Na szczęście są to przycicki, których szybko użyć nie musisz. W E-510 są po obu stronach wyswietlacza, w E-30 pod spodem, ale to raczej nie utrudnia w szybkim operowaniu aparatem. Każda złączka przeszkadzać będzie.
Baza fotografii krajoznawczej - www.foto-baza.pl - foto@foto-baza.pl
Aktualnie 12 533 zdjęcia z 19 krajów.
Wydawnictwa autorskie: http://www.foto-baza.pl/index.php?menu=autorskie
Racja, ale na szczęście najważniejsze przyciski (kosz i live view) są na skraju, więc jeszcze można do nich sięgnąć. Tych pozostałych raczej nie będziesz często używał.
Tylko tutaj chyba chodzi o to, żeby gwint był w punkcie, przez który przebiega płaszczyzna matrycy. A matryca bliżej bagnetu to owszem, ale tylko w µ4/3
A moim zdaniem nie ma lepszego miejsca miejsca na tylne pokrętło. Jest tam, gdzie odruchowo spoczywa kciuk, więc można nim operować bez odrywania palca od korpusu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tu sie nie zgodze. Z tych przyciskow podczas fotografowania najczesciej uzywam Info.
Sek w tym, ze u mnie inaczej. Naturalnie kciuk spoczywa minimalnie ponizej tej ikonki z lupka. Zeby pokrecic kolem musze go wcisnac glebiej, w czym dodatkowo przeszkadza mi nos,tzn. przesuwajac do kola musze gorna (zewnetrzna, w miejscu zgiecia) czesc kciuka oprzec na kosci nosowej...
PS - jeszcze jedno pytanko. Rozumiem, ze w 30-ce nie ma uproszczonej wersji menu na LCD (tak mam w 500 - wersja pelna, albo skrocona). Jest tylko ta pelna wersja? Szkoda, bo jest tu polowa rzeczy, ktore na co dzien nie sa mi potrzebne, a tylko powoduja ciasnote na ekranie i balagan... W 500-ce sporo rzeczy przestawialem wlasnie uzywajac klawisza ok i strzalek na LCD - na szczescie tu wiecej paramatrow mozna wygodnie ustawic przyciskami bezposrednimi. Tylko musze sie przestawic i zmienic przyzwyczajenia
pozdr.
JBr.
A coś się tego "info" przyczepił ? Informacje o zdjęciu masz i tak po przejściu w odtwarzanie "strzałeczka", wtedy info jest wolnym przyciskiem i złączki Ci nie przeszkadzają. Podczas fotografowania info jest praktycznie niepotrzebne, gdyż wtedy używasz przycisków WB , ISO, Pomiar, Lampa, to one bezpośrednio prowadzą Cię do menu znane z "info" ( no, może prócz ISO) inne parametry ustalasz wcześniej, ekspo, czas czy przysłonę ustalasz pokrętłami, widzisz w wizjeże. Więc po co szybki dostęp do "info" skoro nawet podczas pstrykania jest on wolnym przyciskiem ?
Mnie też wkurza właśnie uciążliwość dostępu do tego przycisku po przykręceniu złączki do statywu...
A potrzebne jest to wtedy gdy korzystasz z trybu LV a chcesz przestawić np. sterowanie zdalne lampą, włączyć/wyłączyć wstępne podnoszenie lustra czy po prostu zmienić widok na LV (np. z widoku z histogramem na żywo na widok w którym informacje nie zasłaniają tego co w kadrze - nie wiem jak go nazwać). Generalnie, potwierdzam, że jest to uciążliwe i mnie tez przeszkadza.
??? mnie nie wkurza. Właśnie chciałem pokazać, że są inne ważniejsze przyciski. To, o czym cały czas piszesz, to bajer, w analogach niedostępny. Wszystkie opisywane wyżej czynności w niczym nie umniejszają E-30 jako szybkości i niedostępności. Korzystam ze statywów nie rzadko, mnie rozmieszczenie przycisków pod wyswietlaczem w niczym nie przeszkadza.
Wydawało mi się oczywiste, że pisze w kontekście opinii JBr'a...
Toś argument przytoczył !!! Kiedyś w samochodach nie było pasów bezpieczeństwa, więc olejmy ten bajer i nie przejmujmy się nim. Powiem więcej - nie zwracajmy uwagi na komputery, bo kiedyś ich nie było, więc olejmy je. W sumie to kiedyś nawet fotografii nie było - olać to dziadostwo !!!![]()
![]()
A poważniej - po pierwsze ni pisałem, że z tego powodu należy wyrzucić E-30 do kosza, bo bardzo polubiłem ten aparat odkąd go mam i na prawdę niewiele mi w nim brakuje. A po drugie - to, że inaczej korzystasz z aparatu nie znaczy, że nie ma on żadnych wad i jest idealny...
Małe nieporozumienie w loginach, przepraszam. Kiedyś nie było pasów w rowerach i teraz jakoś też nie są potrzebne. E-30 to urządzenie i tak jak każde urządzenie nigdy nie będzie idealne. Człowiek zresztą też nie. Oki już kończę.
Ja w sumie tez nie napisalem, ze mnie wkurza. Tylko, ze uwazam to za drobne niedociagniecie z mojeo punktu widzenia.
Kol. jerryg3 ma poniekad racje - moze sie zle wyrazilem: "info" w 500-ce uzywalem czesto do przelaczania trybu wyswietlania przy analizie zrobionego zdjecia (przepalenia, cienie itd). W 30-ce dochodzi jeszcze przelaczanie widoku podczas uzywania LV.
Ale przeciez da sie wszystkie te przyciski uzywac nawet ze zlaczka, tyle ze jest troche mniej wygodnie.
Ja tez uwazam, ze to dobry aparat - najlepszy jaki dotychczas mialem... Tyle, ze tak jak do kazdej nowosci - trzeba sie przystosowac i przyzwyczaic...
pozdr.
JBr.