Strona 120 z 199 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.191 do 1.200 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    E-30 jest już w gablotce Saturna w SCC w Katowicach. Po 10min macaniu muszę przyznać, że to zacna puszeczka. Żałuję tylko, że nie przetestowałem ostrzenia kontrastowego w LV.

Jeżeli chodzi o samo body, to jakość sama w sobie - nic nie trzeszczy, skrzypi, wszystko dobrze spasowane. Pod względem wagi E-30 bardziej przypomina mi E-5x0, niż E-3kę. Trzyma się za to bardziej komfortowo od serii E-5xx (chociaż przyzwyczaiłem się już do wymiarów i masy E-3). Jeżeli chodzi o wizjer, to widać różnicę - mniejszy od E-3, za to o wiele większy od tych z serii E-4xx/E-5xx (plus nieco jaśniejszy).

Przyciski chodzą jak w serii 4xx i 5xx. Włącznik - akurat pasuje tam, gdzie jest. Wydaje mi się, że łatwiej jest obsługiwać tylną rolkę (jestem lewooczny). Dobrym pomysłem było przemieszczenie przycisku AEL poniżej rolki - teraz pewniej można go trafić kciukiem. Niewyprofilowany spust migawki (ktoś się tego wcześniej czepiał) w niczym nie przeszkadza. Trochę zbyt nisko są przyciski kierunkowe - szczególnie upierdliwe jest to przy wyborze punktu AF. Jeżeli o AFie już mowa, to porównywalny z E-3 (w umiarkowanych warunkach oświetleniowych boczne punkty dość pewnie łapały ostrość z podpiętym 14-42, zarówno na krótkim, jak i długim końcu). Porównując z D90 - nowy olek daje czadu!

Co do zdjęć - ISO1600 wydaje mi się przyzwoite, a 3200 akceptowalne (tak jak, odpowiednio, 1250 i 1600 w E-3). Oglądając RAWy na LCD aparatu (nie miałem innej możliwości sprawdzenia zdjęć) widać, że E-30 chyba lepiej niż poprzednie E-xxx x radzi sobie z czerwienią w ciemniejszych partiach. Przydało by się jednak przetestować w ciemnym pomieszczeniu przy np. "koncertowym oświetleniu".
    Patrząc na jakość zastosowanego LiveMOSa spokojnie używałbym ISO1600 w E-30 na koncertach, gdy obecnie używam 1250 w mojej E-3ce. Szum jest przyjemny, podobny do tego z E-3, wydaje się być mało problematyczny przy dalszej obróbce w sofcie.

Ogólnie pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Jutro może podskoczę ponownie do Saturna. Postrzelam sobie serią w bracketcie. Może pozwolą mi wsadzić w puszkę własnego CFa

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez 2em Zobacz posta
    Dziś widziałem tę puchę w chorzowskich fotocenach. Stała obok e-520...i powiem jedno: wielki bydlak jak dla mnie.
    To chyba jutro będę wizytował u p. Rinaldo
    A co do "bydlaka" - 2em, potrzymaj sobie trochę E-3, a potem sięgnij po E-30
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 20.01.09 o 22:26
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar hegran
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kurcze szkoda, że ja sobie pomacać nie mogę nigdzie, trzeba gdzieś się wybrać do porządnego sklepa Oj mnie kusi ta puszeczka
    Dlaczego ???

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hegran Zobacz posta
    Kurcze szkoda, że ja sobie pomacać nie mogę nigdzie, trzeba gdzieś się wybrać do porządnego sklepa Oj mnie kusi ta puszeczka
    To odkładaj. Mimo recesji to jeszcze jest kwestia rynku. Jak Olek chce pozyskać nowych użytkowników, to pewnikiem z ceny zejdzie. Albo, znając życie, pojawią się konkretne promocje, podobne do tych, jakie teraz w przypadku E-3 można spotkać. Tylko najpierw E-3 musi z półeczek poznikać.
    Warto trochę poczekać.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 20.01.09 o 23:30
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar hegran
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za radę, z tego co się naczytałem, to warto poczekać i właśnie mam zamiar to uczynić.
    Pozdrawiam
    Dlaczego ???

| OlyJedi Awatar ogesio
    Mieszka w
    Siemianowice Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...dzięki heyahero za info że jest w saturnie, jutro akurat mam wolne to postaram się podskoczyć z CF-ką i pomacać(jak sie uda to wrzuce jakąś fotke na forum, fajnie gdyby można było podpiąc 14-54. Powoli sie przymierzam do tej puszki, juz kasiorka prawie nazbierana, wreszcie będę mógł ja sprawdzić organoleptycznie...
    Olympus E-410 /ZD 14-42mm / ZD 40-150mm / ZD 70-300mm / om 50mm 1\8f

