Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: C- 2100 czy C-745

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C- 2100 czy C-745

Chce powrócić po latach do zabawy fotografią i chciałbym kupić coś wyjątkowo taniego (rencista a więc mocne ograniczenia finansowe) a dobrego do zabawy zoomem, przysłonami i czasami.
    Po zapoznaniu się z ofertami na allegro i opiniami na temat tanich aparatów wyszło mi na dwa wyżej wymienione ( łapie się jeszcze 760 ale ma specjalne aku a to będzie zapewne kosztowne).
    Oglądałem sporo zdjęć w galeriach i przechylam się w strone C-2100 bo zdjęcia z zomem mnie zachwyciły.
    Proszę znawców o opinie , a może ktoś ma takiego "dziadka" w swej ofercie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    A może tak C-4000? Zoom tylko 3x ale za to światło 2.8 w małym zakresie, 4 mpix, ostre kontrastowe zdjęcia, bardzo dobry do zabawy w makro... Ma oczywiście swoje wady jak wszystko z tamtych lat...
    Właśnie mi przypomniałeś - niedługo wystawię chyba swój na Allegro, bo to zacny aparat ale odkąd mam lustrzankę, nie używam...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    C-4000 to taki pradziadek kompaktów. Na prawdę zacny aparacik.
    Przykładowe fotki możesz obejrzeć tutaj: http://arczipl.deviantart.com/gallery/

No, ale jeśli koniecznie musisz mieć ekwiwalent ogniskowej rzędu 400-500mm(bardzo duży zoom) no to odpada.

PS. Jaką kwotę chcesz przeznaczyć na foto?
    Ostatnio edytowane przez Daniello ; 11.11.08 o 15:26

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria
    Ja polecam tylko 2100 UZ, zrobił ponad 30 tyś fotek i nic nigdy nie nawaliło, robię nim zdjęcia do dzisiaj, ma duże możliwości ustawień manualnych, bardzo dobrej jakości obiektyw z dobrym makro no i chodzi na aku. 4x AA. Jeżeli chodzi o wady to czasem ma problem z właściwym balansem bieli no i na max. zoomie zdjęcia nie są całkowicie ostre, ma możliwość nagrywania filmików ale o jakości lepiej nie pisać. Mam inne aparaciki ale tego nie sprzedam tak się do niego przywiązałem.
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C 2100 - c 745

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i proszę o więcej.
    Pozostanę przy zomie od 10 w górę tu widzę możliwości ciekawej zabawy tym bardziej że za nie duże pieniądze bo wymieniony sprzęt można zakupić za 100 - 150 złociszy.
    Zdjęcia oglądałem w galerii pbase.com i wykonane aparatem 2100 powaliły mnie na kolana (biorąc pod uwagę wiek aparatu i półkę cenową) o to strzałka: http://www.pbase.com/cameras/olympus/c2100uz.
    Czy coś wiadomo o c-740 (745) bo cena podobna a nowszy i parametry chyba lepsze. Proszę o opinie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co kupić ? > C- 2100 czy C-745

No Panowie ja "pakupił" C-740(745) , jako że nikt nie zechciał się wypowiedzieć na temat tego aparatu oparłem się na innych dostępnych opiniach tym bardziej że c-2100 mi uciekł no i te karty SM.
    Teraz nie moge doczekać się przesyłki i zacznie się ponowna przygoda z foto .
    Pisze ponowna bo w latach młodzieńczych miałem Zenita TTL super aparacik
    udało mnie się z kompletować ciemnie z powiększalnikiem krokus jakiś tam no i zakupić w ówczesnej Foto- optyce Sonara 280 także mam już za sobą kilkadziesiąt wywołanych samodzielnie zdjęć.
    Z powodu zajęcia się "dorabianiem" dla rodziny a z tym związanym brakiem czasu na hobby ( upierdliwość pracy na kliszach) wysprzedałem sprzęt pozostał mi tylko poczciwy Zenit z Heliosem .
    To tak trochę historycznie przy nudziłem co byście nie myśleli że w PRL-u nie było hobby,sprzętu i zdjęć.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Oly 745 dotarł

Oly 745 dotarł.
    Pierwsze wrażenia super, stan aparatu moge określić na bdb-.
    Załadowałem baterie i zabawa się rozpoczęła.
    Cyknołem kilka fotek i widze że jest to to czego oczekiwałem.
    Ten zoooom , te auto ustawienia i manuale jest mnóstwo możliwości lecz jeszcze więcej nauki.
    W tak zwanym między czasie poszukałem ładowarki i akumulat. bo na bateriach za długo nie pochodził. Ładowarka tania procesorowa i aku. Sanyo 2000 w nowej technologi, chyba dobre bo pracuje na nich trzy dni i dalej działają.
    Zrobiłem sporo fotek lecz tylko pare można pokazać dalej.
    Z powodu ograniczeń w dodawaniu zdjęć do tutejszej galeri szybciej udało sie dodać na:
    http://fotogalerie.pl/fotka/28426612...yni-Sybili.htm
    Jeżeli kto by rzucił tam okiem i skomentował byłbym wdzięczny