Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Potrzebny zaawansowany kompakt lub hybryda.

EuroLiberty
    Gość

Potrzebny zaawansowany kompakt lub hybryda.

Jak w tytule. Czy jest sens proponować koledze SONY R1? Aparat nieprodukowany, ale można kupić nowy za około 1600zł.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wymagania, wymagania, wymagania... jakie kolega ma wymagania?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    R1 duży ale za to jakość świetna. Było sporo o tym aparacie. Osobiście miałem okazję się nim pobawić no i nieźle się sprawował.
    mente et malleo

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Wymagania, wymagania, wymagania... jakie kolega ma wymagania?
    Jest na początku drogi więc wymagania trudne do określenia. Ma teraz prosty kompakt bez manuala i chce się pobawić w fotografię bardziej kreatywną.

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    R1: to dobry aparat, ale brałbym też pod uwagę...

zaawansowany kompakt: http://www.canon.pl/for_home/product...ce=search_page - jak dla mnie jest to w tej chwili najlepsza oferta w tym segmencie.

hybryda:
    http://www2.olympus.pl/consumer/29_d...5_uz_19847.htm

Pozdrawiam
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Kilka dni się nim bawiłem. Jak nie przeszkadzają niektóre cechy kompaktów a zakres optyki odpowiada to warto. Cały aparat za mniej niż 12-60...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jest na początku drogi więc wymagania trudne do określenia. Ma teraz prosty kompakt bez manuala i chce się pobawić w fotografię bardziej kreatywną.
    Ja bym się skłonił w stronę ricocha gx100
    Ew lusterko z dwoma kitami, albo uzywkę e510/e400 + 14-54
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Kilka dni się nim bawiłem. Jak nie przeszkadzają niektóre cechy kompaktów a zakres optyki odpowiada to warto. Cały aparat za mniej niż 12-60...
    Piszesz o R1? Chcę zaproponować koledze R1 przede wszystkim ze względu na świetny obiektyw. Matryca również nieźle się spisuje. Nie śledzę tematu kompaktów, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że R1 oferuje na niskim ISO jakość często lepszą od amatorskich luster z kitowymi (najtańszymi) obiektywami. Chyba właśnie ze zwzględu na wbudowany obiektyw Zeiss 24-120mm f/2.8.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Piszesz o R1? Chcę zaproponować koledze R1 przede wszystkim ze względu na świetny obiektyw. Matryca również nieźle się spisuje. Nie śledzę tematu kompaktów, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że R1 oferuje na niskim ISO jakość często lepszą od amatorskich luster z kitowymi (najtańszymi) obiektywami. Chyba właśnie ze zwzględu na wbudowany obiektyw Zeiss 24-120mm f/2.8.
    Tak - o R1. Ta jasność to tylko na krótkim końcu, na długim 4.8 (chyba) co nie zmienia faktu, że to świetna optyka. Właśnie kąt widzenia jak 24 mm stanowi o wartości tego szkła - oprócz jakości optycznej. Sam ten obiektyw gdyby oderwać i przerobić pod 4/3 byłby znacznie droższy. Ktoś sfotografował 50 zł: (otwórz go w pełnej rozdzielczości)
    http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/50zl.jpgNa LCD możesz patrzyć jak w komin średniego formatu - z góry. Wysokim ISO akurat się nie podniecałem bo go nie potrzebowałem ale dzięki rozmiarom sensora z pewnością R1 dystansuje wszystko to, co nie jest lustrzanką.
    To bardzo specyficzny ale bardzo fajny aparat.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

EuroLiberty
    Gość
    Ja bym się skłonił w stronę ricocha gx100
    GX100 mu nie zaproponuję. Nie poczuje różnicy względem tego, co posiada. Zakładam, że na początku pokażę mu jak kontrolować GO oraz czas. W przypadku GX100 z wiadomych powodów kontrolowanie GO jest utrudnione. R1 ma sensor zbliżony do APS-C oraz jasny obiektyw.

Ew lusterko z dwoma kitami, albo uzywkę e510/e400 + 14-54
    Używane odpada. Czy zestaw E-510 z 14-54 od R1 dzieli pod względem jakości przepaść? Cenowo napewno. Obiektywy mają bardzo podobny zakres jak i światło. W przypadku R1 szerzej, ale i troszkę ciemniej na końcu.