Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 173

Wątek: zd 9-18 - zdjęcia i wrażenia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Kilka jeszcze ciepłych zdjęć z ZD 9-18:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...996#post294996
    Zapraszam!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Mam pytanie do posiadaczy ZD 9-18. Czy Wasze egzemplarze również posiadają dość duży luz na pierścieniu wokół przedniej soczewki? Chodzi o ten pierścień z tworzywa, który przylega do gwintu filtra, na nim są napisy: ZUIKO DIGITAL 9-18 itd... Luz jest zdecydowanie wyczuwalny po lekkim dotknięciu tego pierścienia palcem, wraz z nim porusza się przednia soczewka... W dodatku obiektyw trzymany w dłoni przy poruszeniu dość wyraźnie klekocze. Też tak macie?
    Facebook

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    ktotek - luz pierścienia minimalny, lekkie klekotanie przy dość intensywnym potrząsaniu.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Potwierdzam, u mnie jest tak samo. Choć nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby wpychać tam paluchy Pewnie tak musi być.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy ZD 9-18. Czy Wasze egzemplarze również posiadają dość duży luz na pierścieniu wokół przedniej soczewki? Chodzi o ten pierścień z tworzywa, który przylega do gwintu filtra, na nim są napisy: ZUIKO DIGITAL 9-18 itd... Luz jest zdecydowanie wyczuwalny po lekkim dotknięciu tego pierścienia palcem, wraz z nim porusza się przednia soczewka... W dodatku obiektyw trzymany w dłoni przy poruszeniu dość wyraźnie klekocze. Też tak macie?

Też tak mam, jak poruszać za tulipana to bardziej widać. Po co to ruszałeś, w niczym to nie przeszkadzało a teraz się będą wszyscy martwić....

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Też tak mam, jak poruszać za tulipana to bardziej widać. Po co to ruszałeś, w niczym to nie przeszkadzało a teraz się będą wszyscy martwić....
    Przeczytaj jeszcze raz - nie chodzi mi o element, na którym siedzi tulipan tylko o ten przylegający do soczewki...

Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie nie wzięło się znikąd, nie jestem zwolennikiem szukania dziury w całym. Zauważyłem, że mój obiektyw otwarty na szerokim końcu daje obrazy znacznie gorsze z prawej strony kadrów, głównie w prawym górnym rogu (rozmycie). Przymykanie pomaga, przy F8 nie ma już śladu. Skonsultowałem sprawę z kilkoma forumowiczami oraz wysłałem e-mail z samplami i opisem do doradcy technicznego Olka. W odpowiedzi zasugerowano mi odesłanie szkła do serwisu i wskazano, że prawdopodobnie doszło do kondensacji wilgoci wewnątrz. Dlatego zacząłem się obiektywowi przyglądać i stąd moje pytanie. Nie sądzę, żeby chodziło o wilgoć - w każdym razie absolutnie go nie używałem w takich warunkach, soczewki wewnątrz wydają się być krystaliczne... Niemniej mój egzemplarz jutro jedzie do serwisu, ciekawi mnie efekt i mam nadzieję, że wróci nim wiosna się rozkręci na dobre...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 23.03.09 o 20:09
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie wiem jak tu się wkleja zdjęcie, byłem dzis na Małym Rynku i mam akurat fotkę z zajętą całą klatką, nic niepokojącego nie zauważyłem. Może jestem ślepy ale wydaje mi się równomiernie ostra ???

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Nie wiem jak tu się wkleja zdjęcie, byłem dzis na Małym Rynku i mam akurat fotkę z zajętą całą klatką, nic niepokojącego nie zauważyłem. Może jestem ślepy ale wydaje mi się równomiernie ostra ???
    Wyluzuj - to, że mój egzemplarz coś niedomaga nie znaczy, że Twój też. Zdjęcia, które oglądałem z tego szkła są bardzo dobre. Wstawianie pełnych plików tu do wątku nie jest najlepszym pomysłem bo to są duże zdjęcia. Jak masz jakieś pliki na 9 mm i przysłonie 4 możesz mi wrzucić - chętnie zobaczę:
    @pl.olympusclub.org wcześniej mój login z forum.
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    posłałem ale to jest f.5 przy 9mm.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Foto z mojego wątku. 9-18mm + E-3, na 9mm, pełen kadr, zmniejszone, wyostrzone. Jak widać po linii horyzontu nie robi beczki, jak zwykły kitowy 14-45mm, który miałam do tej pory. (inna sprawa, że cena też inna - ale piszę o tym, bo wiem, że niektórych to interesuje - zwłaszcza, że często określa się 9-18mm mianem "taniego szerokiego kąta")

Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 25.03.09 o 14:42
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.