Strona 10 z 199 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1989

Wątek: Olympus E-30

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    tak, ale nie wiem czy/a jeśli która, ma ten efekt.
    Właśnie żadna nie wygląda, dlatego pytam.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Właśnie żadna nie wygląda, dlatego pytam.
    nawet chyba pierwsza i ostatnia para to ten sam efekt: "Pop Art" a w środku to: "Ziarno filmu światłoczułego"
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    E-30 ma być o 20% lżejszy od E3. E-3 waży ca 900g, czyli E-30 ważyłby ok 680g. Mój E410- 435 g; E510- 490g
    Spora różnica.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Według imaging-resource E-30 będize oferować formaty zapisu: CCD-RAW, RAW (.ORF), JPEG (EXIF 2.2). Co to CCD-RAW i czym się różni od ORFów? Jakie z tego mogą być implikacje praktyczne?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    wg dpreview
    File formats
    • RAW
    • RAW + JPEG
    • JPEG (EXIF 2.2) - Four levels
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    E-30 ma być o 20% lżejszy od E3. E-3 waży ca 900g, czyli E-30 ważyłby ok 680g. Mój E410- 435 g; E510- 490g
    Spora różnica.
    waga jest w specyfikacji

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Według imaging-resource E-30 będize oferować formaty zapisu: CCD-RAW, RAW (.ORF), JPEG (EXIF 2.2). Co to CCD-RAW i czym się różni od ORFów? Jakie z tego mogą być implikacje praktyczne?
    Mam nadzieje ze będzie to tryb raw w którym aparat nie ingeruje w dane z matrycy.

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeżeli puszka będzie w granicach 2x00 PLN to sprzedaję swoją E510 i kupuję E30. Zostawię sobie E300, bo za tani na rynku wtórnym i zbyt plastyczny, no i ten sentyment. Szkoda, że nie ma trybu kręcenia filmów. Swoje zabawki stosuję amatorsko, i czasami brakuje możliwości kręcenia filmu (nie musi to być Full HD, jak procesor nie daje rady). Gdy jest piękna do nakręcenia sytuacja, a takich nie jest dużo to muszę wyjmować komórkę lub biegać po małpkę (też olympusa), bo kamery nie mam i nie będę kupować, i wtedy zarejestrować film... Niestety często scena już mija bezpowrotnie, a taki krótki filmik (może być ograniczony do minuty, dwóch). Szkoda, bo przydał by się do pamiątki rodzinnej. Filmiki są urocze jak i zdjęcia. Rzadziej się je ogląda, to prawda, ale teraz to i ramki cyfrowe umieją odtwarzać filmy, a nie tylko jpg'i. E30 ma być puszką nie tyle pro, co amatorską, i tam filmiki by się przydały. Reszta mi pasuje w tej puszce maksymalnie! Mam nadzieję, że filmiki to tylko kwestia dopisania softu. Przecież LiveView jest, a to podstawa do tej funkcji. Nawet ostrzenie na zasadzie kontrastów jest. Olympus może nie chce tego trybu wprowadzać, ale myślę że potrzeby rynku zmuszą producenta do zastanowieniem sie nad tą funkcją. D90 to ma - to czemu E30 miała by (ona) nie mieć? Nawet mój E510 bez ostrzenia mógłby mieć taką funkcję za sprawą softu - nie musi to być duża rozdzielczość, jeżeli procesor nie nadąża. Zrobienie filmiku szkłem 14-54, 50-200, 9-18 - kręci. Byłaby to rewelacja. Zdjęcia 5 kadrów na sekundę to wypas! Dla niejednego amatora to aż nadto! Ja rzadko focę w serii, bo potem trzeba niepotrzebne zdjęcia usuwać, a to zajmuje czas. Filmiki to jednak byłoby to, co zachęciłoby do systemu jeszcze te 20% dodatkowo niezdecydowanych. Czasu do wypuszczenia na rynek jeszcze trochę jest, tak więc proszę w imieniu swoim, jak i tym którzy tą funkcjonalność chcieliby mieć o wsadzenie konserwatyzmu w kieszeń i usłuchania próśb ludu i dołożenie tej funkcjonalności. Może to i być niska rozdzielczość (słaby procesor ?), ale przecież jedna funkcja więcej idei aparatu nie rozwali. Wiem, jak coś nie jest doskonałe to lepiej żeby nie było wcale bo produkt będzie widziany oczami recenzentów ze złej strony zasłaniając to co dobre. No to niech tą funkcję wstawią w upgrade softu. Mało kto filmy wtedy będzie omawiać podczas testów sprzętu. Zostanie ta funkcja uznana, jako future (taki gratis) i wtedy nikt na nią nie będzie narzekać. A może o to chodzi, i zbliżam się do prawdy?
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez studioart Zobacz posta
    Wiem, jak coś nie jest doskonałe to lepiej żeby nie było wcale bo produkt będzie widziany oczami recenzentów ze złej strony zasłaniając to co dobre. No to niech tą funkcję wstawią w upgrade softu. Mało kto filmy wtedy będzie omawiać podczas testów sprzętu. Zostanie ta funkcja uznana, jako future (taki gratis) i wtedy nikt na nią nie będzie narzekać. A może o to chodzi, i zbliżam się do prawdy?
    Podziwiam twoje tłumaczenie rzeczywistości ;>
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów