Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Motywy z doliny Redy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Shevers, Zibi1303,
    Dziękuję za zabranie głosu. Shevers, mógłbyś napisać, jakiego rodzaju obróbki brakuje na zdjęciach? Ciekawe jest jakie środki byś zastosował. Ogólnie, do tego rodzaju fotek. Nie koniecznie do moich.
    Pzdr, TJ
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Wklejam trzy fotki z Doliny Raduni. Radunia, to krótka rzeka (około 100 km z zakretami) na Kaszubach mająca początek w Jeziorze Raduńskim blisko Wieżycy, a wpływająca w dzielnicy Gdańska Lipce, na Żuławach, około 8 km od śródmieścia, do Motławy.
    Słynie z dwóch rzeczy:
    - Jest najlepiej wykorzystaną energetycznie rzeką w Polsce – 6 małych elektrowni o mocy od kilkuset kilowatów do około 1 megawata.
    - Od Pruszcza Gdańskiego jest połączona kanałem o długości 11 km z Motławą w Gdańsku, około 300 m za znanym każdemu Żurawiem w kierunku morza. Swoją drogą Radunia naturalnym korytem wpada dalej (część wód) do Motławy na Żuławach. Kanał wybudowali Krzyżacy w 15 wieku (!) i do dzisiaj jest czynny. Kanał idzie przez te 11 km prawie w poziomie i służył pierwotnie do napędzania maszyn w znanej budowli - Wielkim Młynie, gdzie spad wynosi kilka metrów.
    Pzdr, TJ

P.S.
    Prośba do modów. Czy można zmienić tytuł niniejszego wątku na: "Motywy z doliny Redy i z doliny Raduni"?
    TJ

DolRad 1 Zimowa melancholia. Niestety, na niebie jest widoczna resztka po odszumianiu w różowym kolorze. Ogolnie występuje niedostatek kontrastu, witryna fotobucket trochę ujmuje kontrast, a kompensowanie tego przesunięciem w prawo suwaczka przydaje fotce sztuczności, tym bardziej iż na fotkach nie ma kierunkowego światła.

DolRad 2 Przyprószone smutkiem

DolRad 3 Sztuka inżynierska z początku 20 wieku
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 16.12.08 o 13:20 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wklejam 3 fotki z doliny Redy. Ciekawe jest późnojesienne światło, lecz diabelnie trudne do wykorzystania, co widać na fotkach. Do rzucenia okiem.
    Pzdr, TJ

Reda 12. Scieżka rowerowa na skraju doliny Redy u podnóża Kępy Puckiej. Te dwie zakapturzone postacie, to dziewczyny, wyszły do lasku pstryknąć parę fotek.

Reda 13. Ten rower, to część warsztatu pracy fotografa. Słupki zbieżne.

Reda 14. Ten Rowerzysta, to nie ja, ale dokładnie tędy jeżdżę w poszukiwaniu ciszy.
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 22.12.08 o 10:31

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Fajny wątek - klimatyczne zdjęcia. Pokazuje kawałek naszego kraju w sposób całościowy - zarówno walor przyrodniczy jak i wytwory człowieka. Podoba mi się nieortodoksyjne podejście autora do zdjęć - klimat jest ważniejszy niż pojęcie fotograficznej poprawności. Są słupy, druty, komin, blik z obiektywu, czy nie najlepsze światło a mimo tego (może i dzięki temu) zdjęcia emanują klimatem, są prawdziwe. Zupełnie jakbym oglądał serie swoich slajdów. W wątku nie ma wielu zdjęć ale te, które są pokazują festiwal niuansów pogodowych z pogranicza jesieni i zimy.
    Z ostatnich zdjęć bardzo podoba mi się to z dwoma dziewczynami - paski i kolorystyka bluzy jednej z dziewczyn fajnie korespondują z resztą zdjęcia. No i rower, las - odwołanie się do mojego ulubionego sposobu spędzania wolnego czasu, nie sposób policzyć godzin i kilometrów, spędzonych w ten sposób...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Ktotek,
    Dziękuję za obszerny, przemyślany i celny, wchodzący w istotę, w sens wątku komentarz. Co prawda aluzyjnie to wyraziłeś, ale trochę krytycznego spojrzenia przekazałeś. Mogłeś się trochę poczepiać. To zwykle wychodzi każdemu krytykowanemu na zdrowie, tym bardziej, że jesteś fachman.
    Jesli chodzi o rower, to jak się okazuje, jesteśmy bratnie dusze.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 22.12.08 o 14:58

