Podoba mi się 15 i 18, (w 15 jak to ja podkręciłabym trochę kolorki), śliczny nostalgiczny, małomiasteczkowy klimat.
Pozdrawiam![]()
Podoba mi się 15 i 18, (w 15 jak to ja podkręciłabym trochę kolorki), śliczny nostalgiczny, małomiasteczkowy klimat.
Pozdrawiam![]()
Dobre zdjęcia, szczególnie pierwsze. Coraz bardziej zaczynają mi się podobać foty nie aspirujące do tytułu artystycznych prac (a'la 'zrobię zdjęcie, nie wiadomo o co chodzi, dodam winietkę i będzie art'). Pokazujesz ciekawe obrazy, na które składa się dobra treść, a nie pusta forma. Wszyscy pewnie rzuciliby się na to miejsce w nocy ze statywem, albo w piękne ciepłe lato... ale wtedy niewiele bym na zdjęciach zobaczył. Gdyby te drzewa miały liście no to kościół by zniknął z krajobrazu
Jeśli chodzi o technikę, to wg mnie jest lepiej niż z ostatnimi leśnymi zdjęciami, aczkolwiek dalej jakoś ponuro. Założę się, że będąc tam zobaczyłbym więcej kolorów, a da się to pokazać na zdjęciu.
wystawiłem oceny
15. - 6
16. - 5
17. - 4 - nie pasuje mi tak drastyczne przechylenie aparatu w górę.
18. - 3+
Kościół jak kościół, ale jaki fajny domek-szopa. Byłby wart paru oddzielnych ujęć, gdyby nie ta siatka dookoła.
A co do gospodarowania przestrzennego, to masz Tadeuszu rację po stokroć. W imię szeroko rozumianej 'wolności na włościach', każdy buduje, gdzie mu się spodoba - a niech mu ktoś zabroni. Szkoda, bo u naszych południowych sąsiadów, też Słowian, wygląda to diametralnie inaczej (choć może nie zawsze tak bogato jak w Polsce).
Tadeuszu - dziękuję za miłe słowa. I tym razem muszę Cię rozczarować - nie będę się czepiać bo nie ma do czego, mało tego - zdjęcia podobają mi się. Kadry czyste, dobrze naświetlone i skomponowane a przede wszystkim przedstawiające coś ciekawego. Bardzo lubię takie pokazywanie rzeczywistości - po przez kilka zdjęć tego samego motywu - przekaz jest wówczas czytelny, "prawdziwy" w pewien sposób nawet obiektywny. Zdjęcie pierwsze najwięcej mówi, jest bardzo polskie - w naszym kraju wiele wiosek i miejsc o podobnym klimacie, chociaż każde ma swoją własną specyfikę. To malowniczy kadr mówiący wiele - jest kościół, kręta droga, "szopa", która być może jest czyimś domem, niewykończona kamienica, budynki gospodarcze ale i nowe, estetyczne, zapewne niedawno powstałe domy jednorodzinne... Jest nawet (chyba) kawałek cmentarza. Mimo wszystko takie miejsca mają swój urok i klimat. Jestem prawie przekonany, że gdybym poszedł tą dróżką w górę usłyszałbym szczekanie psów... Trochę niepokojący na tym zdjęciu jest brak "żywego ducha".
Ostatni kadr też bardzo dobry - podoba mi się perspektywa - takie spojrzenie w górę pasuje do obiektów sakralnych.
Dziękuję wszystkim za komentarze.
Wanilia,
Dziękuję za miłe słowa na temat pierwszej fotki - te o nostalgicznym klimacie.
Jeśli chodzi o światło, to było zimowe - niskie słońce poprzez cienkie chmury, rozproszone, a co za tym idzie kolory zgaszone, pastelowe. Moim zdaniem podkręcanie kolorków prowadzilo by do pewnej sztuczności.
Generalnie podchodząc do sprawy, wystawiane gdziekolwiek w galeriach netowych zdjęcia sa silnie podkręcane pod wzglem nasycenia, by byly sugestywne, by natychmiast atakowały oczy. Przyczyny takiego postępowania są różne, ale najważniejsze moim zdaniem, to:
- objętość zdjęcia - 800 - 600 pikseli, to jest zbyt mało, aby przyciągnąć oko do szczegółów do subtelności (o ile fotka je posiada);
- wielkość zdjęcia na monitorze - zbyt mała, aby zadziałała w pełni perspektywa, przestrzenność zdjęcia.
Do dyspozycji internautom pozostaje jedyny skuteczny środek nacisku - kolor, no i jeszcze kontrast.
Daniello,
Jak piszesz, na fotkach jest "jakoś ponuro". Poniekąd. Aparat ma zbyt wąską DR (Dynamic Range). Szczegóły w cieniach i jednocześnie szczegóły w światłach - trudna sprawa, wysoka poprzeczka.
Jeśli chodzi o Twoje oceny fotek, to miło, że doceniasz, a najbardziej interesuje mnie ostatnia (3+). Nie dlatego, że jest niska, tylko, że jest najniższa. Pozwolę sobie przeciwstawić swoją opinię (naturalnie autorska opinia nie może być wysoce obiektywna), że najbardziej mi się podoba właśnie ostatnia fotka, ze względu na kompozycję - wieża plus fasada oraz przekątniowo umieszczona krawędż fasady w barokowych zawijasach oraz ze względu na tonację prawie high key.
Salvadhor,
Szauerek na pierwszym planie jest malowniczy, a sfocenie go z bliska wymagało by chyba obfitszego światła.
Jeśli chodzi o ład przestrzenny w Polsce i u naszych południowych sąsiadów, to istnieje znaczna różnica na ich korzyść. Zgadzam się z Tobą w pełni.
