Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
No, żeby Wam nie było tak dobrze i mi też, to rzucam zdjęcie pt: jeździć jak po burej kobyle.Nie umiem za cholerę opanować BW, nie umiem przedstawiać ludzi ani związanych z nimi rzeczy, no i pewnie tym zdjęciem dam temu dowód. Ale wstawiam po prostu z ciekawości. Nie numeruję, bo to taki tam odpadek.
Chociaż jeszcze kilkanaście lat temu ten dom tętnił życiem...
Chciałabym się nauczyć fotografować takie miejsca... takie ostatnie małe ludzkie kawałki, nim odejdą w zapomnienie. Nie ludzi, nie architekturę, ale takie no... przedmioty. Jednak zupełnie nie wiem czy można się tego nauczyć, czy trzeba to poczuć. Eksperymentuję, ale o oceny poproszę całkiem poważne. Jak dno to dno, ale dlaczego - to będę wdzięczna.
Ja bw lubię w mocnym kontraście. Tutaj widzę, że oprócz okna chciałaś też pokazać wnętrze - drugi świat po drugiej stronie szkła. Ale to się zlewa z pierwszym planem, stąd odczucie braku treści i wyrazu. Za mdło.
Pobaw się po prostu suwakami![]()
ja bym zastosował "pomroczność" dla odmiany "ciemną"i dałoby to coś takiego
nabrałoby wtedy trochę mocy i nie byłoby takie nijakie
sorki ale jakoś jeszcze nie nauczyłem się wstawiać miniaturek![]()
Zaraz dno.
No nie jest to fotografia przez duże F ale można (nie - można by było ) z takiego tematu wyłuskac przyjemny obraz.
Tu już nie można.Dlaczego ?
Primo;okno nie jest na wprost ale pod kątem,przez co nie ma tu symetrii a ona mogła by byc kluczowym tu elementem.Odnosi się to też do góry i dołu okna.
Secondo;zabrakło jakiegoś elementu ożywiającego,np.doniczka z kwiatkiem na parapecie w domu.
Terzo;unikałbym nierównomiernego oświetlenia na szybach - patrz górne szybki.
Quarto;jeśli to B&W to mocny,zdecydowany kontrast+lokalna praca na światłach (dodging&burning).
Quinto;to co wyżej odnosi się do gustu autora postu i nie koniecznie musi pokrywac się z gustem autorki wątku.
Sesto;praca,praca i jeszcze raz praca.
Pozdrawiam.
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Bardzo fajne to ostatnie. Troszkę te źdźbła trawy odciągają wzrok od oświetlonego liścia ale ogólnie bardzo przyjemna fotka.
mente et malleo
Bardzo podoba mi sie gra świateł na zdjęciach 41 i 44. Te dwa wybijaja sie wyraźnie i mają w sobie siłę przyciągania wzroku. Na 42 technicznie bez zastrzeżeń ale sam kwiatek przez swoja budowę jest chaotyczny i jego liczne poskręcane kielichy jakby kłóciły sie z tłem. Zawilec na 43 i jego sposób umieszczenia w kadrze podoba się. Okno nawet z Twoją opowieścią o nim nic nie mówi jest bardziej techniczne lecz bez przekazu.
pozdrawiam Wiejo