E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice
Akumulatorów mam juz 6... natomiast co do lampy, to do portretu nadal nie radzę sobie ze zdalnym wyzwalaniem FL50R w plenerze (kabel jest za krótki, a na błysk nie działa gdy lampa nie jest przed aparatem), a w pomieszczeniach mam przecież lampki studyjne...
Ja wybrałem gripa nie ze względu na dodatkowy akumulatorek, który i tak trzeba kupić ale na możliwość wsadzenia zwykłych paluszków w sytuacji gdy nie ma się przez dłuższy czas dostępu do prądu aby podładować.
Co do kabla od lampy...zrobiłem sobie zwykłą przedłużkę z wykorzystaniem małych żeńskich gniazdek i kabla sieciowego, którego długośc można zmieniać dowolnie.
Ostatnio edytowane przez tkud ; 1.12.09 o 21:22
Możesz opisac szczególy tej przedłużki...???????
Kupiłem oryginalny metrowy kabel do lampy, który następnie uciąłem i zaprawiłem końcówki zwykłymi wtyczkami jak do komputerowego kabla sieciowego. W sklepie elektronicznym kupisz dwa obustronne gniazda żeńskie (w kształcie małych kostek), które założysz na zaprawione końcówki. Pomiędzy kostki możesz już wkładać zwykły komputerowy kabel sieciowy o dowolnej długości.
Muszę Cię zmartwić- Canon już to opatentował: http://nt.interia.pl/foto/news/ekran...e,1407470,3609
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Od wczoraj jestem szcześliwym posiadaczem E-30. Czy ktos mi moze wyjasnic tak to w koncu dziala to zdalne wyzwolenie lampy błyskowej? Z instrukcji zrozumialem ze wyzwala ja błysk z lampy wbudowanej tak? Czyli nie ma mozliwosci zeby dodatkowa lampa odpalila bez błysku lampy wbudowanej?
Obecnie mam Metza 48 czy ta lampa tez bedzie tak działać jak systemowa, czyli bez dodatkowych urzadzen mozna wyzwolić ją?
Czekam juz na lame z promocji Olka, no ale chcialbym sie dowiedziec jak to z tm metzem jest?
Czy ktos mi to wytłumaczy po chłopsku?![]()
E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1
Tak.
Nie bez dodatkowych urządzeń.
Wyzwolić bezprzewodowo można każdą lampę, która ma fotocelę, więc również i tego Metza się da. Sterować lampą bezprzewodowo to już jest coś innego. Nie wiem, czy ten Metz potrafi odczytać informację o pomiarze TTL, jaki puszka przekazuje bezprzewodowo (pewnie również z pomocą błysków) do lampy. Już kilka razy próbowałem się tego dowiedzieć na tym forum, ale żadna odpowiedź nie była na tyle przekonująca, żeby rozwiać moje wątpliwości![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ostatnio podawałem linka do strony metz'a, na której był opisany upgrade oprogramowania metza 48 i 58. W opisie było, że wspiera TTL przy sterowaniu bezprzewodowym.
Proszę bardzo:
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/...Supplement.pdf
Chyba, że coś źle zrozumiałem, bo angielski nie jest moją super mocną stroną.
Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 16.12.09 o 13:12
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Metz po ugrade wyzwalać można radiowo z body olka bez żadnych błysków które tak czy siak nic nie dają. Mam Metza 58-AF1 i nie ma fotoceli wyzwalanej błyskiem. Tak samo jest ze słabszą 48-Af1. Sam myślałem przed zakupem że ma ale guzik. Jest jeszcze inny bajer, a mianowicie przed upgrade nie ma radiowego wyzwalania z body ale za to można kilka lamp wyzwalać pomiędzy sobą ustawiając je w grupy. Po wykonaniu aktualizacji taka opcja znika, za to pojawia się wyzwalanie korpusem.
mente et malleo