Strona 177 z 199 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.761 do 1.770 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Powiadasz?
    No toś mi ćwieka zabił, bo - ponieważ w jakiejś tam perspektywie planuję kupno stałki - skłaniałem się ku sigmie, głównie dlatego, że 50tka Zuiko była przez wielu określana jako wooolna. Jeżeli na E-30 AF nabiera tempa, to muszę to zweryfikować...
    Jest szybciej to fakt, ale jeśli nie masz ciśnienia na makro a masz w planach łapanie czegoś ruchliwego to raczej stawiałbym na Sigmę. Więcej może powie Ci Bikeart, bo ja zbyt krótko obcowałem z jego sigmą, żeby moja ocena była w pełni miarodajna. Nie mniej życzyłbym sobie, żeby odświeżyli ZD50 dokładając chociaż SWD. Tak samo jak przygarnąłbym jasną stałkę 30mm z SWD w wykonaniu olympusa. Nie ujmując nic sigmie ;bo jest ok, ale szkła olka w bezpośrednim starciu są ostre jak brzytwa od pełnej dziury Polubiłem jednak moja sigmę za światło i bardzo przydatna ogniskową tam gdzie ciaśniej. Nawet w plener lubię ją zabierać. Trudno powiedzieć na czym polega jej czar, czy czyni to sama ogniskowa czy lekka dystorsja ale generuje obraz przyjemny dla oka. Próbowałem powtórzyć to na ZD14-54 ustawiając na 30mm ale to nie było już to.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dylemat za dylematem...
    Makro lubię bardzo, ale brak mi do tego narzędzi. Niemniej, to moje hobby, z którego poza zadowoleniem i samospełnieniem nic nie ma. Natomiast z drugiej strony jakaś jasna stałka potrzebna mi do pstrykania "kotletów" () a tam bardziej liczy się szybkość, no i czasem ten 1EV ratuje skórę...
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi Awatar barteq
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    No toś mi ćwieka zabił, bo - ponieważ w jakiejś tam perspektywie planuję kupno stałki - skłaniałem się ku sigmie, głównie dlatego, że 50tka Zuiko była przez wielu określana jako wooolna.
    Generalnie jest to dość wolny obiektyw i rzeczywiście wielu na to narzeka, jednakże przeczytałem tu na forum kiedyś, że po podpięciu do E-3 pokazuje pazur i zachowuje się jak zupełnie inne szkło (nie pamiętam teraz w którym to było wątku). Utkwiło mi to w pamięci, ponieważ 50-tka interesowała mnie zanim jeszcze miałem lustrzankę a korzystając z niej w duecie z E-500 doświadczałem jej kapryśnego ostrzenia.

Zdarza się, że jeździ po całym zakresie nawet kilkakrotnie, nie mogąc wyostrzyć żadnego punktu w kadrze, co bywa naprawdę irytujące. Muszę jednak dodać, że takie sytuacje występują raczej rzadko i ma to miejsce w trudnych sytuacjach oświetleniowych itp. By nie demonizować tego kapitalnego szkła nadmienię jednocześnie, że przy wspomaganiu AF z zewnętrznej lampy ZUIKO 50/2 radzi sobie bez większych problemów na ślubach i innych imprezach w różnych pomieszczeniach.

Teraz podpiąwszy to szkło do E-30 jestem mile zaskoczony i przywołuję w myślach wspomniany post z forum o możliwościach ZUIKO. Co prawda potrzeba jeszcze czasu by to dokładniej ocenić ale, jak pisałem wcześniej, w domowych warunkach przy sztucznym, dość słabym oświetleniu obiektyw genialnie szybko ostrzył na różne przedmioty i płaszczyzny, po których przeskakiwałem dość chaotycznie (właśnie po to by sprawdzić tą właściwość szkła).

Przed zakupem 50-tki ZUIKO zastanawiałem się nad SIGMĄ 30/1.4 ale po krótkim teście w sklepie i przekopaniu setek opinii na forach, w obawie przed jakością i kłopotami z FF/BF wybrałem ZUIKO, o którym marzyłem na długo przed wejściem w system. W kontekście omawianego body, trudno mi powiedzieć czy będą jakiekolwiek widoczne różnice w korzystaniu ze szkieł SIGMY w porównaniu ze starszymi korpusami OLYMPUSA. Opcja regulacji obiektywu pod kątem FF/BF dałaby duże możliwości korygowania niedociągnięć chociaż nie wiem czy jest to możliwe przy szkłach spoza stajni ZUIKO ani też na ile ta funkcja jest w ogóle skuteczna.
    E-30 / 12-60 / ...
    http://ramian.pl

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barteq Zobacz posta
    ...Opcja regulacji obiektywu pod kątem FF/BF dałaby duże możliwości korygowania niedociągnięć chociaż nie wiem czy jest to możliwe przy szkłach spoza stajni ZUIKO ani też na ile ta funkcja jest w ogóle skuteczna.
    Jest możliwe. Moja S-150 miała/ma lekki FF. Poprawiłem i jest gut.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W przypadku stałek po Kalibracja w body podobno jest w stanie uzyskac doskonałą celnośc
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barteq Zobacz posta
    Przed zakupem 50-tki ZUIKO zastanawiałem się nad SIGMĄ 30/1.4 ale po krótkim teście w sklepie i przekopaniu setek opinii na forach, w obawie przed jakością i kłopotami z FF/BF wybrałem ZUIKO, o którym marzyłem na długo przed wejściem w system. W kontekście omawianego body, trudno mi powiedzieć czy będą jakiekolwiek widoczne różnice w korzystaniu ze szkieł SIGMY w porównaniu ze starszymi korpusami OLYMPUSA. Opcja regulacji obiektywu pod kątem FF/BF dałaby duże możliwości korygowania niedociągnięć chociaż nie wiem czy jest to możliwe przy szkłach spoza stajni ZUIKO ani też na ile ta funkcja jest w ogóle skuteczna.
    Tak naprawdę oba szkła to bardzo pożyteczny nabytek. Sigma 50mm do ciasnych portretów i łapania ludzi/chwili bez większego zwracania na siebie uwagi bo daje Ci 100mm na olku. Sigma 30mm baaardzo pożyteczna tam gdzie jest ciaśniej i mało światła. I po raz kolejny to napiszę, jak masz E30 to ff czy też bf Ci nie straszny. Moja miała lekki ff, korekta +3 załatwiła sprawę.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Może już było
    Jaką kartę CF polecacie do E-30 ?

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ght=jaka+karte

Generalnie to sandisk extreme III ale z pewnego źródła bo sporo podróbek na rynku jest.

Następnym razem użyj magicznego przycisku "szukaj".
    Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 2.02.10 o 21:00
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    Może już było
    Jaką kartę CF polecacie do E-30 ?
    Z szybkością zapisu przynajmniej 30 MB/s i o pojemności przynajmniej 4 GB.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z szybkością zapisu przynajmniej 30 MB/s i o pojemności przynajmniej 4 GB.
    szybkośc i pojemność wiem jakie,generalnie bardziej chodzi mi o markę SD w sumie bryka nie żle.
    Dzieki za odp.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów