Cena jest bardzo podobna... 70-300 na poczatku tez bylo drozsze.
Nie bylo - bylo zle.
Jest - jest zle.
Co Wam dogodzi?![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Nie rozumiem w czym problem? Tak trudno jest zrozumieć, że nie wszyscy mają komfort nieliczenia się każdym groszem? Dla mnie 1700zł za szkło, a powiedzmy 1000 to spora różnica i tak jak ostatnią jestem w stanie jakoś bez bólu przeskoczyć, tak pierwsza jest ponad moje możliwości.
Zresztą, popatrzcie sobie na rynek, zapotrzebowanie na to szkło było? Jasne, że było. Szkło wyszło i jakoś wszyscy nie pobiegli do sklepów na hip-hip-hurra. AFAIR słoik owy nie ma jakichś specjalnych wad, zatem skłaniam się ku twierdzeniu, że ma źle spozycjonowaną cenę.
Zgadza się, dlatego też liczę na to, że 9-18 w ciągu najbliższych kilku miesięcy szczyptę stanieje. Może nie do poziomu 70-300, lecz przynajmniej do takiego, że nie będę miał dylematu czy zbierać kasę na 9-18 czy na rybę.
C5D 1740L 50/1.4 70200/2.8 Nissin Di866
formaciany fotoblog .:. fotoziutek
"TruePic V+ (..) redukuje (..) efekt mory, które niekorzystnie wpływają na jakość obrazu w gorszych systemach"
fotoimc każdy liczyć potrafi. Znając realia rynku jeżeli ktoś może poczekać parę miesięcy to poczeka i kupi za rozsądną dla niego cenę. 2 Po cholerę komuś szeroki kąt w listopadzie. Sam planuję wyjazd na narty i najprawdopodobniej nabędę go w lutym/marcu. Na dzisiaj się cieszę że jest i w razie potrzeby mogę go kupić
Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 6.11.08 o 16:39
Czy jest tanie jak na swoje parametry to bym dyskutował, bo wiemy ile kosztuje sigma 10-20 i jaki kąt widzenia daje pod apsc. 9-18 ma tak mniej więcej ok 90 stopni w poziomie i około 75 w pionie o ile się nie mylę (jeżeli to 100st jest po przekątnej). Pod apsc za tą samą cenę mamy w poziomie około 10 stopni więcej pola widzenia i najprawdopodobniej porównywalnie w pionie ze względu na proporcje 3:2. Zaznaczam że nie liczyłem tego dokładnie. Możliwe że zuiko jest optycznie lepsze ale nie wiem, nie ma co dywagować. Mnie ciekawi natomiast jedna rzecz ile kosztowało 70-300 na wejściu czy ktoś pamięta bo wtedy można mniej więcej policzyć do jakiego poziomu spadnie cena 9-18. Ja tam się cieszę że wreszcie jest coś szerokiego i najprawdopodobniej (tak powiedzmy na 80%) sobie sprawie to szkiełko mimo że do landszaftów używam częściej tele.
Zuiko na pewno jest lepsze optycznie. Poza tym po cashbacku i tak kosztuje o stówkę mniej, niż sigma.
Ostatnio edytowane przez dog_master ; 8.11.08 o 15:55
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.