Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Quiz sprzetowy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    No i chyba lusterko nie wracało na miejsce po pstryknięciu (nie wiem czy akurat w tym modelu, ale miałem taką Exaktę). Dopiero po naciągnięciu filmu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Samopowrotne lustro w Exaktach wprowadzono dopiero w 1967r., a prezentowana na fotce modyfikacja Varex IIa pochodzi z lat 1960-1963.

Kolej na następną zagadkę sprzętową.

Jaki to model Praktic'y i czym wyróżniał się wśród ówczesnych konkurentów?

Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	praktica.jpg
Wyświetleń:	370
Rozmiar:	75,6 KB
ID:	9561  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    miała gniazdko synchronizacji lamp błyskowych na żarówki chyba Y i na lampy elektronowe X
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Podwójne, a nawet potrójne gniazdo synchronizacji było popularną cechą aparatów z lat 50-60 ubiegłego wieku. Niektóre konstrukcje posiadały jedno gniazdo z pierścieniowym przełącznikiem na lampy spaleniowe lub elektronowe (np. Zenit E), albo regulowaną zwłokę w wyzwalaniu migawki od 0-25ms (np. Zorki). Tak więc nie o taką właściwość lustrzanki Praktica pytam.

Pytanie jest łatwe, ale najpierw trzeba określić model aparatu, a wygląd tego korpusu różni się od pozostałych Praktic z tego okresu.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O ile się nie mylę to nazywało sie TL i miało pod guzikiem czarnym pod spustem pomiar swiatła
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ciepło, ale prezentowna wyżej Praktica to nie jest model SuperTL. Różnica w wyglądzie jest niewielka, bo Praktica Super TL wygląda tak.

Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	praktica super TL.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	87,0 KB
ID:	9615  

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie czekacie chyba, że sam udzielę poprawnej odpowiedzi lub pokażę wszystkie modele tej serii ?

Pokazana wyżej Praktica super TL to ostatni i najbardziej popularny model z linii „nova”. Pierwszym korpusem w tej rodzinie była właśnie Praktica nova. Zmodyfikowany korpus był tej samej wielkości co w poprzedniej serii Praktica IV i V, ale przeniesienie dźwigni naciągu filmu ze spodu korpusu na górę i zmniejszenie wielkości pryzmatu dawało złudzenie mniejszych rozmiarów. Wprowadzono również inne zmiany konstrukcyjne i ukośny spust migawki w korpusie stał się charakterystyczną cechą Praktic. Do tej rodziny Praktic należy również model z zagadki, ale miał on bardziej rewolucyjne zmiany.

Jakie ?

Pozdrawiam.

Praktica nova z najnowszym wówczas Pancolar’em 2/50.

Nazwa:	praktica nova.jpg
Wyświetleń:	299
Rozmiar:	86,3 KB
ID:	9680  

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Toć to przecież Praktica Mat z wewnętrznym pomiarem światła.
    No, chyba że to jakaś zupełnie inna Praktica

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak to jest Praktica mat. W sprzedaży ukazała się w 1965r. Była ona pierwszą lustrzanką europejską z wewnętrznym pomiarem światła (TTL). Światłomierz wyskalowany w przedziale 6-3200 ISO miał większy zakres niż pierwsza na świecie lustrzanka z TTL, którą był Pentax spotmatic z zakresem 20-1600 ISO, pokazany w 1964r.

Praktica mat posiadała nową wygodniejszą skalę czasów. Jako jedyna w rodzinie dysponowała czasem 1/1000s. W wielu publikacjach błędnie podają, że Praktica mat nie posiadała czasu 1/15s, a pierwszym modelem z tym uzupełnieniem była Praktica electronic i Praktica nova I, co nie jest prawdą.

Wieprz, teraz Twoja kolej.

Pozdrawiam.

Nazwa:	Prakticamat.jpg
Wyświetleń:	257
Rozmiar:	89,9 KB
ID:	9705   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skala czasów.jpg
Wyświetleń:	246
Rozmiar:	87,3 KB
ID:	9706  

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    juhu, się nie znam a zgadnąłem

to pewno dla Was banał. Ja oczywiśćie nie wiedziałem co to jest.

Nazwa:	kajdanki.jpg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	4,5 KB
ID:	9710