Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pentacon six tl

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Pentacon six tl

Witam,
    Chciałbym zapytać się czy ktokolwiek z Was posiadał lub posiada PENTACONA SIX TL ? Jeżeli tak to chciałbym prosić o opinie na temat tego sprzętu.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    dżemski ma, o ile dobrze pamiętam. radlakos też chyba..

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ja posiadam. Czasem używam jako fajny przycisk do papieru.
    Znany problem z tym aparatem, to nierówny naciąg. Kiedyś naprawiał to "pan Stefan" w Łodzi w galerii ŁTF. Da się to skalibrować "jakotako", ale wcześniej czy później problem powraca. Związek ma owa przypadłość ponoć z tym, że różne filmy mają różną grubość srajtaśmy i czasem nawijają się za mało.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    J
    Znany problem z tym aparatem, to nierówny naciąg. Kiedyś naprawiał to "pan Stefan" w Łodzi w galerii ŁTF. Da się to skalibrować "jakotako", ale wcześniej czy później problem powraca. Związek ma owa przypadłość ponoć z tym, że różne filmy mają różną grubość srajtaśmy i czasem nawijają się za mało.

Pozdrawiam
    Fakt, naciąg to duża wada Psikusów.Ale da się to obejść w bardo łatwy sposób, mianowicie - nawiercając w tylniej klapie aparatu otworek ( w swoim zrobiłem to własnymi rącmi ), który umożliwi nam podgląd przesuwu filmu ( cyferek z nr klatki umieszczonych na papierze ). Niweluje to wizyty u pana Stefana, tymbardziej, że naprawiony naciąg jest w stanie popsuć się w ciągu pięciu rolek. Pomimo tych uniedogodnień Pentacon staje się całkiem przyjemnym narzędziem, a optyka Carl Zeiss Jena mimo , że z DDR'u , funduje nam MZ bardzo ładny obraz np. - https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=9818&page=40

Do swojego Pentacona strasznie się przyzwyczaiłem i pomimo tego , że ostatnimi czasy dorobiłem się dwuch egzemplarzy aparatu Bronica, mam straszne opory aby sprzedaś Psixa. Myślę równierz , że Dżemski równierz nie pozbędzie się swojego.

Natomiast nawiasem mwiąc będę miał do sprzedania Bronicę ETRS

ps. No i ten KWADRAT
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Smile

Witam ponownie,
    Dziękuję za cenne uwagi. Stałem sie przez przypadek właścicielem Pentacona six tl i nie mam nic na przeciwko. Widziałem zdjęcia i skany z tego aparatu i powiem, że poczułem ten dobry smak czarnobieli analogowej. Powracam do tego po 24-ech latach.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
    Wojtek
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Radlakos, nie pozbywaj sie go.
    Ostatnio edytowane przez wojtek1234 ; 12.11.08 o 20:03 Powód: Automatyczne scalenie postów