Strona 84 z 199 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajot Zobacz posta
    Prawie to samo. Bo muszę puścić spust w odpowiednim momencie (po 3 lub 5) klatkach.
    Nie musisz - tak robiłem HDRa krowy i większość zdjęć na wypadzie w Jurę.
    Tryb H, braketing 5kl, 2 środkowe skasować

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Myślałem ze chodzi o kontroler do aparatu na USB - mieszczący się w kieszeni a nie program na PC.
    Zadzwoń do tego Imfoto - ten interwałometr pozwala na ustawianie czasu ekspozycji. Problem może być z rejestrowaniem świateł, bo pewnie dokładność sekundowa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 8.12.08 o 16:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Myślałem ze chodzi o kontroler do aparatu na USB - mieszczący się w kieszeni a nie program na PC.
    Nie, jeśli zrobię to program na PC/mini Notebok, ale to i tak da możliwość której tu nigdzie nie ma. Wyobrażam sobie coś takiego, że można zdefiniować sobie w serii 256 zdjęć (ile się chce). Definiujemy parametry pierwszego. Potem możemy określić sobie nie jeden a kilka parametrów, które będą się zmieniać i w jaki sposób.Zdjęcia mogły by być wykonywane od razu po kolei albo w odstepach czasowych (0-N h). Równolegle można na przykład temperaturę światła, aby było ciekawiej. W kompaktach jest fajnie że można zmieniać zoom, tu nie da rady. Wyobrażam sobie że robimy długi czas naświetlania i w czasie robienia zdjęcia zmieniamy zoom. Tu za to zapewne będzie można nieźle namieszac sterowaniem lampą błyskową
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie musisz puszczać spustu. Możesz trzymać wciśnięty, bo więcej zdjęć Ci i tak nie zrobi
    Dziękuję za informację - byłem przekonany, że po zrobieniu jednej serii bracketingu leciała kolejna - tak długo jak naciskałem spust. Ale to dawno było, mogło mi się pozajączkować.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pilot z opcją bracketingu byłby dobrym pomysłem, który rozwiązałby trochę problemów. Ale czy są piloty, które pozwalają zmieniać parametry zdjęcia? (czas, korekta ekspozycji)?

edit: z tego co widzę RM-1 potrafi zmieniać ekspozycję. A jeśli potrafi to, to możnaby go przerobić, żeby robił kilka zdjęć z różną.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Pilot z opcją bracketingu byłby dobrym pomysłem, który rozwiązałby trochę problemów. Ale czy są piloty, które pozwalają zmieniać parametry zdjęcia? (czas, korekta ekspozycji)?
    Jak możesz kontrolować parametry przez Olympus Studio używając USB to na pewno da się coś takiego zrobić. Jest jakieś SDK udostępnione przez Olympusa (ew specyfikacja prot na USB) ?

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zamiast USB można użyć FireWire
    /*...................*/

qbic
    Gość
    Ups...

"The Olympus Developer Program makes it fast and easy with ActiveX Control technology. More than 50 methods and properties give your Visual C++ or Visual Basic applications complete camera control."

Czyli jest tylko jakaś żałosna binarka z wystawionymi funkcjami?

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jest driver i biblioteki, Mocha albo ryenv..coś tam. Są 3 wersje. Nie mniej masz trochę racji. To sterowanie jest troszkę ograniczone, aczkolwiek sporo można poustawiać. Nie wszystko udało mi się wypróbować
    /*...................*/

qbic
    Gość
    Czyli prot USB jest nieznany, i tylko windoze. Zgroza.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    do portu USB się przypina sam ten driver i on wie jaki to port. On też wystawia do API info czy jest urządzenie dostępne i jakie
    /*...................*/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów