Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Zaparowany obiektyw...

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dembik79 Zobacz posta
    No nie wiem, właśnie wczoraj czytałem, że któryś z forumowiczów rozbierał obiektyw i go nie złożył...
    To rób dokumentację opisowa i fotograficzną w trakcie rozbierania W sumie to co masz do stracenia?
    Ale ja nie namawiam, żeby potem nie było na mnie
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak to wygląda.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB017515.jpg
Wyświetleń:	272
Rozmiar:	370,3 KB
ID:	9233  

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Obawiam sie, że jednak czeka Cię rozebranie go. I tak nie masz nic do stracenia. Na przyszłość to stara dobra metoda na chuch i sprany podkoszulek lub chusteczke do nosa. Nie stosować wynalazków z allego. Cholera wie co w tym jest.
    Pamietaj o jednym, tylna soczewka jest swięta, bo jak tam zapaprzesz to mogiła.
    Powodzenia.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja Pancolara rozebrałem, złożyłem , ale zepsułem
    następny obiektyw wysłałem do Pana Gecyngiera.
    ale ... ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Tak to wygląda.
    OMG, nieźle, naprawdę parę kropel tego płynu dałeś tylko? Jedna kropelka wystarczy do wyczyszczenia szkła wielkości 7-14.
    BTW, konstrukcje z przed 30-40 lat mają powłoki chemiczne łatwe do zmycia/starcia. To z tamtych czasów pochodzi "przesąd" dotyczący pędzlowania soczewek i obchodzenia się z nimi jak z jajkiem.
    Może ten pancolar ma właśnie takie stare powłoki? Pytanie do analogowców.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Pamiętam że kiedyś również chciałem wyczyścić obiektyw podobnego typu, miał na soczewce odciśnięte linie papilarne które długo nie były czyszczone i trudno to było zrobić, w końcu zastosowałem jakiś popspolity alkohol i wyczyściłem obiektyw razem z warstwą powłoki bezpowrotnie, wyglądało to podobnie jak na Twoim zdjęciu i tak zostało, podobnie zniszczyłem soczewki w lornetce. Teraz z tego co słyszałem najlepszą substancją do czyszczenia części optycznych oprócz oczywiście wody jest alkohol izopropylowy np. w sprayu. Ja stosuję chuch i miękką ściereczkę wolę nie eksperymentować z wynalazkami.

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No dobra, może i pomysle nad rozebraniem, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak odkręce ten pierwszy pierścień to wszystkie szkła będą luźne i teoretycznie gdybym obrucił obiektyw do góry nogami to powylatują? Czy może jest tak że przed każdym szkłem jest taki pierścień do odkręcenia. Nigdy nie widziałem jak to jest skonstruowane tam w środku. Może jakiś link? Albo jakieś rady?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A nie lepiej oddać go do jakiegoś serwisu? Biorąc pod uwage jakie uzyskałes efekty z użyciem kropelki alkoholu izopropylowego i szmatki, po użyciu śrubokrętu będziesz miał pięć szkiełek i kilka pierścieni o różnych średnicach.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ... Czy jak odkręce ten pierwszy pierścień to wszystkie szkła będą luźne i teoretycznie gdybym obrucił obiektyw do góry nogami to powylatują? Czy może jest tak że przed każdym szkłem jest taki pierścień do odkręcenia...?
    Nie rozbierałem jeszcze obiektywów, ale za to rozbierałem lunety i lornetki... Szkiełka zgrupowane w jedną grupę mogą być powkładane jedne za drugimi i wtedy Ci się "wysypią". Więc musisz to zrobić delikatnie i OBOWIĄZKOWO!!! zapamiętać/zaznaczyć/zanotować jaką stroną są włożone "do przodu"... Soczewki innej grupy będą zapewne już zablokowane kolejnym pierścieniem.
    Dlaczego należy zapamiętać jak są ułożone soczewki? Bo jeśli je włożysz odwrotnie, to można zepsuć optykę obiektywu. A potem to już jest naprawdę mozolna praca, żeby to odtworzyć...
    Życzę udanej zabawy
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Obiektywem za kilkadziesiąt zł nie warto zawracać głowy fachowcom. Wyjęcie przedniej soczewki obiektywu, wyczyszczenie i ponowne złożenie trwa zaledwie kilka minut.
    Pentacon auto MC 50/1,8 wymaga wykręcenia wraz z aluminiowym pierścieniem dociskowym również plastikowego pierścienia czołowego. W ten sposób uzyskujemy dostęp do pojedynczej wklęsło-wypukłej soczewki. Nic więcej z obiektywu nam nie wypadnie, gdyż pozostałe elementy pozycjonuje następny pierścień.

Tak wygląda to na obrazku.

Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Pentacon.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	159,6 KB
ID:	9238