Po pierwsze witam na forum
A po drugie co do zdjęć to szału nie ma... kadry nieciekawe, słaba kolorystyka... ( chociaż z płotem dało by się na pewno coś więcej zrobić)
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
1. Za duzo na raz
2. wyprane kolory
3. mało kontrastu
4. ciemnawo
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Za duży rozstrzał tematyczny!
Na przykładzie fotki nr 6. co chciałeś tu ukazać, na co ciekawego zwrócić uwagę? Czyżby na pas startowy dla szybowców do KatedryBo ostrość jako taką dałeś właściwie na płyty chodnikowe i one stanowią meritum! A nic tam, oprócz zwiędniętego fragmentu liścia nie widać. Następnie każesz mi zwrócic uwage na gałęzie drzew, na niebo i na samym końcu na piękny widok Ostrowa Tumskiego- Katedrę. Bardzo chaotyczna fotka.
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Pokazuj nie więcej niż trzy na raz, najlepiej zbliżone tematycznie
Wykazujesz dużo entuzjazmu i to dobrze ale popatrz, że forumowicze nie wrzucają na raz takiej ilości zdjęć, ponieważ bardzo trudno się odnieść do wszystkich a na nauce przez opinie chyba Ci zależy. Zdjęcia 1,2,3,9,10,11 zbyt centralnie i nie ciekawie kadrowane a obiekty leżące w centrum kadru nie przyciągają uwagi. Pająk sfotografowany pod kątem a tutaj właśnie przydało by się aby odwłok był w centrum a od niego rozchodziły się długie nogi. Na 8 motylek ma ucięte skrzydła a to jest główną ozdobą motylka. Podobały się zdjęcia 7 gdzie pszczoła pracuje na kwiatku, oraz grzybki 12,13,15 które sfotografowałeś z właściwej im perespektywy. Na wszystkich zdjęciach brakuje światła przez co są one szaro-bure. Pamiętaj, że fotografia potrzebuje światła które nadaje jej odpowiednią plastykę przestrzeni i ożywia kolor przez co zdjęcie nabiera wyrazu.
pozdrawiam Wiejo
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo pomogły. Tylko do końca nie wiem o co chodzi z tymi wypranymi kolorami o których wspomniał grizz i tu moje pytanie jak to poprawić? Mam też pytanie odnośnie światła: co robić żeby na zdjęciach było go więcej? Wasze uwagi pod kątem zbyt dużej ilości zdjęć na raz potwierdzam, teraz jak będę wrzucał fotki to po 3-4. Ostatnie pytanie: czy jak chce dodać nowe fotki do oceny to nowy temat czy w tym dalej? tylko że w tym troch nie odpowiada temat nawiązujący do pierwszych dwóch zdjęć, próbowałem to zmienić ale nie da rady.
Pewnie o to (to Twoje zdjęcie nr 7)
Może trochę za mocne nasycenie ale to lepiej pokazuje, o co z tymi "wypranymi" kolorami chodzi. Można to poprawić w każdym programie do edycji zdjęć
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 15.11.08 o 16:12
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jackal - mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale przeniosłam Twój wątek na "kącik początkującego", gdzie dostaniesz więcej porad, jako że widzę jesteś na początku swojej drogi z fotografią.
Kolory wyprane - czyli nienasycone, wyblakłe.
Wystrzegaj się centralnych kadrów oraz fotografowania wszystkiego "od góry".![]()