Nie wiem jak pozostali ale wciaz BLACk MAGIC
Nie wiem jak pozostali ale wciaz BLACk MAGIC
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
troszkę moze rozjaśniębo ja lecę wizualnie a wy możecie nie wiedzieć skąd to biorę.
Więc obrabiam zdjęcie normalnie, zmniejszam wyostrzam i teraz przechodzę do najważniejszego. image/mode/ i tu mamy gray scale, rgb CMYK itp. i mamy też duotone. Więc najpierw by wejść w duotone trzeba zmienić na grey scale i dalej już macie wybór duotone, tritone itp. i można przypisać sobie kolory. Ja wybieram czarny i coś z brązów pantone...
Pisałem że wcześniej modyfikuję kanały. Ctrl i U i zmieniam na przykład jasność kanału red by na przykład po przejściu na gray lub duotone mieć jaśniejsze usta, bo po przejściu od razu czerwienie będą ciemne, a to daje nieciekawy efekt.
W duotone można profile kolorów zapisać na dysku i ja też mam kilka własnych takich ustawień i tylko zależnie od sytuacji i fotografii wczytuję pasujące.
Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
www.michalmilde.pl
Zalaczone przyklady sepii (czy bichromia to dokladnie to samo co sepia?) pokazuja co mozna uzyskac przez drobne zmiany ustawien w PS. Obawiam sie tylko, ze w sytuacji kiedy kazdy monitor pokazuje inaczej barwy, nie wiemy co "autor mial na mysli".
W kazdym razie przedstawione opisy troche rozjasniaja sprawe profesjonalnego tworzenia sepii.
Przy okazji sygnalizuje, ze ukazala sie ksiazka: Fotografia cyfrowa. Edycja zdjec. wyd. II (autor Scott Kelby). Opisano w niej rozne techniki obrobki zdjec przy pomocy Photoshopa CS. Jest rowniez opis tworzenia bichromii. Mniej przyjemna informacja to cena: 69,90 zł.
Ja tam się wybulę jak to się potocznie mówi na nią, zawsze dodatkowa pozycja do doskonalenia wiedzy...
www.michalmilde.pl
Probowalem przetworzyc jedno ze zdjec opublikowanych na poczatku watku. Ale nie jestem z tego za bardzo zadowolony. Chyba trzeba bylo bardziej popracowac nad kontrastem.
Co o tym sądzicie?
wrocek, a mozesz na maila mi podac oryginalny plik, zobaczylbym co mi wyjdzie...
w razie czego maine adresso: nimitz1@tlen.pl
www.michalmilde.pl
www.michalmilde.pl
No i mam problem, bo nie wiem ktore jest lepsze
Chyba jednak drugie: lepiej pasujaca kolorystyka i wydaje sie bardziej wyraziste we fragmencie muru z cegly.
O jakich actions do PS piszesz?
hmm, ale na drugiej traci się odrobinę szczegółów w jaśniejszych miejscach, choćby w rejonie samochodu lub na murze.
www.michalmilde.pl
No piekna obrobka MichelCat. Zdjecie od razu zmienia tresc wyrazu. Oczywiscie nie pomniejszam tutaj roli autora zdjec oraz jego obrobki do sepii. Faktycznie zmiana contrastu moglaby pomoc.
@MichelCat zawsze mozna popracowac nad kryciem warstw i mozna uzyskac naprawde dobre efekty kurzystajac z akcji. No i pytanko na koniec, czy do sepii konwertowales z coloru czy z B/W ?
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888