Strona 195 z 199 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.941 do 1.950 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Bf/FF - ostrość AF E30 ustawia prawidłowo, ale dość długo. Obiektyw 14-54II bez swd robi to widocznie szybciej. To nie kwestia bf/ff, że przy zdjęciach seryjnych E30 robi większość nieostrych na 50/200 z swd. Chyba będe musiał pomysleć o E3, które na ponoć szybki AF z swd.
    e-30 ma ten sam AF co e-3... tylko lepszy(możliwość regulacji).

Jeżeli ty widzisz różnicę, to prawdopodobnie masz coś sknocone ze szkłem. Chyba, ze ostrzysz w bardzo trudnych warunkach.
    Pokaż jeszcze jakieś fotki wraz z exifami.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    I chyba będę musiał, a czy ten serwis Olympusa w miarę solidny jest ?
    Wieść niesie, że najlepszy wśród serwisów foto
    Działa szybko, naprawia, czyści, chucha, dmucha i w ogóle. Jak nie potrafią czegoś naprawić kilka razy, to bez gadania dają nowy sprzęt
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 16.11.10 o 22:58

Awatar tajnapolska
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

odp

Ostrzyłem w dobrym oświetleniu, na sali były też kamery video bez dodatkowych lamp. Dzisiaj dostałem meila od: doradcatechniczny@olympus.pl

"Dzień Dobry

Dziękujemy za email,

Odpowiedź jest bardzo prosta w zasadzie: waga ruchomych części obiektywu. Obiektyw 50-200 jest dużo cięższy i mimo zastosowania silnika SWD, będzie działał wolniej niż 14-54II.

Pozdrawiam

Daniel"

Skoro ma działać wolniej niż 14-54II to obiektyw z SWD okazuje się niepotrzebny lepiej kupić tańszy bez SWD Gdzie tu logika i sens techniczny???
    moja strona
    Nikon D7000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Doradca techniczny chyba spieszył się na przerwę na kawę i odpisał byle co, aby tylko mieć Cię z głowy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tajnapolska Zobacz posta
    Ostrzyłem w dobrym oświetleniu, na sali były też kamery video bez dodatkowych lamp. Dzisiaj dostałem meila od: doradcatechniczny@olympus.pl

"Dzień Dobry

Dziękujemy za email,

Odpowiedź jest bardzo prosta w zasadzie: waga ruchomych części obiektywu. Obiektyw 50-200 jest dużo cięższy i mimo zastosowania silnika SWD, będzie działał wolniej niż 14-54II.

Pozdrawiam

Daniel"

Skoro ma działać wolniej niż 14-54II to obiektyw z SWD okazuje się niepotrzebny lepiej kupić tańszy bez SWD Gdzie tu logika i sens techniczny???

A nie mieszasz Ty Panie różnych rzeczy:
    Nie napisał Ci ,ze jest wolniejszy od 50-200 bez swd, tylko wolniejszy od 14-54 II.
    Fałszywe wnioski wyciągasz - jest takie polskie powiedzenie - co ma piernik do wiatraka.
    Była ostatnio aktualizacja oprogramowania tego obiektywu - zrobiłeś ?

Proszono Cię o fotki przykładowe z exifem - a Ty nic... Spamujesz, robisz za trola ?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.10 o 22:55
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja w temacie ale troche z innej strony. Mam problem z matowka w mojej 30tce. Przy zmianie obiektywu zauwazylem kawalek czarnej pianki, jakies 3x3mm przyklejonej do matowki, nie wiem skad sie tam wziela, napewno nie z zewnatrz. Gdy chcialem odkleic to ustrojstwo to niechcacy przycisnalem i na dobre sie skleilo. Po usunieciu i przemyciu zostal slad... po patyczku, musiala gdzies sie wata zsunac. Nie wiem czy takie sprawy to w serwisie, jaki koszt nowej matowki, jesli to ma wplyw wogole na jakosc zdjec, pomiar swiatla itd, czy warto sie bawic. Moze jestem przewrazliwiony. W taka pogode jak o tej porze roku na pn Norwegii trudno o dobre swiatlo. Body ma rok, kupione w PL, mam fakture. Ma ktos namiar na serwis pl bylbym wdzieczny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja niechcący uszkodziłem matówkę w E-30 przy jej czyszczeniu. Wysłałem do serwisu w ramach gwarancji, gdzie wymienili mi na nową. Koszt: 0 zł
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja miałem podobnie tylko że z plastikowa osłonką osłonką wbudowanej lampy błyskowej w E-510. Ewidentnie z mojej winy spowodowałem nadpalenie i nadtopienie plastiku ochraniającego żarnik w lampie. Wymienili zez żadnego "ale.." i to parę dni po skończeniu gwarancji Brawo dla serwisu Olympusa!
    Co do uszkodzenia to napiszę to tak ku przestrodze:
    Przyłożyłem kawałek białej kartki do lampy ("dyfuzor" z potrzeby chwili) pech chciał, ze w momencie błysku karteczka przyległa do lampy i tym samym stało się to co wyżej opisałem - dodatkowo po tym fakcie podczas błysku na maksimum mocy wydobywał się wonny dymek z lampy : /
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    witam,
    wow.nie wiedziałem ze tak sie da.
    Z drugiej strony zawsze podziwiałem fantazję uzytkowników.
    pozdrawiam.
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    pewnie,że się tak da Niestety jak się przekonałem na własnej skórze bywa to niebezpieczne dla flasha i ryzyko nadpalenia a nawet spalenia lampy jest spore Na zdjęciu wspomniany we wcześniejszym moim poście "dyfuzor" z potrzeby chwili bardzo fajnie rozprasza światło jak na taką konstrukcję sporo prostszą od cepa.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E -510.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	128,3 KB
ID:	41305  
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów