Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: SP570UZ - Tryb M

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

SP570UZ - Tryb M

Witam.
    Szukałem już chyba wszędzie (łącznie z instrukcją) i nadal nie wiem o co chodzi...

Dlaczego na trybie M w SP570 nie mogę wybrać Bracketingu oraz nie mogę wybrać blokady ekspozycji (AEL i AFL) ???? Czy ten tryb nie powienien umożliwiać absolutnie wszystkich ustawień? Dodam, że na P, S, A mogę obie te czynności wykonać, a na M funkcja BKT jest nieaktywna, a jak chcę wcisnąć blokadę ekspozycji to wyskakuje "Niedostępne w tym trybie pracy'...

Proszę o pomoc, bo za chwilę wyrzucę ten aparat za okno!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    No pomyśl troszkę...

Po co Ci blokada ekspozycji jak i tak ją ręcznie ustawiasz... I nic bez Twojego udziału nie zostanie w niej zmienione.

BKT - ot ten typ widocznie tak ma.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No w sumie tak, dlatego bardziej chodziło mi o blokadę autofokusa, a że miałem ustawione, że pod przyciskiem ma się blokować i to i to, dlatego nie chciał zadziałać. Jak przestawiłem, że pod przyciskiem ma być tylko blokada autofokusa (AFL), to teraz działa w tym trybie Dzięki za świeże spojrzenie na tą kwestię.

A co do BKT, to chyba faktycznie tak ma - może producent stwierdził, że skoro wszystko ustawiam ręcznie, to i ekspozycję sobie 3 razy sam ustawię

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Jak sama nazwa mówi M- to tryb ustawień ręcznych (manualnych), a więc dlaczego miał by działać tryb automatyczny BKT.
    [nie mylić z porzekadłem kaprala: "Jak sama nazwa wskazuje chlebak służy do noszenia amunicji"]

Funkcje dostępne w trybie fotografowania M wskazuje tabela str 78;
    Z oczywistych względów w trybie M nie jest wyświetlany histogram.

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za kolejną pomoc. Nie wiem jak mogłem pominąć tą tabelę w instrukcji - głupio mi. Tymbardziej dzięki za poświęcony mi czas...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

4 pytania dot. SP-570UZ

Żeby nie zakładać nowego wątku, podczepię się tutaj
    Mianowicie mam 4 pytania dot. SP-570UZ (proszę wybaczyć poziom, ale do ekspertów się nie zaliczam):

1) Jak ustawić balans bieli w przypadku zdjęć robionych z lampą błyskową? W większości aparatów jest do wyboru tryb "Lampa", a tu nie ma. Wiem, że mogę ręcznie ustawić balans bieli, ale nie zawsze jest na to czas, a na innych trybach nie bardzo to wygląda (najlepiej w sumie na AWB kiedy robię z lampą)

2) Czy jest jakiś patent, jeśli chcę na trybie M zrobić zdjęcie z lampą, ale na krótkim czasie i małym otworze przysłony (np. by obiekt był oświetlony tylko lampą)? Chodzi o to, że nie widzę na wyświetlaczu co kadruję... Dopiero po zrobieniu zdjęcia, ale to dopiero metodą prób i błędów jeśli chodzi o wycelowanie w obiekt

3) Czy podświetlanie autofocusa może być włączone na stałe? Czytałem gdzieś, że przy robieniu portretów nie jest to wskazane, żeby nie świecić tą czerwoną diodą komuś po oczach, ale czy to jedyny powód, by to wyłączać? Pytam, bo jest to dość głęboko w menu i nie wiem czy warto co chwila tam wchodzić i to zmieniać (wolałbym nie).

4) Czy stabilizacja obrazu może być cały czas włączona, jeśli robię zdjęcia z ręki nawet na krótkich czasach? Wiem, że robiąc np. ze statywu powinno się ją wyłączyć, ale co jeśli robię z ręki na krótkich czasach (np. 1/250) wtedy gdy stabilizacja nie jest właściwie potrzebna - czy może ona w takim przypadku w jakiś sposób przeszkadzać?

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ad1. Chyba na AWB bedzie najlepiej...też mnie to wkurza, że jak podnosze lampe Balans Bieli nie zmienia sie na Flash ( mógłby chociaż na AWB) no i zdjęcie jest niebieskie.
    Ad3. Ja mam wlaczone na stałe i żyje.
    Ad4. Stabilizacja to samo.

Ale dlaczego na trybie Face Detect aparat dziala mi jak w iESP??? Nie mam zadnej ramki, o ktorej pisze w instrukcji, mimo tego ze twarz jest w kadrze, jakby jej nie wykrywalo
    Ostatnio edytowane przez ladyhawke ; 9.01.09 o 12:40
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mi się pokazuje zielona ramka wokół twarzy. Może masz za ciemno i aparat nie potrafi jej znaleźć...?
    Druga sprawa, że autofocus w tym trybie działa różnie wg mnie, najlepiej w trybie, gdzie samemu się ustala, gdzie ma łapać ostrość.
    Nie wiem czemu, ale ten aparat ma taką wadę, że czasem przy niezmiennych warunkach fotografowania nie wszystkie zdjęcią wyjdą jednakowo ostre i ładne - podejrzewam, że czasem autofocus się troszkę myli...

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No ja sie zgadzam, i dlatego mam centralne ostrzenie. Wolę już sobie przekadrowac zdjęcie niz autofocusowac kilka razy, bo lapie gdzie chce.
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3