Ktotek,
Cieszę się, że odebrałeś moje cztery fotki jako serię "od ogółu do szczegółu". Najbardziej to doceniam. Także to, że pierwsza fotka jest "bardzo polska", że ostatnią fotkę wyróżniłeś pod względem estetyki.
Na pierwszej fotce jest kawałek cmentarza, co chociaż nie jest spójne kompozycyjnie, to dokłada się jakoś do przekazu fotki.
Do fotek można się przyczepić - aberracja chromatyczna na granicach kontrastu (fiolety w gałązkach drzew, zieleń na profilach pni), dystorsja wypukła na wieży na pierwszej fotce, jakaś taka krzywa perspektywa (skrzywiona nieco także wieża) na fotce Reda 16, marna rozpiętość tonalna fotek, przewód elektryczny na fotce Reda 18, itd.
Wszystkim życzę wiele dobrego w Nowym Roku.
Pzdr, TJ
Nie wiem czy materiał nadawał się do zdecydowanej obróbki, ale zawsze można spróbować. Z pewnością nie jest to proste, szczególnie jeśli nie chcemy aby nasza korekcja nie wyszła na jaw.
Przyznam się szczerze, że w ogóle tego nie zauważyłem. Chyba nie zwracam zanadto uwagi na kompozycję itp. Artystą nie jestem i nie będęJeśli chodzi o Twoje oceny fotek, to miło, że doceniasz, a najbardziej interesuje mnie ostatnia (3+). Nie dlatego, że jest niska, tylko, że jest najniższa. Pozwolę sobie przeciwstawić swoją opinię (naturalnie autorska opinia nie może być wysoce obiektywna), że najbardziej mi się podoba właśnie ostatnia fotka, ze względu na kompozycję - wieża plus fasada oraz przekątniowo umieszczona krawędż fasady w barokowych zawijasach oraz ze względu na tonację prawie high key.![]()
Daniello podzielił się swoim odczuciem pewnej ponurości, płaskości moich fotek.
Swojego czasu przeglądając na dpreview.com testy aparatów na dynamic range zastanawiałem się, dlaczego autor testów dzieli przedział dynamiki na dwie umowne części (cienie i światła) i dlaczego przyczepia się do aparatu, jaśli wykazuje nierówność, niesymetryczność przedziałów DR po stronie świateł i cieni, np 4,8 EV w cieniach i 3,5 EV w światłach.
Chyba coś w tym jest. W praktyce, jeśli otrzymuję przepalone światła, to staram się zjechać z ekspozycją w lewo w stronę cieni i niestety obraz robi się ponury. Wyciąganie detali w cieniach jest pożyteczne, ale moim zdaniem jest tylko częściowo skuteczne, pomijając szum. Obraz się nieco poprawia, ale w dalszym ciągu pozostaje płaski, oczywiście nie dla każdego motywu, każdej sceny, każdego oświetlenia.
Tyle na ten temat.
Wklejam kilka fotek z doliny Redy.
Reda 19 Rower pełni rolę zamykacza kadru z lewej.
Reda 20 To drzewo już raz bylo przedstawione - powyżej w tym wątku. Tym razem spodobała mi się chmurka po prawej.
Reda 21
Reda 22
Reda 23. Cienie są przeniebieszczone - od błękitu nieba, który bez modyfikacji przeszkód odbija się od białego śniegu
W cyklu zdjęć z kościołem 15 robi największe wrażenie. Droga biegnąca przez wieś, rozpadająca się szopa w kontraście z pięknymi murami, teren ogrodzony płotami w tym jest swojski klimat, naturalny spokój i rzeczywistość z którą się utożsamiam. Następne zdjęcia kościoła tj 16, 17, 18 pomimo tego, że ujęte z dołu jakoś nie rażą. Krawędzie murów są proste, strzeliste jakby zaznaczały ważność miejsca. Plenery- 19 z rowerem sympatyczne. /ja nie moge się przekonać do jazdy po śniegu na rowerze/. Pagórkowate podłoże pokryte śniegiem z którego wyrasta drzewo i do tego rzęsiście oświetlona chmura na zdjęciu 20 przekonuje do pozytywnego odbioru. Kadr 21 z rzeczką w której przegladają sie nabrzeżne drzewa ma w sobie coś co zawsze zwraca uwagę i nakazuje przystanąć choć na chwilkę i popatrzeć w te urokliwe odbicia łagodnie zniekształcone przez nurt. Droga przez wieś na zdjęciu 22 to główna arteria życia wioski. Sympatyczny nastrój wprowadza kadr 23 z drogą przysypaną śniegiem prowadzącą w dal, wzdłóż której biegnie drewniany płot dający na jej powierzchni rytmiczny cień. Zdjęcia świetnie oddają klimat zwykłej szarej codzienności.
pozdrawiam Wiejo
20, 22 moje ulubione.
20 naj -ma bardo ciekawe kolory, jak dla mnie wyjątkowe w Twoim wątku, kard z rowerem ciekawy, uwielbiam kadry z rowerem.
Ładna ta zima u Ciebie![]()
Wiejo, Wanilia,
Dziękuję za komentarze, szczegolnie dla Wiejo za wnikliwość i pochwalenie rytmu zerdzi, szczególnie dla Wanilii za zaakceptowanie roweru w kadrze.
Wklejam dalsze zimowe fotki. Mam przejsciowo bardzo dorywczy dostęp do sieci.
Pzdr, TJ
Reda 24 Kon wygląda jak element scenografii.
Reda 25 Ludowe zabawy
Reda 26. Sport ekstremalny w wersji popularnej
Reda 27. Krzyz wszechobecny