Strona 150 z 199 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.491 do 1.500 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie wiem, co to są określone warunki. Nie stoję w miejscu, za każdym razem warunki są inne. Raz mam ostre słońce z tyłu, raz z boku, z kolei za chwilę już jestem w głębokim cieniu. Po prostu muszę choćby na moment zerknąć na zdjęcie, żeby sprawdzić, czy mi ktoś nie wlazł w kadr, czy jest prosto. Jak trzeba, to powtarzam - trwa to krócej, niż później grzebanie w gimpie.
    Wiadomo, że jak Ci się zmieniają co jakiś czas to w nowych warunkach się sprawdza. Mówię o robieniu zdjęć o określonej porze dnia, gdy na przykład natężenie światła się nie zmienia itd.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak, to jest właśnie to. I może faktycznie AF jest wtedy bardziej dokładny, ale na pewno wyraźnie wolniejszy.
    tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione http://www.olyflyer.blogspot.com/
    E-520 / ZD 14-42,ZD 14-54,ZD 50-200,EC-14,FL-50,ME-1,Marumi DHG CPL,SlingShot 200AW i inne akcesoria

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukasz3k Zobacz posta
    tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione http://www.olyflyer.blogspot.com/
    Imponujący materiał. Pozazdrościć człowiekowi samozaparcia.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    OK, "testu" ciąg dalszy...

W instrukcji obsługi znaleźć można rozdział o tajemniczym tytule "redukcja zakłóceń". Jest to nic innego, jak odejmowanie darków przy długich czasach ekspozycji (znane też jako dark frame subtraction z angielskiego). Mniejsza o to, w jaki sposób to działa - pewnie większość wie, a ci co nie wiedzą, to sobie wygooglują. Generalnie w większości aparatów można tę funkcję włączyć lub wyłączyć. Kiedy wyłączamy - wiadomo - nie działa. A kiedy włączamy, to działa, ale nie zawsze - tylko powyżej jakiegoś ustalonego przez producenta progu czasu ekspozycji. Z reguły przy czasach rzędu kilku sekund i dłuższych, bo przy krótszych nie jest to potrzebne. Wydaje się proste, prawda?

Otóż Olympus postanowił to pogmatwać. Funkcja odejmowania darków w E-30 ma 3 tryby pracy:

- kompletnie wyłączona (off)
    - włączona, ale uruchamia się tylko wtedy, kiedy trzeba (auto)
    - włączona permanentnie (on)

Czyli to, co w innych aparatach jest "on", w E-30 nazwane jest "auto". Z pewnością wiele osób, które miały do czynienia z tym aparatem na tyle krótko, że nie doczytało dokładnie instrukcji obsługi (zresztą po co czytać? "on" to "on", a "off" to "off"), pomyślało sobie grzebiąc w menu: "a włączę to sobie, niech działa... przyda się na długich czas". No i włączają "on"...

A do czego to prowadzi, pokazują poniższe sample (z rawów na iso 1600 wywołanych w RT bez żadnego odszumiania, wyostrzania itp.):

Z lewej - AUTO; z prawej - ON.

Jak widać, prowadzi to do wyraźnego wzrostu szumów, który jest tym bardziej widoczny, im wyższe iso. Mam rawy z wszystkimi pośrednimi czułościami, pokazujące to zjawisko, ale już nie chciało mi się ich wszystkich wywoływać i kroić. Na życzenie mogę udostępnić mailem, jakby kogoś interesowały.

I tak właśnie działa funkcja, które zadaniem jest zmniejszenia szumu na zdjęciach. Brawa dla Olympusa Nie sprawdzałem, ale coś mi mówi, że w niektórych WIELKICH testach w necie WIELCY testerzy załamywali przez to ręce, pisząc komentarze pod wykresami szumów i snując teorie o małej matrycy i zgubnym wyścigu na megapiksele.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    czy możesz wrzucić*takie sam przykład dla ISO200?
    Bardzo bardzo proszę.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    OK, postaram się to zrobić jeszcze zanim pójdę spać
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dobra, to jedziemy:

iso 200:

iso 400:

Tutaj różnice są subtelne. Na iso 200 w zasadzie nie ma różnicy, a na iso 400 trzeba się mocno przyglądać. Zbyt mocno, żeby mi się chciało zawracać tym głowę. Ale już na iso 800 robi się ciekawie. Jak mi minie oczopląs, to wrzucę jutro
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 9.06.09 o 00:08 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No to niezła wpadka wujka oliego...

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziękuję w imieniu WIELKICH testerów sprzętu i swoim skromnym.
    Dobra robota.
    Czyli tę funkcję można permamentnie wyłączyć z pożytkiem dla jakości obrazu.

Czy da się ustawić przed-podnoszenie lustra (anti-shock?) na czas krótszy niż 1s?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Czyli tę funkcję można permamentnie wyłączyć z pożytkiem dla jakości obrazu.
    Tak, najlepiej ustawić sobie na "auto" i zapomnieć o problemie. Gorzej, że jak ktoś zacznie grzebać to może być niemile zaskoczony tym, jak te olki szumią...

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Czy da się ustawić przed-podnoszenie lustra (anti-shock?) na czas krótszy niż 1s?
    Niestety nie. Minimum to 1s.

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A czy udało Ci się ustalić od jakiego czasu (przy ustawieniu AUTO) funkcja się automagicznie uruchamia ??
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów