Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: weryfikacja.

| OlyJedi Awatar krwawawiewiora
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

weryfikacja.

witam!
    jestem początkująca w fotografii i chciałabym usłyszeć wasze opinie jako bardziej zaawansowanych użytkowników. przejrzałam wątki i trochę zgłupiałam (pewnie często to słyszycie, więc z góry przepraszam, jeżeli taki temat został już poruszony - moje niedopatrzenie). chcę robić zdjęcia krajobrazowe i ogólnie związane z naturą (kwiatki i robaczki). planuję kupno statywu, filtra polaryzacyjnego, połówkowego szarego (kołowy lub Cokin) i adaptera bagnetowego do Heliosa. czy na początek będzie to odpowiedni zestaw? proszę o weryfikację.
    czasem myślę, że jestem szaloną wiertarką..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    napisz co juz posiadasz, jaki masz aparat.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krwawawiewiora Zobacz posta
    witam!
    jestem początkująca w fotografii i chciałabym usłyszeć wasze opinie .....chcę robić zdjęcia krajobrazowe i ogólnie związane z naturą (kwiatki i robaczki). planuję kupno statywu, filtra polaryzacyjnego, połówkowego szarego (kołowy lub Cokin) i adaptera bagnetowego do Heliosa. czy na początek będzie to odpowiedni zestaw? proszę o weryfikację.
    No siemasz.Tez poczatkuje.Nie mam nic poza dwoma kitami,do kwiatkow i robaczkow wystarczy.Na krajobraz to najpierw cos szerokiego kup i statyw,na poczatek polar,szare polowki raczej w systemie Cokina.

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    napisz co juz posiadasz, jaki masz aparat.
    Olympus e510 z dwoma szkłami kitowymi (14-42mm i 40-150mm).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Dobrze kombinujesz, ew. w przyszlosci ZD 35 mm lub ZD 50 mm do robaczków. A na razie możesz kupić jeszcze pierscienie pośrednie i bawić się z Heliosem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dziękuję wam bardzo.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja do macro (robaczki, kwiatki i takie tam...) mam w zasadzie właśnie Heliosa i pierścienie, ale większość robię kitem 40-150, choć wiem, że to w zasadzie macro nie jest... Teraz zaszalałem i kupiłem niedawno Raynoxa 250 (to prawie że legenda )... Zobaczymy co z tego wyjdzie Dorobiłem się też 70-300 i jestem ciekaw, czy to się sprawdzi w foceniu robactwa, zobaczymy
    Przy Heliosie i pierścieniach wysiadam nerwowo... Muszę jeszcze popracować nad używaniem tego cudu optyki
    Statywu jeszcze nie używałem do macro. Może dlatego, że nie jest przystosowany do takiej zabawy
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    posiadam ten sam zestaw.
    + helios, dyfuzor made in tektura,

Sprawdzało się wcześniej przy KM z10 sprawdza się przy olku

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    to jeszcze mam jedno pytanie odnośnie montowania Heliosa (posiadam 44M). chcę zamontować go do korpusu i normalnie i odwrotnie. i teraz moje pytanie: do normalnego zamontowania potrzebuję adapter bagnetowego? czy to wystarczy? a aby zamontować odwrotnie potrzebuję adaptera odwrotnego mocowania? w którym przypadku potrzebuję pierścieni i jakich dokładnie? (moje obiektywy kitowe to 58mm, a Helios to 52mm).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów