Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Który wybrać? Olympus SP-570 czy Panasonic DMC-FZ28?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Który wybrać? Olympus SP-570 czy Panasonic DMC-FZ28?

Bardzo prosze o pomoc. Mam wielki dylemat, nie wiem który z tych aparacików wybrać... serce mówi Olympusa ponieważ już kilku cyfrówek używałem, rozum za to podpowiada Panasonic z uwagi na parametry.
    Bardzo proszę o radę. 1 czy 2?
    1. Olympus SP-570 Ultra Zoom
    2. Panasonic DMC-FZ28

Dziękuję.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witaj Mroowkojad na forum
    Będę banalny, powtórzę to co oczywiste, nie odkryję nowej Ameryki...
    Poczytaj, zastanów się co Ci potrzebne, w końcu idź do sklepu i pomacaj co bardziej Ci leży w ręce... I kupuj to co wybierzesz
    Sam powinieneś wiedzieć co dla Ciebie ważniejsze - sentyment czy parametry

PS. I nie nerw się, że nie powiedziałem który. Ja powiem "A", a za tydzień mnie obsobaczysz, że "B" byłoby lepsze...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za tak szybką reakcję. Prawdę mówiąc jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o fotografię, jedyne moje doświadczenie to zdjęcia robione zwykłymi cyframi kompaktowymi. Teraz mam zamiar zacząć robić troszkę lepsze fotki i stąd mój dylemat. Prawdę mówiąc bardziej leży mi w ręce i podoba mi się Olympus... ale, czemu zawsze musi być to ale? Gdyby parametry były takie same to oczywiście wziąłbym tego Olympusa. Cholera, i bądź tu mądry

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    SP-570 ma naprawdę szeroki kąt, jak co , zdaje się że FZ tego nie posiada. Reszta podobnie. Zapewne AF panaś będzie miał szybszy, ale kolorki Olympus będzie miał lepsze
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mroovkojad, następnym razem Tworząc nowy wątek precyzuj tytuł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sprecyzowałam za mroowkojada...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mroowkojad Zobacz posta
    ... ale, czemu zawsze musi być to ale? ...
    To "ale" nadaje całego smaczku zakupom To jest właśnie cała zabawa...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria
    Witam, tak się składa że mam trochę fotek z Olka 570, jak chcesz mogę wysłać. Ogólnie najlepszy w tym aparacie jest rasowy wygląd małej lustrzanki, wygodny uchwyt z prawdziwą gumą, sterowanie przez panel kontrolny i pokrętło oraz pierścień w zoomie. Ma też bardzo ładne kolory i na niskich czułościach (preferowane ustawienie sobie na dzień dobry iso 64 i kompresji fine zamiast normal) daje bardzo szczegółowe jak na kompakt zdjęcia z minimalnym szumem, widocznym właściwie tylko przy przeglądaniu 1-1 i tylko na jednolitych szarych powierzchniach - nie przeszkadza nawet przy odbitkach A4. Do tego bardzo dobra wbudowana lampa błyskowa i możliwość podłączenia zewnętrznej przez gorącą stopkę. No i bajery w stylu bezpośredniego histogramu (pokazuje Ci w czasie kadrowania które obszary zdjęcia wyjdą przepalnone a które niedoświetlone), wyrównoważanie cieni (działa naprawdę dobrze) czy podział ekranu na 4 części i pokazanie jak będzie wyglądało zdjęcie np. z innym balansem bieli. Niestety aparat ma też irytujące wady - na maksymalnym zoomie ogromna aberracja chromatyczna, jeśli będziesz fotografował motyw z krawędzią to zapomnij o udanym zdjęciu, już od iso 400 bardzo duże szumy no i jeszcze autofokus gubi się we wnętrzach. Także są za i przeciw - musisz zdecydować sam. Lumixa FZ28 nie miałem więc nie wiem jak się sprawuje.