Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: e-1 a e-510 -zdjecia

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Popieram w 100%. Ja dla odmiany mam e-1 i e-510. Nowsza 510 (a tym samym i e-3) wcale, aż tak bardzo nie przewyższa dziadka jakością zdjęć. Różnice są zupełnie nieadekwarne do dwukrotnego zwiększania ilości megapikseli.
    Ale szerokość (w px) zwiększyła się tylko o ok. 40%.
    Patrząc na napisy to jednak e510 wypada jednak lepiej.

Jeśli e-30 da rzeczywistą poprawę jakości zdjęć w stosunku do e-1 (nie tylko fotografowanych w studio czarnobiałych szablonów) i przy rozsądnej cenie będzie to aparat godny zakupu przez zaawansowanego fotoamatora.
    A tu się szerokość zwiększy tylko o ok. 55%.

Na dwukrotna poprawę będziesz musiał chyba jeszcze trochę poczekać aż ukaże się aparat z 20Mpx matrycą
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie porownywalem nigdy E1 z E510, ale E1 z E500 owszem. Moje wnioski sa jednoznaczne - E1 dosc mocno odstaje od E500 pod wzgledem oddania szczegolow, WB, szumow nie mowiac o pracy z lampa i szybkosci AF, ktory trzeba to uczciwie przyznac - w E1 jest chyba podobnej szybkosci co w Minolcie 5000. Natomiast E1 faktycznie swietnie rysuje - tak jakos "analogowo" ja to nazywam

ot to tyle co mam dzis do powiedzenia
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zaraz, zaraz odstaje in+ czy in-?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Więcej jest, ale różnica nie jest powalająca.
    Bo zrobiłes słabe technicznie zdjęcie, więc czego się spodziewałeś? I proszę nie pisać że "taka ostrość wystarczy każdemu w typowych warunkach", piszemy teraz o oddaniu szczegółów przez oba aparaty, nie zaczynajcie znowu śpiewki o "true fotografach" którzy zrobią zdjęcie i denkiem od butelki. Albo rozmawiamy o stronie technicznej, albo dywagujemy filozoficznie.

Proszę, tu masz szczegóły jakie potrafi oddać E400 na zwykłym krótkim kicie:

Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Bo zrobiłes słabe technicznie zdjęcie, więc czego się spodziewałeś? I proszę nie pisać że "taka ostrość wystarczy każdemu w typowych warunkach", piszemy teraz o oddaniu szczegółów przez oba aparaty, nie zaczynajcie znowu śpiewki o "true fotografach" którzy zrobią zdjęcie i denkiem od butelki. Albo rozmawiamy o stronie technicznej, albo dywagujemy filozoficznie.

Proszę, tu masz szczegóły jakie potrafi oddać E400 na zwykłym krótkim kicie:

No i co z tego wynika, ze potrafi? Do czego mam to odniesc? Tam przynajmniej mialem dwa zdjecia zrobione w jednakowych warunkach.
    Czesc. Ch.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    No i co z tego wynika, ze potrafi? Do czego mam to odniesc?
    Pytaj autora tego tematu, to on wpadł na pomysł porównania jak oddają szczegóły matryce E1 i E510.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Pytaj autora tego tematu, to on wpadł na pomysł porównania jak oddają szczegóły matryce E1 i E510.
    Jeszcze kilka przemyśleń w tym temacie (nie popartych zdjęciami). Robię zdjęcia e-1 i e-510 i mam wrażenie, że różnią się zasadniczo w obrazowaniu.
    Ciekawostką jest dla mnie to, że ilość detali (na niskich czułościach) jest praktycznie ta sama w przypadku zdjęć krajobrazów itp. "z życia wziętych"! Natomiast e-510 zdecydowanie przeważa w testach, gdzie występują duże kontrasty (np. sfotografowana gazeta, pudełko po lekach ...), dużo "ostrzej" oddawane są też włosy i oczy modelki. W takich przypadkach w E-1 jest dużo bardziej miękko.

Całkiem możliwe, że matryce różnią się oddaniem rozdzielczość poszczególnych kolorów. Efekt jest taki, że w standardowych tekstach czarnobiałych tabelek dysproporcje są znaczne. W testach kolorowych może się okazać, że nie są one wcale tak duże.

Acha - też zrobiłem zdjęcie z nożem (e-1)

Ostatnio edytowane przez kapir ; 23.12.08 o 16:11
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.