Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: e-1 a e-510 -zdjecia

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

e-1 a e-510 -zdjecia

Cytat Zamieszczone przez cadman Zobacz posta
    Rezultaty w tego rodzaju fotografii są na tyle zadowalające, że nie "ślinię się" na widok nowszych modeli Olków, tych co są na rynku i tych zapowiedzianych, jak E-30. [...] E-1 ma prawdziwą klasę i coraz mniej przeszkadza mi "biedne" 5MPix. Gładkie obrazy, z pięknie dobranym sprzętowo "auto WB", obrazy z większą potencjalną rozpiętością tonalną (do wykorzystania w post-procesie) biją młodzież laską "Dziadka" po grzbiecie. Ciekaw jestem konfrontacji z mającym przyjść na świat E-30
    Popieram w 100%. Ja dla odmiany mam e-1 i e-510. Nowsza 510 (a tym samym i e-3) wcale, aż tak bardzo nie przewyższa dziadka jakością zdjęć. Różnice są zupełnie nieadekwarne do dwukrotnego zwiększania ilości megapikseli.
    Piszę będąc jeszcze pod wrażeniem porównania jakie sobie urządziłem przed chwilą. Wyszedłem na balkon i zrobiłem zdjęcia E-1 i E-510, tym samym obiektywem (14-54), przy iso 200. Po wywołaniu (OM) powiększyłem zdjęcie z E-1 do rozmiarów z E-510 (lanczos3) i przez dłuższą chwilę szukałem różnic. Są one zupełnie marginalne!

Jeśli e-30 da rzeczywistą poprawę jakości zdjęć w stosunku do e-1 (nie tylko fotografowanych w studio czarnobiałych szablonów) i przy rozsądnej cenie będzie to aparat godny zakupu przez zaawansowanego fotoamatora.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fotka.jpg
Wyświetleń:	555
Rozmiar:	185,7 KB
ID:	9688   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e1-e510.jpg
Wyświetleń:	542
Rozmiar:	288,5 KB
ID:	9689  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    Wyszedłem na balkon i zrobiłem zdjęcia E-1 i E-510, tym samym obiektywem (14-54), przy iso 200. Po wywołaniu (OM) powiększyłem zdjęcie z E-1 do rozmiarów z E-510 (lanczos3) i przez dłuższą chwilę szukałem różnic. Są one zupełnie marginalne!
    Może ten 14-54 jest coś nie tego? Takiego mydła jak na twoim zdjęciu nie miałem z żadnego obiektywu, po przymknięciu mam "żyletkę" a nie takie ciapki jak u ciebie z 510.

Ale przewagę E1 widać na tym porównaniu wyraźnie, praktycznie nie ma tam szumu.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    źle doświetlone, paskudna pogoda, nic dziwnego
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Wyszedłem na balkon i zrobiłem zdjęcia E-1 i E-510, tym samym obiektywem (14-54), przy iso 200. Po wywołaniu (OM) powiększyłem zdjęcie z E-1 do rozmiarów z E-510 (lanczos3) i przez dłuższą chwilę szukałem różnic. Są one zupełnie marginalne!
    Zupełnie nie ogarniam Twojego testowania. To z E-510 to jest 1:1 200 ISO? Przecież to straszna kasza i mydło i wyszło. Zalety dziadka są powszechnie znane i nie neguję ich ale to co wyszło z E-510 to jakieś nieporozumienie. Ile EV to było ciągnięte? Skąd takie mydło z 14-54? A może poddawałeś te pliki jakims innym dziwnym zabiegom?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Zupełnie nie ogarniam Twojego testowania. To z E-510 to jest 1:1 200 ISO? Przecież to straszna kasza i mydło i wyszło.
    Testem to trudno nazwać, bo takowe robi się w kontrolowanych warunkach. To co zrobiłem to raczej porównanie w zwykłej sytuacji fotograficznej. Okazuje się, że w pewnych warunkach nie ma większych różnic.

Acha - to powiększenie 200%

Zalety dziadka są powszechnie znane i nie neguję ich ale to co wyszło z E-510 to jakieś nieporozumienie. Ile EV to było ciągnięte? Skąd takie mydło z 14-54? A może poddawałeś te pliki jakims innym dziwnym zabiegom?
    Dałem w e-510 korekcję na -1, bo niebo się przepalało zbyt mocno. W e-1 dałem -0,7. Mydełko może wynikać po części z konieczności dość mocnego otwarcie obiektywu. Zrobiłem kilka zdjęć e-510, ale wszystkie mały taką ostrość (więc raczej wykluczam poruszenie).

Acha link do orfów:
    - http://www.golejow.com/E-1.ORF
    - http://www.golejow.com/e-510.ORF
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja widze na tych RAWach o wiele więcej szczegółów na E-510...

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Testem to trudno nazwać, bo takowe robi się w kontrolowanych warunkach. To co zrobiłem to raczej porównanie w zwykłej sytuacji fotograficznej. Okazuje się, że w pewnych warunkach nie ma większych różnic.
    Jak nie zdejmiesz dekielka, to też różnic nie będzie.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Ja widze na tych RAWach o wiele więcej szczegółów na E-510...
    Więcej jest, ale różnica nie jest powalająca. Na załączonym przeze mnie wycinku widać odrobinkę lepiej tablicę rejestracyjną samochodu, ale obie nadal są nieczytalne.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Jak nie zdejmiesz dekielka, to też różnic nie będzie.
    Będą - co wykazują wyraźnie testy na optycznych
    Ostatnio edytowane przez kapir ; 14.11.08 o 22:26 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Nie martw sie Kapir, zrobiles najzupelnie normalne porownanie, takie zdjecia wykonujemy w normalnych warunkach. Porownanie jak najbardziej wlasciwe. obydwa aparaty pracowaly w tych samych warunkach.
    Mam wrazenie, ze 510 bardziej odszumia -wygladza. Troszke lepiej to wyglada ale wycinek z E1 musi byc 2x bardziej powiekszony by miec wymiary wycinka z E510, wiec z zalozenia ma gorsza jakosc. Byloby sprawiedliwiej gdyby w E1 zrobic fotke na 2x wiekszej ogniskowej, lub podejsz dwa razy blizej do fotografowanego motywu.
    czesc.ch.

qbic
    Gość
    Trzeba było użyć iso 100, oraz lepszego wywoływacza niż OM. Wtedy mógłbyś wyciągnąć ciekawe wnioski.