak na marginesie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.