E-30 jest już w gablotce Saturna w SCC w Katowicach. Po 10min macaniu muszę przyznać, że to zacna puszeczka. Żałuję tylko, że nie przetestowałem ostrzenia kontrastowego w LV.
Jeżeli chodzi o samo body, to jakość sama w sobie - nic nie trzeszczy, skrzypi, wszystko dobrze spasowane. Pod względem wagi E-30 bardziej przypomina mi E-5x0, niż E-3kę. Trzyma się za to bardziej komfortowo od serii E-5xx (chociaż przyzwyczaiłem się już do wymiarów i masy E-3). Jeżeli chodzi o wizjer, to widać różnicę - mniejszy od E-3, za to o wiele większy od tych z serii E-4xx/E-5xx (plus nieco jaśniejszy).
Przyciski chodzą jak w serii 4xx i 5xx. Włącznik - akurat pasuje tam, gdzie jest. Wydaje mi się, że łatwiej jest obsługiwać tylną rolkę (jestem lewooczny). Dobrym pomysłem było przemieszczenie przycisku AEL poniżej rolki - teraz pewniej można go trafić kciukiem. Niewyprofilowany spust migawki (ktoś się tego wcześniej czepiał) w niczym nie przeszkadza. Trochę zbyt nisko są przyciski kierunkowe - szczególnie upierdliwe jest to przy wyborze punktu AF. Jeżeli o AFie już mowa, to porównywalny z E-3 (w umiarkowanych warunkach oświetleniowych boczne punkty dość pewnie łapały ostrość z podpiętym 14-42, zarówno na krótkim, jak i długim końcu). Porównując z D90 - nowy olek daje czadu!
Co do zdjęć - ISO1600 wydaje mi się przyzwoite, a 3200 akceptowalne (tak jak, odpowiednio, 1250 i 1600 w E-3). Oglądając RAWy na LCD aparatu (nie miałem innej możliwości sprawdzenia zdjęć) widać, że E-30 chyba lepiej niż poprzednie E-xxx x radzi sobie z czerwienią w ciemniejszych partiach. Przydało by się jednak przetestować w ciemnym pomieszczeniu przy np. "koncertowym oświetleniu".
Patrząc na jakość zastosowanego LiveMOSa spokojnie używałbym ISO1600 w E-30 na koncertach, gdy obecnie używam 1250 w mojej E-3ce. Szum jest przyjemny, podobny do tego z E-3, wydaje się być mało problematyczny przy dalszej obróbce w sofcie.
Ogólnie pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Jutro może podskoczę ponownie do Saturna. Postrzelam sobie serią w bracketcie. Może pozwolą mi wsadzić w puszkę własnego CFa
Pozdrawiam
To chyba jutro będę wizytował u p. Rinaldo
A co do "bydlaka" - 2em, potrzymaj sobie trochę E-3, a potem sięgnij po E-30![]()