Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Nowy RawTherapee wersja beta

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Z tym poziomem to bym nie przesadzał, jakoś edycja na 8 bitach na kanał mi się nie uśmiecha. VNG już od dawna jest w dcrawie (przy E-1 chyba używałem dodatkowo opcji -f)
    Important progress towards high bit-depth and non-destructive editing in GIMP has been made. Most color operations in GIMP are now ported to the powerful graph based image processing framework GEGL, meaning that the interal processing is being done in 32bit floating point linear light RGBA. By default the legacy 8bit code paths are still used, but a curious user can turn on the use of GEGL for the color operations with Colors / Use GEGL.
    Coś mi się tam o uszy obiło, że w wersji 2.6 nie jesteśmy skazani tylko na te 8-bitów. Pewne operacje da się przeprowadzić w tym GEGLu, ale jak na razie to chyba raczej namiastka "przyjemnej pracy" z "więcej-niż-ośmio-bitową" grafiką.

W sumie, ja się tam na technikaliach nie znam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    RT mi się podobał, ale kiepsko mu wychodzi ratowanie świateł - przynajmniej w porównaniu do ACR.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    GEGL to tylko bajer pozwalający na odwracanie operacji i nie powstawanie "dziur" w histogramie podczas obróbki. Brakujących bitów w przejściach tonalnych i cieniach nie doda.
    Fuji S5 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    RT mi się podobał, ale kiepsko mu wychodzi ratowanie świateł - przynajmniej w porównaniu do ACR.
    Tyle, że RT jest tańszy.

Poza tym, nowe wersje programu to nie tylko zmiana numeracji przy nazwie i nowa skórka interfejsu. Poza tym, osoby testujące odzyskiwanie świateł w innych programach (Lightroom, Adobe PS elements, Qimage, DxO optics, Bibble, Helicon), są odmiennego zdania:

http://www.rawtherapee.com/forum/vie...&highlight=acr

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    GEGL to tylko bajer pozwalający na odwracanie operacji i nie powstawanie "dziur" w histogramie podczas obróbki. Brakujących bitów w przejściach tonalnych i cieniach nie doda.
    Na razie to tylko bajer. Ale dążą do pełnej obsługi 16-bit. Na razie, jeśli tego potrzebujesz, musisz się wstrzymać. Chociaż jest jeszcze Krita, która zdaje się pracuje w 16 bitach oraz (przeznaczony raczej do filmów) CinePaint chyba.

Pod przycisk eksportu można przypisać dowolny program.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Niestety ACR wypada tu też nie najlepiej, bo niby te światła pięknie wyciąga, ale co on robi w cieniach to już porażka (wszystko zaniebieszczone/zafiolecone). RT radzi sobie średnio ze światłami. LightZone natomiast radzi sobie chyba najgorzej. Najlepiej radzi sobie Olkowy Master i Studio. Powolnie, ale najlepiej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wyszła 3 beta Rawtherapee 2.4:
    http://www.rawtherapee.com/?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sorry za odkopanie starego tematu, ale przypadkiem natknąłem się na swoją wypowiedź, którą muszę sprostować.

RT daje sobie dużo lepiej radę z przepaleniami, niż ACR. Sprawdziłem dokładnie i jestem tego pewien. Wcześniej pisałem głupoty
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb