Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: 560 UZ – filtr bezpośrednio na obiektywie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

560 UZ – filtr bezpośrednio na obiektywie

Witam
    To jest mój pierwszy wątek więc proszę o wyrozumiałość.
    Jak jakiś czas temu zaczynałem swoja przygodę z fotografowaniem to nie sądziłem że to mnie aż tak wciągnie. Po przeczytaniu wielu opinii o aparatach kompaktowych zdecydowałem się na Olympusa 560 UZ, szczególnie ze względu na możliwość ustawiania wszystkich parametrów ręcznie. Ale co tu ukrywać kompakt to nie lustrzanka i w pewnym momencie jego możliwości się kończą. Wiec do rzeczy.... postanowiłem pobawić się trochę filtrami i .... tu problem z zamocowaniem.... Kupiłem sobie taka tulejkę wkręcana w obudowę aparatu ale ma ona więcej wad niż zalet. Jest dość długa i nie da się nią robić zdjęć o ogniskowej poniżej około 50 mm. Teoretycznie można by się bawić w jej rozkręcanie i skręcania ale przecież nie o to chodzi. Dobrym wyjściem było by zamontowanie filtra na najmniejszej średnicy obiektywu. Stąd moje pytanie: czy spotkaliście się może z takimi tulejkami redukcyjnymi które pasowały by na ta najmniejszą średnicę? Przymierzałem już tulejki o fi 37 ale okazały się one za luźne. Podejrzewam ze ten najmniejszy gwint ma fi ~ 38 i czegoś takiego nie mogę znaleźć w żadnym sklepie.

Czy wiecie może gdzie mógłbym dostać taką tulejkę redukcyjną do filtra?

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Witam
    Polecam zajrzeć na stronę:
    http://www.nextphoto.net/sp550.htm polecane są adaptery dla filtrów 52mm i 55mm;
    Oczywiście można problem rozwiązać stosując Home-made Filter Adapter, pisałem na ten temat już:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14779
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje za podpowiedź, nie wiem jak mogłem takie wątki przeoczyć
    Chodziło mi dokładnie o to jak na stronie http://nextphoto.net/ którą pan podał.
    Podesłałem tego linka do sklepu internetowego www.infoto.pl który jak sie okazało jest producentem róznego rodzaju tulejek redukcyjnych.
    Zadeklarowali że zrobia mi taka tulejkę za około 100 zł.
    Nie jest to mało ale mysle że z USA nie wyszo by o wiele taniej.

Pozdrawiam.