Natywną czułoscią matrycy w e-30 jest OIDP ISO200...
Natywną czułoscią matrycy w e-30 jest OIDP ISO200...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Iso 200 to tak naprawdę iso 100 niedoświetlone o działkę.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ok, ale to ciągle nie wyjaśnia, czy to normalny objaw czy nie.
Wróciłem do domu i teraz konkretniejszy test:
ISO 100, 125, 160 - dziwny histogram + co ciekawe zupełnie inny WB (w okolicach 5700) przy AWB
ISO 200-3200 - histogram normalny + WB ustawia się w okolicach 6500
Czyli w dodatku dochodzi zupełnie inne ustawianie WB dla ISO poniżej 200. Ciekawe?
Czy ktoś z E-30 może to sprawdzić i ewentualnie potwierdzić te same objawy bądź ich brak? Z góry dzięki.
PS. Jak ktoś chce sprawdzić, mogę podesłać/wstawić (nie wiem póki co jak) ORFy
PS2. Przy fotkach scena ta sama, pogoda stała, więc nie ma mowy o zmianie warunków.
PS3. AWB chyba jednak nie świruje. Kolejna próba, statyw + brak szyby pomiędzy daje podobne WB. Czyli wracamy do początku - histogram (tu bez zmian)![]()
Ostatnio edytowane przez janek222 ; 6.07.10 o 17:12
FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...
W czym wywołujesz rawy? Pamiętaj, że wszystko powyżej iso 125 jest niedoświetlone (od iso 200 w górę niedoświetlone o jedną działkę), bo to jedyna "prawdziwa" czułość. Iso 200 to tak naprawdę iso 100. Iso 400 to iso 200 itd. To logiczne, że histogram będzie wyglądał inaczej na iso 100 i 125, a inaczej na pozostałych czułościach. Niektóre wywoływarki do rawów (ACR, Bibble, DXO itp.) automatycznie wprowadzają korekcję tak, aby histogramy na różnych czułościach wyglądały tak samo. A niektóre (np. RawTherapee i inne bazujące na DCRAWie) tego nie robią i trzeba ręcznie wyrównać ekspozycję o 1 EV.
A balans bieli ustaw ręcznie na jakąś stałą wartość, bo AWB jest nieprzewidywalny i czasem potrafi ustawić inny balans bieli na dwóch takich samych zdjęciach robionych ze statywu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Pytanie z innej bajki.
Myślę nad kupnem e30 z 14-54 ale w żadnym sklepie internetowym nie mogę go znaleźć. Widzę że olek wprowadził już e5 ale co z e30? Będzie jeszcze dostępne czy już nie?
ja niedawno kupiłem w e-cyfrowych we wrześniu... sprawdź może jeszcze mają
Nie będzie
/*...................*/
/* ...........................*/
Na tasmie tylko E5 i mikro-nic wiecej nie montuja
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
o kurcze! już nie ma w e-cyfrowych, miałem farta że kupiłem. To dobra pucha była!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jest! http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympu...-ob-14-42.html
Ostatnio edytowane przez jagger ; 9.11.10 o 22:55 Powód: Automatyczne scalenie postów
Olympus E-30 + 14-42mm f/3.5-5.6
Znaleziono w 4 sklepach w cenie od 3977,00 zł
ja wolałbym jednak z tych dwojga: Olympus E-3 body
Znaleziono w 8 sklepach w cenie od 3949,00 zł
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm