Strona 174 z 199 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.731 do 1.740 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Odpowiem sam sobie, może ktoś z tego skorzysta - list z podziękowaniami, który dostało się od olympusa, robi za gwarancję :]
    Ewentualnie można też powołać się na swoje dane w bazie olka, które gdzieś tam istnieją i serwis może je wyciągnąć, żeby zweryfikować.
    Oczywiście gwarancja jest dwuletnia.
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wczoraj zamówiłem E-30 w Fotojokerze, dzisiaj już niby jest w trakcie realizacji, ciekawe czy dojdzie do weekendu.
    Po obmacaniu w sklepie tego body stwierdziłem, że jak dla mnie lepiej się nim będzie pracowało niż na moim dotychczasowym E-410.
    Zobaczymy jak sprawdza się w akcji, dokupiłem do niego ZD 70-300. Teraz cierpliwie czekam
    Teatr ognia - poza obowiązkiem pracy zawodowej.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Ja mam pytanie odnośnie ekranu LCD. Czy jest szansa by na jego podstawie ocenić prawidłowość ekspozycji, czy bez histogramu ani rusz? Jak wygląda sprawa odwzorowania kolorów? Będę wdzięczny użytkownikom E-30 za kilka słów na ten temat.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez af2l Zobacz posta
    Po obmacaniu w sklepie tego body stwierdziłem, że jak dla mnie lepiej się nim będzie pracowało niż na moim dotychczasowym E-410.
    W trakcie czytania instrukcji do E-30 miałem korpus cały czas w łapie (bo inaczej się nie da, trzeba patrzeć na ekran i w instrukcję, i w ekran i w instrukcję, i pięć głębokich wdechów... nevermind; zmieniłem już sobie menu na english i mam spokój) i po kilku dniach takiego macania nie mogłem się odnaleźć z E-520
    Po tym doświadczeniu stwierdzam, że ergonomia E-30 jest wielka i polecam każdemu (jedyny zonk - mam za daleko do przycisku WB, ale to wina moich krótkich paluszków :/ ).
    (nie, jest jeszcze drugi zonk - przycisk "kosz" znajduje się na totalnym pierdziszewie i trzeba zmienić chwyt, żeby go dosięgnąć. Ale po namyśle nie wiem, czy to wada, czy zaleta, after all...).

Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    Ja mam pytanie odnośnie ekranu LCD. Czy jest szansa by na jego podstawie ocenić prawidłowość ekspozycji, czy bez histogramu ani rusz?
    Nigdy nie oceniałem ostatecznej poprawności zdjęcia na podstawie LCD. Może u konkurencji wyświetlacze są tak wysokiej jakości, że można się o to pokusić, ale u wujka Olka, lepiej nie ufać. To znaczy: ja raczej nie ufam w 100%. I chyba na innym body byłoby podobnie. To kwestia podejścia, sądzę. Wolę zainwestować w drugą kartę pamięci, niż skasować zdjęcie, które na wyświetlaczu wyglądało nie tak, jak trzeba a w rzeczywistości nic mu nie było albo było do odratowania... Oczywiście, ewidentne poruszenia da się rozpoznać. Niech się wypowiedzą ci, którzy inaczej patrzą na tą sprawę

po godzinach...

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie. Chciałbym usłyszeć od posiadacza E-30 czy się go dobrze w łapie trzyma. Dużo jest pozytywnych opinii, że 510tka dobrze leży w dłoni i nie wyślizguje się i trzyma się jak przyklejona. Jako posiadacz E-510 podzielam to w 100%. Nie jestem pewien ale E-520 chyba ma taki sam grip jak E-510? Jak tak to proszę o jakieś wypowiedzi czy grip E-30 tak dobrze pasuje do dłoni jak grip E-510/520?
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Właśnie. Chciałbym usłyszeć od posiadacza E-30 czy się go dobrze w łapie trzyma.
    Co posiadacz to inna łapa i pewnie inna opinia. Musisz wyrobić sobie własną opinię np. biorąc go do ręki w sklepie. Ja z E-30 mam kontakt sporadyczny, dla mnie trzyma się wygodnie, znacznie lepiej niż E-510/520.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wg mnie trzyma się o wiele lepiej niż E-510. Na początku tylko odczuwa się różnicę w wadze, ale po pewnym czasie zapomina się o tym. Mam małe dłonie, ale mimo to e-30 trzyma się bardzo wygodnie i biceps u prawej ręki mi się trochę zwiększył

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly_fh Zobacz posta
    Wg mnie trzyma się o wiele lepiej niż E-510. Na początku tylko odczuwa się różnicę w wadze, ale po pewnym czasie zapomina się o tym. Mam małe dłonie, ale mimo to e-30 trzyma się bardzo wygodnie i biceps u prawej ręki mi się trochę zwiększył
    No, to super. Własnie bałem się tego gripa. Bo dopasowania z E-510 do łapki nie oddał bym za żadne skarby Dzięki za konkretną odpowiedź.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Grip E-520 ma gabaryty, do których moja dłoń idealnie pasuje. Po prostu szyty na miarę. Grip E-30 jest trochę dłuższy (w dół) i trochę głębszy, tak więc nie ma dla mnie żadnych problemów z utrzymaniem go, wygoda jest duża, również jeśli chodzi o dostęp do obu pokręteł.

Dodam, że swoje dłonie opisałbym, jako średniej wielkości.

po godzinach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Na początku E-30 wydawał mi się ciężki. Byłem przyzwyczajony do lekkiego jak piórko E-410. Ale szybko się przyzwyczaiłem do wagi i teraz mam zupełnie inne odczucia - jak biorę do ręki jakąś lżejszą puszkę, to wydaje mi się za lekka Pod względem ergonomii trudno cokolwiek zarzucić.

Od jakieś czasu zauważam jeden drobny szczegół, który troszkę denerwuje. Klapka do slotów kart pamięci jest tandetnie plastikowa i trochę trzeszczy, kiedy ją się dotyka. A trudno jej nie dotykać, kiedy trzyma się aparat w dłoni. I przycisk WB trochę grzechocze, kiedy się go dotknie palcem (inne przyciski nie wydają żadnych odgłosów). U Was jest tak samo?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów