Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i chciałby poddać się waszej ocenie. Fotografią zajmuje sie od niedawna, proszę o ocene.
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i chciałby poddać się waszej ocenie. Fotografią zajmuje sie od niedawna, proszę o ocene.
Trochę przesadziłeś ze zmniejszaniemObrazki są za małe. Spróbuj tak, czy ja wiem, w rozdzielczości 800x600 je tutaj zapodać.
tym razem 800x600
ciesze sie, ze architektura przewaza w twoim poczatkowym zbiorze
ale...
lekki choas wyziera z twoich kadrow, chcialbys cos pokazac, ale nie bardzo wiesz co.
gdybys sie bardziej skoncentrowal na tym, co chcesz pokazac...
moze detal? a moze calosc budynku jest wielce interesujaca? a moze jakies nietypowe ujecie ? jest wiele sposobow pokazania zwyklych, jak i niezwyklych ksztaltow, czy to budynku, czy tez otoczenia. po prostu musisz wykazac wiecej determinacji w eliminowaniu chaosu w wizjerzeskoncentruj sie na detalu a z czasem zaczniesz spogladac na otaczajace cie srodowisko poprzez pryzmat aparatu i tego, co mozesz zawrzec w kadrze. a przede wszystkim poczytaj/poogladaj o podstawowych zasadach obowiazujacych w fotografii.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Odnośnie chaosu to na tych zdjęciach starałem sie ująć szczegóły, czy z dobrym rezultatem? Proszę o ocene.
Numeruj zdjęica wtedy bedzie łatwiej oceniać1 i 2 mi sie dość podoba
tylko na pierwszym przeszkadza "to coś" z lewej str na dole
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Ta seria dużo lepsza od poprzedniej - na szczególną uwagę zwraca drugie: dobrze zrobione obramowanie fotografowanego obiektu, zgrabny kadr. Pierwsze również jest udane, dzięki ładnemu, miękkiemu światłu. Pozostałe są co najmniej poprawne, trzecie - dzięki mgle - jest nieco tajemnicze.
W ostatniej serii fotek brak mi jest jasnego przekazu- co autor chciał przez to powiedzieć. A na pewno coś chciał, tylko z większości z nich nie za bardzo wiem co? Próbowałbym podawać tutaj fotki z jakąś ideą, aby potrafić to uzasadnić czyli "obronić" swój punkt widzenia
- dwie wieże, zdecydowanie wadzi tu fragment dachu kościoła, po zdecydowanych cięciu, fotka wyglądałąby jak pocztówkowa- gdzieś nawet taką kartkę widziałem
- stadion olimpijski- ciekawy pomysł ale trochę karkołomny i trudny
- Wang- wadzą mi gałęzie, ale idea ciekawa szczególnie w tym miejscu i w tym momencie (mgła)
- kaczka, jak to kaczka dziwaczka
- ruiny budowli+ woda , podoba mi się najlepiej z Twoich fotek, tylko jeżeli dobrze pamiętam trochę leci w prawo (nie masz podglądu fotek przy odpowiedzi) i brak ostrości (czy wyostrzasz fotki po zmiejszeniu?)
Tak poza tym, próbuj dalej!
ps. jak na początek to rozstrzał czasoprzestrzenny Masz doiść znaczny od Monachium (katedra przy Marienplatz, Olympiastadion), Kościół Wang w Karpaczu, Warszawa, gdzieś na południu (Bułgaria?)![]()
Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 9.11.08 o 15:07
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
1. Ladna fota, ciekawy kadr, ale jak poprzednik dodal, dach kosciola wadzi.
2. Ciekawy pomsyl
3. Podoba mi się najbardziej, gdyby nie te krzaki u góry
5. hm. za mało ostre.
Olympus e-500 + 17.5-45mm + helios 44m4 m42 + 2gb CF x233 + 256mb H xD + sakar 29MZ + AAA z tesco + cin scoop + torba z biedronki + who knows?
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14895
Dzieki za opinie, oceniam sie jako amator poczatkujący gdyz moja wiedza zawęża się do czasu i przesłony . Sa to fotki, które zrobiłem na przestrzeni ok. jednego roku i oczywiście starałem się wybrać najlepsze. Wszystkie były robione SP-500 uz manualem. Nastęny razem postaram się numerować i opisywać zdjęcia.