Zainstaluj sobie RawTherapee i sprawdź jak będzie wyglądał histogram po odznaczeniu funkcji Highlight Recovery.
Zainstaluj sobie RawTherapee i sprawdź jak będzie wyglądał histogram po odznaczeniu funkcji Highlight Recovery.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ok, sprawdzę po pracy, jednak dziwne jest to, że w tym samym programie histogram z RAWa z E-410 wygląda poprawnie (znaczy jest pełny zakres histogramu).
FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...
To nie jest dziwne - po prostu programy mają różne ustawienia domyślne, niektóre będą miały włączone wyciąganie ze świateł, inne (bardzo rzadko) wyłączone.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Dane RAW są inne, być może producent tego raw-developera nie interpretuje poprawnie danych/ma złe punkty odcięcia/saturacji, powodów może być wiele.
Na marginesie wspomnę o idiotyzmie zawartym chyba we wszystkich aparatach dostępnych na rynku, brak prawdziwego histogramu RAW.
Ok, chyba nie ma tematu.
Trochę pogrzebałem, popstrykałem i wychodzi na to, że taki "dziwny" histogram wychodzi na bardzo kontrastowych zdjęciach (pejzaże, ze sporą ilością nieba).
Przy zdjęciach bardziej stonowanych udało mi się zrobić fotkę na "całym" histogramie podciągając ekspozycję (widocznie wcześniej na siłę chciałem to zrobić z niebem w tle). Choć dalej nie wiem dlaczego w pejzażach jest tak a nie inaczej, jestem już spokojniejszy
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Małe sprostowanie. Temat ten jednak nie daje mi spokoju. Powód? Otóż ostatnio niechcący odkryłem, że objaw ten pojawia się wyłącznie przy ISO 100. Czyli:
ISO 100 - przy próbie prześwietlenia robi się pik tak jak na wcześniej załączonym przykładzie, ale histogram nie dochodzi do końca.
ISO 200 i więcej - histogram normalnie dochodzi do końca
Pytanie: czy to oznacza, że przy ISO 100 aparat nie rejestruje pełnego zakresu jakichś tam odcieni (no bo jak rozumiem histogram zlicza czego jest ile na zdjęciu)? Jeżeli tak to jaki może być powód i czy to może być wina uszkodzenia matrycy?
Nie żeby był to jakiś mega problem przy foceniu, ale jeżeli to jednak jakieś uszkodzenie, to lepiej zareagować na gwarancji![]()
Jeśli wykres nie dochodzi do prawej krawędzi histogramu, to znaczy, że zdjęcie nie jest prześwietlone. Chyba, że coś grzebałeś w krzywych.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Histogramy załączone wcześniej, są tak jak plik był otworzony, bez grzebania.
Problem polega na tym, że jak tą samą scenę zrobię w trybie A z +2EV, to przy ISO 100 prześwietlenie wychodzi w formie piku w okolicach 250 na histogramie a przy ISO 200, normalnie ucieka poza 255.