Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Quiz sprzetowy

| OlyJedi Awatar alastor
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    @emc2

Oczywiście poprawna odpowiedź, jako że dorjan nie chce zasdawać pytania teraz twoja kolej.

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wątek stanął, to wystąpię jako zapchaj-dziura z zagadką zapasową:
    Czym niezwykłym charakteryzuje się przedstawiona na zdjęciu kamera - poza oczywiście wymiarami i wagą...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	k1.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	91,9 KB
ID:	9885  

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Odpowiadam sobie sam.. Owa kamera służyła na przełomie lat 20 i 30 ubiegłego wieku do kręcenia filmów w Technikolorze. Niezwykłością było to, że zawierała 3 ładunki równolegle biegnącej, monochromatycznej taśmy filmowej 35mm, gdzie za pomocą systemu pryzmatów i filtrów barwnych każdą z nich naświetlano inną składową koloru - R, G i B. Po wywołaniu negatywów rozpoczynał się właściwy proces tworzenia kopii barwnej - wielokrotne naświetlanie, barwienie taśmy w kolorach dopełniających itd... Dopiero w połowie lat '50 Eastman Kodak wypuścił swój wynalazek - Eastman Kodak Negative - pojedyncza taśma barwna. Obróbki procesów trójtaśmowych zaprzestano w latach '70, ale ciekawostką jest fakt że jedynym krajem na świecie w którym nadal produkuje się i obrabia filmy trójtaśmowe, są....? Chiny!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziękuję Dorjanowi za podpowiedź w poprzednim pytaniu o gołębie. I przepraszam, że tak długo trwało, zanim wymyśliłem pytanie...

Proszę spojrzeć na zdjęcie poniżej. Przedstawia ono zegarek firmy Olympus, na rękę, z logo E-Systemu. Zegarek ten firma sprzedawała w 2006 roku w limitowanej serii, ale do Polskiego dystrybutora chyba nigdy oficjalnie nie dotarł. Ma on oczywiście pewną cechę "fotograficzną", o którą chciałbym zapytać. Co łączy ten zegarek ze światem fotografii i powoduje, że może przydać się fotografowi w trakcie robienia zdjęć?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Zaleznosc-czas i przyslona

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lucca - gratulacje, oczywiście zgadłeś, chodzi o prosty kalkulator kojarzący czas z przysłoną.
    Kręcąc zewnętrznym pierścieniem wokół tarczy zegarka zmieniamy czas, a wewnątrz tarczy na obwodzie rozmieszczone są wartości przysłon.
    Lucca, zadajesz następne pytanie.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ale zes mnie wpuscil.

Pytanie.Co to jest i do czego uzywane bylo (lub jest jeszcze).Dlaczego jest to takie interesujace i czyjej nacji jest to patent.Mam nadzieje,ze nie jest to trudne pytanie.

Nazwe z fotki nieumiejetnie skasowalem

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Toż to Janpolcolor
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Toż to Janpolcolor
    Jestes pewny???