Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: C760....egh...:(

Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C760....egh...:(

Cos mi tu nie gra. przez 4 lata wczesniej uzytkowalem nikona cp950 (rocznik 1999) i wszystko gralo, nie mialem wiekszych powodow do narzekan. Miesiac temu kupilem sobie olka c760uz i 0 zadowolania. Szumy przogromne. Przy ISO wiekszym od 200 sa takie ze sie az niedobrze robi W iso100 przy ogladaniu fotek w max rozdzielczosci w oryginalnej wielkosci tak samo. Ogolnie fotek w max. rozdzialce nie da sie ogladac bo strasznie kijowo i dziwnie wygladaja. Jak juz jest polmrok (np jadna mala lampka w pokoju) to ostrzy pare(nascie?) sekund i jeszcze nie moze dokladnie tego zrobic. Lampa robi takie kontrasty ze niektore obiekty wygladaja jak przyklejone (z innego zdjecia). Ogolnie 'kaszana'. Czy ja za wiele wymagam od aparatu za 2tys (choc z nikonem takich problemow nie bylo, zdjecia z niego oprocz nasycenia kolorow byly duzo lepsze), czy mam jakis uszkodzony ccd czy cos, czy dokonalem zlego wyboru decydujac sie na olympusa (a nie np fuji czy canona)....sam juz nie wiem...widzialem w necie fotki z innych c-7xx albo c-4xxx i byly 'jakby' ladniejsze. Sam juz nie wiem co myslec...

Dzieki za wyrozumialosc
    Karol
    Olympus C-760 UZ, Nikon CoolPix 950, Zenit 12XP

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ciężka sprawa.
    Po pierwsze to przy ISO większym od 200 w większości nieprofesjonalnych cyfrówek będą ponadprzeciętne szumy.
    Po drugie, zazwyczaj zdjęcia ogląda się w pomniejszeniu, no chyba że będziesz drukował plakaty i przyglądał się jak to cyfrówka ładnie szumi.
    Po trzecie, ultrazoomy Olympusa nie mają lampy AF Assist i w ciemnych warunkach automat nie radzi sobie z wyostrzaniem, ale od czego jest ręczne ustawianie ostrości.
    No i na koniec, robisz zdjęcia na AUTO, czy z ustawieniami ręcznymi? Jak na AUTO, to wcale się nie dziwię, że że ci wychodzą zdjęcia do d... szczególnie w ciemnych warunkach.
    Kupiłeś aparat, który oferuje naprawdę dobrą jakość, ale trzeba umieć się nim posługiwać. Wygląda na to, że wybrałeś aparat bez przemyślenia sprawy. Za połowę mniejszą cene mógłbyś kupić aparat z mniejszym zoomem za to z większą matrycą. W aparatach z dużym zakresem ogniskowej zazwyczaj jakość zdjęć jest nieco gorsza. Coś za coś.

PS. Można próbować pozbyć się szumów odpowiednimi programami, zazwyczaj z dobrym skutkiem. Np. NeatImage.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Z AUTO nie kozystam nigdy, a zapewne z NeatImage'a bede kozystal czesto, wiec dzieki

Pozdrawiam

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam, trochę byłem wczoraj nie w sosie i waliłem z grubej rury
    Dobrze, że nie korzystasz z Auto. Wracając do szumów, to możesz jeszcze spróbować załączyć w aparacie opcję NoiseReduction (NR). Dodatkowo przeprowadź sobie test programem do sprawdzania matrycy, np. DeadPixelTest. Może się okazać, że masz akurat w swoim modelu ponad przeciętną ilość hot pixeli, które dodatkowo wpływają na pogorszenie jakości zdjęcia. Jeśli tak będzie, to przeprowadź PixelMapping, o czym już było sporo powiedziane na tym forum.

Życzę zadowolenia ze zdjęć i pozdrawiam
    Zapraszam do Galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    testowałęm sobie fuji finepix s7000 i to dopiero jest eh... bo aparat niby wyższej klasy, ale tam to dopiero są aberracje i brak ostrości.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar przeman
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja jestem zadowolony z C-760.Kupujac go wybrałem duzy zoom kosztem Af assist (Canon i Sony)
    W ciemnych pomieszczeniach trzeba kierowac ramke AF na kontrastowe elementy(obrazki ,krawedzie mebli itp) nie na sciane.Zawsze mozna włączyc MF.
    Co do szumów to ISO 400 stosuje tylko w ostatecznosci.W My Mode ustawiłem ISO 100 i w ciemniejszych pomieszczeniach aparat nie narzuca wiekszych wartosci.
    Spróbuj zmniejszyc kontrast na -2 albo na -3.

Awatar djbartq
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Troszeczke przesadzasz...

Ja mam 760 od ponad pol roku. Zrobilem nim jush pewnie ponad 1000 zdjec w najprzerozniejszych warunkach! Efekty? Na poczatku bylem wkurzony tak jak ty... ale co wyniklo z czasem to ja bylem do niczego a nie Olek!! Po poznaniu jego mozliwosci zdjecia wychodza pierwsza klasa. Wszycho robie w manualu... iso max 200 (choc baaardzo zadko) a co do ostrosci to gdy jest ciemniej to tak jak moj przedmowca napisal: trzeba ustawic tak aby lapal ostrosc na czyms BARDZO kontrastowym a nie na matowej scianie! Szumy?? U mnie takich rzeczy nie uwidzisz nawet ogladajac fotke na monitorze w powiekszeniu, czy drukujac na drukarce (HP 920) czy nawet oddajac do Foto Labu...
    A wiec... proponuje potrenowac, zrobic pare setek zdjec w roznych warunkach a wszystko bedzie ok... NAWET robiac zdjecia noca... co rowniez czesto robie...
    Zycze powodzenia i prosze nie obrazaj juz wiecej Olka 760! To BAAAARDZO dobry sprzet!
    Olympus C-760 UZ + 128MB +16MB + Tulejka + UV King + Circular Polar King + Gwiazdka 6x +dekielek + statyw WT3550 + malutki statyw

Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No...3 miesiace uzytkowania i juz go lubie...ba....nawet wiecej

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To było do przewidzenia

Pozdrawiam
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    tia... po roku bedziesz juz w ogole inaczej pisal... he he... co do szumow, to coz, szumi... ale odpowiednie ustawienie i mozna sobie pomoc szumami w trudnych warunkach... np. za dnia w lesie kiedy chcesz zrobic grzyba, bez statywu to bedzie problem... ISO 200 spokojnie pomoze zrobic ostre zdjecie i bez wiekszych szumow... a co ciekawe ISO 200 w polaczeniu z jakoscia zapisu JPG w SHQ daje naprawde dobre efekty... szumi wtedy jak w ISO 100 w polcieniach zdjecia ... w HQ po kompresji szum zmienia sie w papke, ktore wokol kontrastowych obiektow staje sie widoczna i jest to juz kaszanka... trzeba sobie po testowac... i nawet ISO 400 nie straszne, bo sie moze przydac (choc szuuuumi ) .. ale to moje przypadki z autopsji, wiec nie kazdemu moze wyjsc to co opisalem
    http://explora.koszalin.art.pl
    C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm