Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: obiektyw 35 mm macro a 40-150+soczewki - powiekszenie

Awatar sadan20
    Mieszka w
    bialystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a np. dorzucić pierścień ex-25 do 35mm to da mi coś??
    olympus E-510

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Masakrycznie będzie... Go będziesz miał taka małą, że nic sensownego nie zrobisz o ile w ogóle da sie z tym ostrzyc bez dotykania przedmiotu,
    Nie da się Odległość jest minimalna, nie wiem, 0-2cm, nie pamiętam już, mogę sprawdzić przy okazji. Brak światła...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z ZD35 nie wchodzą w grę żadne nasadki czy pierścienie. Odległość obiekty od obiektywu przy 1:1 to centrymetry.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Polecam lekturę starych i już zapomnianych tematów o makro.

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8450

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9919

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

35 makro

witam
    polecam SIGMA 150 Macro
    na początku mojej przygody z makro nabyłem 35 , obiektyw fajny bo mały , ostry, ale .....
    nie do fot przyrody, obiekty "martwe" nieruchome - do tego jest doskonały !!
    jezeli do "przyrody" to 150 Sigmy jest ok , a i jako stałka 150 tez nie jest najgorsza
    lepiej wiec kupic 150 za 2500zł niz najpierw 35 , a potem 150 ( tak było w moim przypadku )
    pieniadze zamiast na 35 proponuje przeznaczyć na lampę pierscieniową , nawet na Tumaxa

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    To wszystko prawda, ale trzeba zdefiniować - co dla AUTORA oznacza MAKRO????
    Bo jeżeli mikroskopowe powiększenia (x5 i większe) to żabnym "gołym" obiektywem tego nie uzyska.
    Do fotografii z bliska - zd35 + DCR250 - to świetny zestawik. Podobnie zd 40-150 (ja stosowałem też z ed 50-200).
    Chodzi o tę definicję.
    Radzę przejrzeć wątek o powiększaniu orzełka 20-to groszówki, a pewnie się wyjaśni.
    Pozdrówka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Radzę przejrzeć wątek o powiększaniu orzełka 20-to groszówki, a pewnie się wyjaśni.
    Pozdrówka.[/QUOTE]

popieram. pokazało sie tam wiele ciekawych rozwiązań
    edit
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...powi%EAkszenie
    Ostatnio edytowane przez tao ; 3.11.08 o 01:39
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co do Raynoxa dcr250 na 150mm i GO. Na początku byłem zawiedziony głebią ostrości, którą można było stracić na mrówce ale kiedy doczytałem, że dobrym wyjściem jest ustawienie przesłony na f22 i doświetlenie lampą z dyfuzorkiem już jest ok...polecam

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po dokupieniu DCR-250 do długiego kita zrezygnowałem z ZD35. Jakośc jest bardzo dobra (pewnie ZD35 byłby ostrzejszy, ale raczej nieznacznie, zdjęcia z mojego zestawu i tak są bardzo ostre), mogę bardzo szybko płynnie zmieniać skalę odwzorowania ogniskową, na maksymalnym powiększeniu mam efektywną skalę około 3:1 i to przy 10 cm od obiektu.

A do mocnego makro trzeba kupić kompakt z silnym zoomem i do tego DCR-250 albo jakiś inny Raynox. Tylko taki zestaw pozwala na uzyskanie większej skali odwzorowania przy akceptowalnej GO. Naprawdę lustrzanka do makro to obecnie kiepski pomysł.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Po dokupieniu DCR-250 do długiego kita zrezygnowałem z ZD35. Jakośc jest bardzo dobra (pewnie ZD35 byłby ostrzejszy, ale raczej nieznacznie, zdjęcia z mojego zestawu i tak są bardzo ostre), mogę bardzo szybko płynnie zmieniać skalę odwzorowania ogniskową, na maksymalnym powiększeniu mam efektywną skalę około 3:1 i to przy 10 cm od obiektu.

A do mocnego makro trzeba kupić kompakt z silnym zoomem i do tego DCR-250 albo jakiś inny Raynox. Tylko taki zestaw pozwala na uzyskanie większej skali odwzorowania przy akceptowalnej GO. Naprawdę lustrzanka do makro to obecnie kiepski pomysł.
    U mnie wręcz odwrotnie Raynox to rozwiązanie budżetowe było i pośrednie - docelowo każdemu polecam ZD35 do robaków również. Wiem że są sigmy ale kosztują 2x tyle co ZD35

Mathu
    I nie masz problemów z GO na 150 ?
    Jak policzyłeś tą skalę 3:1 bom ciekaw ?
    Z tym kompaktem masz rację że GO większa ale kosztem czegoś trzeba pamiętać.
    Mam C-750 z zoomem 10x i go też daje po ***** z raynoxem już na 5 krotnym powiększeniu już
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8