Też tego szukałem w oprogramowaniu aparatu. Nie znalazłem. Nie ma takiej funkcjonalności. Niestety.
Też tego szukałem w oprogramowaniu aparatu. Nie znalazłem. Nie ma takiej funkcjonalności. Niestety.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Witam, pojawił się w moim E30 taki problem,
samoistnie uruchamia się czyszczenie matrycy, robi się to często,
nawet kiedy przenoszę aparat, np leży sobie spokojnie na stole
biorę go do ręki i w tym momencie uruchamia się czyszczenie matrycy.
Może ktoś miał taki przypadek i podpowie mi co się dzieje.
Pozdrawiam
Skąd wiesz, że to czyszczenie matrycy? Czym się to przejawia?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Skąd wiesz, że to czyszczenie matrycy? Czym się to przejawia?
Bo tak się zachowuje aparat, jak podczs czyszczenia matrycy.
Taki sam dżwięk i migocąca niebieska dioda.
Moj E-30 podczas "migania niebieskiej lampki" nie wydaje zadnych dzwiekow.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
To jest samo czyszczenie matrycy ... czy restartuje się cały aparat? Nie wiem czy w E-30 przy wyłączeniu obiektyw robi "dzzyt dzzzyt".
Pytam o to bo miałem podobny problem z E-330.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Moj nie "dzyt-dzyta", za to czasem jak mam wlaczone IS i wylaczam aparat to robi wtedy "dr-rr-rr"
T.
Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 7.08.11 o 11:54
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Mój przy wy łączaniu/włączaniu zawsze czyści matrycę, czyli mróga niebieska dioda, nie towarzyszą temu żadne dzwięki. Jeżeli w menu mam włączoną opcję IS to dodatkowo jest też "dr-rr-rr" czyli potrżąsa matrycą, a jak jeszcze do tego włączę w menu opcję "reset obiektywu" to jest "dzyt-dzyt" i to tyle o dzwiękach, a sytuacji takiej, żeby sam z siebie wykonywał którą kolwiek z czynności, nigdy nie miałem, chyba serwis musi się tym zająć.
Mój E-520 też zawsze zgrzytał przy włączaniu i wyłączaniu jak miał ustawioną stabilizację. Z tego co wiem to w Olkach stabilizacja działa ciągle - no chyba że w E-30 działa jakiś tryb oszczędzania energii i wyłącza stabilizację w nieużywanej puszce??
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Ostatnio edytowane przez epicure ; 7.08.11 o 12:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb