Strona 96 z 199 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Standard to tzw. definicja zamożności ogółu klientów, tutaj akurat nie ma jakiś kosmosów, bo ta karta CF Pretec X233 16GB kosztuje 127 zł. Jak przypomne sobie, że za Toshibe 2GB dałem 90zł to...ehhh.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie wiem, czy było, ale na imaging-resource pojawiły się sample z E-30 oraz rawy:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A7.HTM

W pierwszej chwili po obejrzeniu sobie jpegów pomyślałem, że jest kiepsko. Zdecydowanie lepiej wyglądają zdjęcia z E-3, a nawet E-420 daje sobie radę odrobinę lepiej. Wywołałem jednak rawy i okazało się, że główną przyczyną takiego stanu jest działanie tego "polepszacza" DR, czyli gradacja ustawiona na auto.

Po wyłączeniu tego badziewa oraz wyłączeniu odszumiania i wyostrzania jest naprawdę dobrze. Szum jest wyraźny, ale monochromatyczny, w postaci drobnego ziarna. No i przede wszystkim żadnego bandingu! W Noiseware odszumia się to pięknie. Po lekkim odszumieniu (kolorowy szum na 0, monochromatyczny na 35%) iso 1600 w zupełności spełnia moje oczekiwania.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No i przede wszystkim żadnego bandingu!
    No to sie Kaaarol ucieszy

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    KarooL już zbiera kasę... zapewne będzie jednym z pierwszych co go kupi
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    podpisuję sie pod tym co napisał epicure
    Ale odszumiarka w aparacie jest kiepska gubi detale jak nic, na pocieszenie można powiedzieć że ten szum monochromatyczny jest łatwo usunąć programem a detale zostają
    crop 100 %
    1. iso1600 noise reduction off
    2. iso1600 noise reduction standard
    3. iso1600 neatimage 30% szum mono
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Geo , to pewnie poprawia jeszcze, albo w kolejnym firmware, to już nie jest problem
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zdjęcia z imaging-resource są coś nie tego. Może faktycznie gradacja? Bo ISO3200 wygląda totalnie poharatane, gorzej niż na jakiejś małpce, dobrze że jak piszecie w RAW nie jest źle.
    Swoją drogą Olympus mógłby wyłączać domyślnie gradację na egzemplarzach, które wysyła do testów, miałby znacznie lepsze wyniki.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 18.12.08 o 12:11
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

GoOrange
    Gość
    Myślę że sprzęt zapowiada się niezwykle ciekawie ale jednak mimo wszystko nie chciał bym, E-5 poprawionego tylko o pancerną obudowę i kilka funkcji w stosunku do E-30. Co innego np. taki TruePic 4 z poprawionym algorytmem odszumiania i np. z 10 czy nawet 15 kl/s...
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 18.12.08 o 12:24

qbic
    Gość
    Niech sobie darują odszumianie i skupia na dobrej matrycy. Te trupice "turbo pro ultra" są zupełnie zbędne dla ludzi nie używających jpeg.

GoOrange
    Gość
    ..a nie od tego zależy szybkość aparatu? To też ważne.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów