Hmmm, nie rozwiążemy tu kwestii wyższości Nikona nad Canonem lub odwrotnie. Wybór wcale nie jest prosty. Znajomy zmienił D80 na 30D i z tej zmiany jest bardzo zadowolony... Niezłe szkła w Nikonie wcale tanie nie są. Trzeba było by rozważyć konkretne ogniskowe, przy niskim budżecie i tak ludziska często kupują Sigmy/Tamrony, żeby kiedyś zmienić na szkła systemowe jak ich już staćOsobiście z aparatów tu wymienionych wziąłbym obecnie 40D - fajne pliki wypluwa, dobrze się je obrabia..
Jako były Nikoniarz wiem komu przyznać wyższośćOsobiście preferuję Nikony, choć w przypadku Canonów podoba mi się to co potrafią robić z kolorem skóry (ładne).
Wracają do tematu - moim zdaniem należy się zastanowić co będzie się fotografować. e510 jest najbardziej uniwersalny, choć przepala światła niemiłosiernie i pewnie będzie trzeba się więcej namęczyć przy krajobrazach, niż w przypadku innych opcji. 40D wziąłbym do fotografii ludzi. A do macro e330.
Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 1.11.08 o 18:15
MK
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
hmm sądzac po długości wątku bedą zmiany sprzętu![]()
a tak na marginesie dzisiaj sobie obrobiłem rawa z E3 (z netu ) na iso 3200
czy to ziarno widac ocencie sami. Ja mam 2 systemy (nienawidzę tego słowa wolałbym użyć mam 2 aparaty i kilka szkieł) tak naprawdę teraz niekupowałbym innego systemu tylko zbierał na szkiełka ZD top pro, iso to marketing który mozna łatwo obrobić, jedynie co to brakuje tanich dobrych szkieł ale o tym to juz wszyscy wiedza, z drugiej strony takie 12-60mm; 50 mm; 50-200 mm szkiełka zaj...... te. Brakuje tylko do tego body za ok. 2700 z AF i wizjerem z E3 i matryca z E1 z jakimś 7,5 mln pikseli
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Geo-czym odszumiłeś?![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Neat image demo wagóle patrze ze te nowe wersje lepiej sobie radza niz rok temu
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com