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Znad Raduni pierwsze pokazujące nurt i nabrzeżną roslinność pieknie skąpane we mgle bardzo się podoba. Drugie to patrząc na teren i drzewa wiedziałbym, że rzeczka jest w pobliżu. Trzecie to dobrze, że nie pierwszej młodosci, sztuka inżynierska jest tak wspaniale utrzymana. W pobliżu Redy spacerujące nastolotaki stanowią udane uzupełnienie ładnego leśnego terenu. Nie masz pojecia ile wyzwoliłeś we mnie radości przedstawiajac zdjęcie roweru tego milczacego towarzysza podrózy. Przyznam sie, że też popełniłem kilka takich i na pewno nie ostatnich. Bardzo bliskie jest też mi zdjecie rowerzysty w lesie. Po prostu uwielbiam taką turystykę.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Wiejo, dziękuję za komentarz, szczegolnie za dostrzeżenie fotki mgielnej znad Raduni - chłodek, smutek, refleksja.
    Cieszę się, że obwieściłeś się jako towarzysz rowerowiec leśny. Już jest nas trzech - ja, Ktotek i Wiejo. Tak trzymać.
    Pzdr, TJ

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Jeśli się do jakiegoś zdjęcia wraca, to znaczy, że jest bardzo dobre - tak ktoś tam twierdził. Mnie w całym wątku zachwyciło naprawdę jedno - sztuka inżynieryjna. Dlaczego? Pewnie dlatego, że podoba mi się kompozycja, bo czuję się jakbym stała na śluzie - to raz, a dwa takich miejsc się prawie nie fotografuje. We Wrocławiu jest wiele śluz, większość podejrzewam jeszcze poniemiecka; jednak nikt ich prawie nie uwiecznia. Fajnie, naprawdę fajnie, że pokazujesz takie miejsca. To też jakiś kawałek naszej historii - wiadomo przecież, że dawna inżynieria miała być nie tylko praktyczna, ale również ładna pod względem estetycznym.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Mysikrólik,
    Dziękuję za celny komentarz, kiedyś sztuka inżynierska, to była sztuka, a dzisiaj, to jest dizajn.
    Zamieszczam 4 spojrzenia na kościół we wsi Góra. Budowla była wzniesiona w 1911 roku. Pierwszy kościół na tym miejscu posadowiono już w 1138 roku. Bardzo wiekowe miejsce.
    Te cztery fotki, to wprawka, ćwiczenie - fotografowanie architektury przy zimowym świetle.
    Pzdr, TJ

Reda 15

Reda 16
    Reda 17

Reda 18
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 30.12.08 o 10:07

rocco
    Gość
    Piękne kadry, czyste, dobrze zakomponowane.
    Pierwsza z trójki mnie zauroczyła, taki swojski obrazek z polskiej wsi, jakby z mojego, bliskiego sercu, świętokrzyskiego
    Stara, częściowo drewniana szopa pięknie komponuje się na tle kościoła. Dysonans do obrazu wprowadza nowomodny, niewytłumaczalnie (z punktu widzenia estetyki) wysoki, betonowo-ceglany, nieukończony dom w tle.
    Ale taka ta nasza wieś, gdzieniegdzie tylko zachowały się podobne obrazki, jakby żywcem wyjęte z przeszłości, w większości dominuje właśnie taka, pozbawiona ładu i gustu, "architektura".

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rocco,
    Jak Polska długa i szeroka, wszędzie się buduje domy, ale generalnie patrząc, to w naszym kraju panuje chaos przestrzenny. Jako społeczeństwo nie możemy sobie poradzić z planowaniem przestrzennym, z zagospodarowaniem przestrzeni. Przeciętny obywatel nie widzi potrzeby takiego planowania, a niekiedy nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego istnieje. Niekiedy ma się wrażenie, że domy w naszym kraju są, mówiąc po wojskowemu, porozstawiane jakby byk szczał - bez ładu i składu, odpustowa bezstylówka, samowolka przestrzenna, jak komu wygodniej, tak buduje. Jesteśmy po prostu, mimo pozorów nowoczesności, społeczeństwem cywilizacyjnie zacofanym.
    Pzdr, TJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów