Kilka jeszcze ciepłych zdjęć z ZD 9-18:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...996#post294996
Zapraszam!
Kilka jeszcze ciepłych zdjęć z ZD 9-18:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...996#post294996
Zapraszam!
Mam pytanie do posiadaczy ZD 9-18. Czy Wasze egzemplarze również posiadają dość duży luz na pierścieniu wokół przedniej soczewki? Chodzi o ten pierścień z tworzywa, który przylega do gwintu filtra, na nim są napisy: ZUIKO DIGITAL 9-18 itd... Luz jest zdecydowanie wyczuwalny po lekkim dotknięciu tego pierścienia palcem, wraz z nim porusza się przednia soczewka... W dodatku obiektyw trzymany w dłoni przy poruszeniu dość wyraźnie klekocze. Też tak macie?
ktotek - luz pierścienia minimalny, lekkie klekotanie przy dość intensywnym potrząsaniu.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Potwierdzam, u mnie jest tak samo. Choć nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby wpychać tam paluchyPewnie tak musi być.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przeczytaj jeszcze raz - nie chodzi mi o element, na którym siedzi tulipan tylko o ten przylegający do soczewki...
Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie nie wzięło się znikąd, nie jestem zwolennikiem szukania dziury w całym. Zauważyłem, że mój obiektyw otwarty na szerokim końcu daje obrazy znacznie gorsze z prawej strony kadrów, głównie w prawym górnym rogu (rozmycie). Przymykanie pomaga, przy F8 nie ma już śladu. Skonsultowałem sprawę z kilkoma forumowiczami oraz wysłałem e-mail z samplami i opisem do doradcy technicznego Olka. W odpowiedzi zasugerowano mi odesłanie szkła do serwisu i wskazano, że prawdopodobnie doszło do kondensacji wilgoci wewnątrz. Dlatego zacząłem się obiektywowi przyglądać i stąd moje pytanie. Nie sądzę, żeby chodziło o wilgoć - w każdym razie absolutnie go nie używałem w takich warunkach, soczewki wewnątrz wydają się być krystaliczne... Niemniej mój egzemplarz jutro jedzie do serwisu, ciekawi mnie efekt i mam nadzieję, że wróci nim wiosna się rozkręci na dobre...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 23.03.09 o 20:09
Nie wiem jak tu się wkleja zdjęcie, byłem dzis na Małym Rynku i mam akurat fotkę z zajętą całą klatką, nic niepokojącego nie zauważyłem. Może jestem ślepy ale wydaje mi się równomiernie ostra ???
Wyluzuj - to, że mój egzemplarz coś niedomaga nie znaczy, że Twój też. Zdjęcia, które oglądałem z tego szkła są bardzo dobre. Wstawianie pełnych plików tu do wątku nie jest najlepszym pomysłem bo to są duże zdjęcia. Jak masz jakieś pliki na 9 mm i przysłonie 4 możesz mi wrzucić - chętnie zobaczę:
@pl.olympusclub.org wcześniej mój login z forum.
posłałem ale to jest f.5 przy 9mm.
Foto z mojego wątku. 9-18mm + E-3, na 9mm, pełen kadr, zmniejszone, wyostrzone. Jak widać po linii horyzontu nie robi beczki, jak zwykły kitowy 14-45mm, który miałam do tej pory.(inna sprawa, że cena też inna - ale piszę o tym, bo wiem, że niektórych to interesuje - zwłaszcza, że często określa się 9-18mm mianem "taniego szerokiego kąta")