Witam
To jest mój pierwszy wątek więc proszę o wyrozumiałość.
Jak jakiś czas temu zaczynałem swoja przygodę z fotografowaniem to nie sądziłem że to mnie aż tak wciągnie. Po przeczytaniu wielu opinii o aparatach kompaktowych zdecydowałem się na Olympusa 560 UZ, szczególnie ze względu na możliwość ustawiania wszystkich parametrów ręcznie. Ale co tu ukrywać kompakt to nie lustrzanka i w pewnym momencie jego możliwości się kończą. Wiec do rzeczy.... postanowiłem pobawić się trochę filtrami i .... tu problem z zamocowaniem.... Kupiłem sobie taka tulejkę wkręcana w obudowę aparatu ale ma ona więcej wad niż zalet. Jest dość długa i nie da się nią robić zdjęć o ogniskowej poniżej około 50 mm. Teoretycznie można by się bawić w jej rozkręcanie i skręcania ale przecież nie o to chodzi. Dobrym wyjściem było by zamontowanie filtra na najmniejszej średnicy obiektywu. Stąd moje pytanie: czy spotkaliście się może z takimi tulejkami redukcyjnymi które pasowały by na ta najmniejszą średnicę? Przymierzałem już tulejki o fi 37 ale okazały się one za luźne. Podejrzewam ze ten najmniejszy gwint ma fi ~ 38 i czegoś takiego nie mogę znaleźć w żadnym sklepie.
Czy wiecie może gdzie mógłbym dostać taką tulejkę redukcyjną do filtra?