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Brawa dla wszystkich zamawiających E-30. To bardzo dobra pucha, co by tam nie pisali buszujący w ziarnach szumu.
    To ja jestem ten buszujący
    Tez się dziś bawiłem e-30 w Fotopanoramie na Sławkowskiej w Kraku (dziękuje za tą możliwość).
    Powiem tak - generalnie jestem nastawiony na zmianę systemu i kupno Nikona D90, bo potrzebuje ładnych wysokich ISO, ale po tym jak się pobawiłem E-30, to gdyby tylko szumy na wysokich ISO miał porównywalne do D90 to chyba kupiłbym go od ręki (od razu zaznaczam, że nie chce tu wywoływac dyskusji o jakosci ISO w olkach kontra inne systemy - takie mam po prostu zdanie i nie chce nikomu nic udawadniac ani nie chce, żeby mnie ktoś przekonywał, że jest inaczej).
    Heyahero napisał już o poręczności itd i zrobił to lepiej niż ja bym był w stanie więc tego tematu już nie poruszam tylko potwierdzam, że leży świetnie w ręce a "nauczyłem" się go praktycznie już po 5 minutach (jestem uzytkownikiem510tki).

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    (...)
    Żałuję tylko, że nie przetestowałem ostrzenia kontrastowego w LV.
    (...)
    Jeżeli o AFie już mowa, to porównywalny z E-3 (w umiarkowanych warunkach oświetleniowych boczne punkty dość pewnie łapały ostrość z podpiętym 14-42, zarówno na krótkim, jak i długim końcu). Porównując z D90 - nowy olek daje czadu!
    No i to jest coś co mnie bardzo w tym aparacie pociąga. Bardzo chciałbym mieć aparat z tak rozmieszczonymi punktami AF w dodatku wszystkimi krzyzowymi...
    Ja bawiłem się w ostrzenie na LV (z obiektywem 18-180mm i działało dość dobrze - pierwsze odczucie było takie, że jest ciut wolniej niż przez wizjer, ale nie tak, zeby to spowolnienie stanowiło problem - wymaga miej wiecej tyle uwagi co ostrzenie w kompakcie.

Szczerze powiedziawszy mam teraz dylemat czy jednak nie dac drugiej szansy Olkowi, ale na razie i tak nie mam mozliwosci żadnego ruchu w temacie zmiany (czy całkiem systemu czy też samej puszki), więc mam jeszcze chwile czasu na zastanowienie.

Nie rozumiem tylko ceny tego wynalazku, bo jednak jego konkurent D90 jest o ok. 1300 złotych tańszy, ale to pewnie kwestia tegio, że to nowość i z czasem spadnie - może wtedy sie przekonam
    W kazdym razie gratuluje pierwszym szcześliwcom którzy kupili ta puszkę.
    Pomijając dyskusyjna kwestię ISO - REWELACYJNE urządzenie. Gdybym Takie cos dostał to nie zastanawiałbym się nawert nad zmiana systemu i chetnie przebolałbym szumy

Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

E-30

Witam, bawiłam się wczoraj E-30 i może kogoś zainteresują przykłady zdjęć. Starałam się stworzyć porównywalne warunki, oświetlenie sztuczne, aparat na statywie, położenia statywu nie zmieniałam, samowyzwalacz, balans bieli automatycznie, ostrzyłam ręcznie.
    1- E-30, z obiektywem makro 50, ISO 400, f9, t/30 sek.
    2- E-30, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 54 mm, tryb ręczny
    3- E-30, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 4 sek.; ogniskowa 54 mm, priorytet przysłony
    8- E-520, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 24 mm, priorytet przysłony
    9- E-520, z obiektywem 14-54 II, ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 24 mm, tryb ręczny.
    Nie do końca wyszło tak jak chciałam, ale to pierwszy mój "test" i może komuś coś o E-30 powie.
    jeśli macie jakieś uwagi, sugestie co do innych prób, czekam na propozycje.
    Pozdrawiam,
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

E-30, cd.

A tutaj ciąg dalszy, tym razem E-30 i E-520 z obiektywem 14-54 mm [ stara wersja]
    4- E- 30,z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, priorytet przysłony
    5- E-30 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, tryb ręczny;
    6- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 29 mm, priorytet przysłony,
    7- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 29 mm, tryb ręczny

Mam nadzieję, że nie pomieszałam notatek
    Pozdr.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    E, ale czemu aż taka ściskasz te przysłonę, wpuść trochę więcej światła - testy na f2.8 do max. f8, potem jakość materiału leci (ostrość, DR, itp).

Na potrzeby takiego testowania (różne iso, bo to ludzi zasadniczo interesuje najbardziej), najlepiej gdybyś zrobił na biurku, komodzie, stole, jakąś stałą ekspozycję i ją fotografował z różnymi iso.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yarden Zobacz posta
    A tutaj ciąg dalszy, tym razem E-30 i E-520 z obiektywem 14-54 mm [ stara wersja]
    4- E- 30,z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, priorytet przysłony
    5- E-30 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 42 mm, tryb ręczny;
    6- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 2 sek.; ogniskowa 29 mm, priorytet przysłony,
    7- E-520 z obiektywem 14-54 , ISO 100, f 22, t 3,2 sek.; ogniskowa 29 mm, tryb ręczny

Mam nadzieję, że nie pomieszałam notatek
    Pozdr.

1. z taką przesłoną nic nam nie pokażesz - jakosc leci na łeb
    2. na takich znaczkach nic nie zobaczymy - wyslij rawy na http://raw/fotosite.pl
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów