Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Z podrozy po Polsce

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

@wrocek
    Super zdjęcia, a to ze które się wziął MichelCat podoba mi się najbardziej. Wg mnie właśnie niesymetryczne przedstawinie tego zejścia daje porządany efekt. Może szkoda tylko że ten maluch się tam znalazł

@MichelCat
    Ładne przeróbki, choć bardziej trafia do mnie pierwsza próba, bo na drugiej zbyt jasno jak dla mnie.

Nigdy się tak szczegółowo sepią nie bawiłem, dlatego cieszę się, że ktoś przedstawił tu ten temat bardziej fachowo.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ogladajac rozne wersje zdjec w sepii doszedlem do wniosku, ze najlepsze efekty daje "ciepla czern" czyli zdjecie ktore wydaje sie czarno-biale ale utrzymane jest w cieplej tonacji, w odroznieniu od zwyklej "greyscale".
    (W fotografii "klasycznej" uzyskiwalo sie to przez dobor odpowiedniego wywolywacza lub papieru).

@No-shadow Kick
    Rowniez uwazam, ze ten maluch tam przeszkadza. Ale nie wygladalo, ze odjedzie, a po usunieciu go w PS zostanie jeszcze bardziej biala plama.

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o mnie- to do mnie przemawia bardziej pierwsza sepia. Zdjęcie jest wyraziste.
    Ta druga sepia jest zbyt jasna.
    Olympus C-750 UZ
    Zenit 12S

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez *_radosny_*
    Jeśli chodzi o mnie- to do mnie przemawia bardziej pierwsza sepia. Zdjęcie jest wyraziste.
    Ta druga sepia jest zbyt jasna.
    Yup, te same spostrzezenia, poza tym Gibas jest przepalony mocno
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czyli bardziej spodobała się wam moja własnoręcznie opracowana metoda... tym razem oczywiście. Do portretów po kilku próbach bardziej podobała mi się ta z akcji, która poniżej jest zbyt tu wypalona w jasnych miejscach

@vodnik: do mojej sepii konwertowałem z b&w, do tej z ackji szło z koloru. Przy portretach również przechodzę przez gray scale, ale wcześniej dokłądnie dobieram jasności pewnych kanałów, tak jak pisałem np. z ustami, które od razu po konwersji z koloru są zbyt ciemne, ponieważ czerwienie zawsze tak wyjdą, rozjaśniam więc ten kanał wcześniej.

Wiele jeszcze można by zrobić z tą fotografią.

przykładowo, jeden portret a wiele opracowań, przez co mamy wiele różnych efektów końcowych.... od góry: oryginał, mój sposób obróbki w kolorze z wykorzystaniem guasiana i cofania na kanale, actions z modyfikacjami na bazie krzywych i na końcu moje duotony również z krzywymi.

Jak widać w portrecie trochę to inaczej wygląda....
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Hah, znajoma jakos mi ta fotka
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Hmm, troche odeszlismy od temat zdjec wrocka, ale coz, jak to potrafi sie watek rozwinac. MichelCat jak przechodzisz na BW ? Roznych metod juz probowalem i najgorsze efejty przynosci zwyczajne przejscie na GRAYSCALE. Dosyc dobre efekty przynosi filtr NikColorEfex Pro - tam jest B/W Conwersion.

Edit: na zdjeciach w sepii bardzi nienaturalnie wyszly oczy, ktore nijak nie pasuja mi do reszty zdjecia.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @vodnik: przed przejściem na gray manewruje właśnie na kanałach, jedne rozjaśńiam troche, grzebie w kontrastach i dodatkowo na curves, by niektóre kolory dziwnie ciemna lub zbyt jasno nie wyszły.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przedstawiam jeszcze kilka zdjec. Czesc z nich opracowalem w dwoch wersjach (kolor/sepia).

1. Ruiny wsrod pol.

2. Herb (Palac w Kozlowce).

3. Za zelazna brama (Palac w Kozlowce).

4. Zapasy na zime.

5. Na lubelskiej Starowce.

Wedlug mnie zdjecia 4 i 5 lepiej wygladaja w sepii, ale czekam na Wasze opinie.

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @wrocek:
    Z ciekawości, czy ruiny to Janowiec koło Kaziemierza Dln. ?
    Co do zdjęć, najbardziej przypadły mi do gustu: brama i herb pałacu w Kozłówce. W obu przypadkach sepia wygląda fajnie, choć w przypadku herbu kolorowa wersja też jest dobra. Natomiast co do bramy kiedy zobaczyłem wersję w sepi, przyszły mi na myśl zdjęcia z początku wieku, i wtedy !
    W Gimpie jest taki skrypt który zwie się "stara fotografia". Potraktowałem twoją kolorową wersje bramy tym skryptem i oto co otrzymałem:

Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net