Przygotowania do wywiadu z kombatantem podczas uroczystości w Olsztynie
Przygotowania do wywiadu z kombatantem podczas uroczystości w Olsztynie
Dlatego proponowałem, żeby zmienić tytuł wątku - niech ludzie wrzucają zdjęcia nie tylko z pochodów i parad. W sumie znajdzie się ktoś (tak jak alakin), który spędził ten dzień w bardziej kameralny sposób.
BTW - Zarówno faktem jest, że nie jestem reporterem jak i zdaję sobie sprawę, że fotografiom daleko do perfekcji (z naciskiem na 'daleko'). Staram się jak mogę, a na pewno mógłbym bardziej
PS. Alakin, nie migaj mi się tu, tylko pokaż, coś zarejestrował![]()
"There's no such thing as free titties"
Kombatant.Fotka pstryknięta podczas udzielania wywiadu
W Katowicach, pomijając główne uroczystości, kombatanci trzymali się trochę na uboczu. Zaczynam bardziej ich (jak i kolegę caymer'a) rozumieć - jak by się w sumie temu przyjrzeć, to wszystko to przypominało coś jakby odpust w moim rodzimym miasteczku.
Robienie fotek na takiej imprezie to jest PEŁNA MASAKRA.
Nie wiem ile fotek ma Heyahero. Ja mam ca 190. I co z tego..
Co drugi człowiek ma aparat i chce zrobic fajne zdjecie. Jak i ja. Więc co chwile ktos włazi w fajny kadr. Tłum. Mozliwości "zoomu nożnego"- w większości ŻADNE. Jak już stoisz - to stoisz.
Ja np na początku o dwie minuty za późno zdałem sobie sprawe, ze będę pstrykał lekko pod słońce. Gdybym wywalczył miejsce po drugiej stronie ulicy - byłoby łatwiej.
Dobrze stanałem do ujęć przy inscenizacji mowy Piłsudskiego.
Ale np ostatni odcinek parady odbywał się dokładnie pod niskie i mocne słońce- co widać na zdjęciu.
Od razy cienie pod oczami, głębokie kontrasty itd. Nie zawsze uda się zrobić poprawne zdjęcie.
No i brak stabilizacji w 410 jednak daje mi się we znaki.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Modzie zmień proszę tytuł watku- np na Dzień Niepodległości.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
W sumie miałem podobnie. Spóźniłem się (jak zawsze zresztą), ustawiłem w d.pie, czyli w cieniu Urzędu Wojewódzkiego. Jak już byłem w tłumie, to mnie dopiero olśniło. Zamiast dawać za wygraną i bawić się w liczenie "pomarańczowego" na szyjach/w powietrzu, powinienem od razu się przecisnąć przed ludzi.
Taka mała anegnotka:
Cisnę się do przodu i trafiam na "karczka". Trochę nieśmiało pytam, czy by mnie do przodu nie puścił do przodka, a ten okoniem staje. Patrzy na mnie, na aparat i pyta "A ty co? Z telewizji jesteś?". "Nie, z radia!" - wypaliłem. Żona go jeszcze obśmiała, to zmiękł
Potem było łatwiej - szukaj misiek ludzi z obładowanymi L-kami i po kłopocie. Tylko, że tak trzeba było od początku :/
BTW - Nawet E-3 ci nie pomoże, jak nie uważasz na łokcie (też miałem 410-kę)
Przy okazji sprawdziło się to, o czym pisał wieki temu alakin w swoim wątku - nie ma co walczyć z tele, bo jak się fotografuje w zwarciu, to 14-54mm w większości przypadków wystarczy. Jak się ma jedną puszkę, to zmiana obiektywu może kosztować parę fajnych ujęć :/
W Olsztynie na manifestacji byli tez Skauci (skautki)