No i chyba lusterko nie wracało na miejsce po pstryknięciu (nie wiem czy akurat w tym modelu, ale miałem taką Exaktę). Dopiero po naciągnięciu filmu.
No i chyba lusterko nie wracało na miejsce po pstryknięciu (nie wiem czy akurat w tym modelu, ale miałem taką Exaktę). Dopiero po naciągnięciu filmu.
Samopowrotne lustro w Exaktach wprowadzono dopiero w 1967r., a prezentowana na fotce modyfikacja Varex IIa pochodzi z lat 1960-1963.
Kolej na następną zagadkę sprzętową.
Jaki to model Praktic'y i czym wyróżniał się wśród ówczesnych konkurentów?
Pozdrawiam.
miała gniazdko synchronizacji lamp błyskowych na żarówki chyba Y i na lampy elektronowe X
pozdrawiam Wiejo
Podwójne, a nawet potrójne gniazdo synchronizacji było popularną cechą aparatów z lat 50-60 ubiegłego wieku. Niektóre konstrukcje posiadały jedno gniazdo z pierścieniowym przełącznikiem na lampy spaleniowe lub elektronowe (np. Zenit E), albo regulowaną zwłokę w wyzwalaniu migawki od 0-25ms (np. Zorki). Tak więc nie o taką właściwość lustrzanki Praktica pytam.
Pytanie jest łatwe, ale najpierw trzeba określić model aparatu, a wygląd tego korpusu różni się od pozostałych Praktic z tego okresu.
Pozdrawiam.
O ile się nie mylę to nazywało sie TL i miało pod guzikiem czarnym pod spustem pomiar swiatła![]()
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Ciepło, ale prezentowna wyżej Praktica to nie jest model SuperTL. Różnica w wyglądzie jest niewielka, bo Praktica Super TL wygląda tak.
Pozdrawiam.
Nie czekacie chyba, że sam udzielę poprawnej odpowiedzi lub pokażę wszystkie modele tej serii ?
Pokazana wyżej Praktica super TL to ostatni i najbardziej popularny model z linii „nova”. Pierwszym korpusem w tej rodzinie była właśnie Praktica nova. Zmodyfikowany korpus był tej samej wielkości co w poprzedniej serii Praktica IV i V, ale przeniesienie dźwigni naciągu filmu ze spodu korpusu na górę i zmniejszenie wielkości pryzmatu dawało złudzenie mniejszych rozmiarów. Wprowadzono również inne zmiany konstrukcyjne i ukośny spust migawki w korpusie stał się charakterystyczną cechą Praktic. Do tej rodziny Praktic należy również model z zagadki, ale miał on bardziej rewolucyjne zmiany.
Jakie ?
Pozdrawiam.
Praktica nova z najnowszym wówczas Pancolar’em 2/50.
Toć to przecież Praktica Mat z wewnętrznym pomiarem światła.
No, chyba że to jakaś zupełnie inna Praktica![]()
Tak to jest Praktica mat. W sprzedaży ukazała się w 1965r. Była ona pierwszą lustrzanką europejską z wewnętrznym pomiarem światła (TTL). Światłomierz wyskalowany w przedziale 6-3200 ISO miał większy zakres niż pierwsza na świecie lustrzanka z TTL, którą był Pentax spotmatic z zakresem 20-1600 ISO, pokazany w 1964r.
Praktica mat posiadała nową wygodniejszą skalę czasów. Jako jedyna w rodzinie dysponowała czasem 1/1000s. W wielu publikacjach błędnie podają, że Praktica mat nie posiadała czasu 1/15s, a pierwszym modelem z tym uzupełnieniem była Praktica electronic i Praktica nova I, co nie jest prawdą.
Wieprz, teraz Twoja kolej.
Pozdrawiam.
juhu, się nie znam a zgadnąłem
to pewno dla Was banał. Ja oczywiśćie nie wiedziałem co to jest.